facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΠΕ
 
 
 




ΑΠΟΦΑΣΗ  ΠΣΓΑ 17ΗΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Θέμα: “Η ένταξη των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας) – ΔΙΑ.Σ. στο εκπαιδευτικό σύστημα: προβλήματα, δυσκολίες , ανησυχίες»

Η Π.Σ.Γ.Α., η οποία συνήλθε στη Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 2009, αφού συζήτησε το θέμα της «ένταξης των Τ.Π.Ε. (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας) – ΔΙΑΣ στο εκπαιδευτικό σύστημα: προβλήματα, δυσκολίες, ανησυχίες» διαπιστώνει ότι η εισαγωγή των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση σίγουρα αποτελεί μια αναγκαιότητα και η ορθή αξιοποίησή τους, θα επιφέρει ουσιαστικές καινοτομίες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, τόσο στα μέσα διδασκαλίας όσο και στη μαθησιακή-διδακτική διαδικασία αυτή καθεαυτή.

Η αξιοποίηση των υπολογιστικών και δικτυακών τεχνολογιών στην Εκπαίδευση, συνιστά μια σημαντική ποσοτική και ποιοτική παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η χρήση των Τ.Π.Ε. στα σχολεία αποσκοπεί τόσο στην καλλιέργεια και την ανάπτυξη της δημιουργικής κριτικής σκέψης των μαθητών όσο και στην αλλαγή της διδακτικής πρακτικής, της διαδικασίας μάθησης και της επικοινωνίας.

Η Π.Σ.Γ.Α. μετά τη συζήτηση του θέματος διαπιστώνει επίσης τα πιο κάτω:

  • H υλοποίηση της εισαγωγής των Τ.Π.Ε. στο εκπαιδευτικό μας σύστημα γίνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς και μερικές φορές χωρίς την απαραίτητη οργάνωση και συντονισμό. 
  • Η υλικοτεχνική υποδομή (δεν υπάρχουν Η/Υ, βιντεοπροβολέας, πρόσβαση στο διαδίκτυο κτλ.) στις αίθουσες διδασκαλίας είναι βασικά ανύπαρκτη.
  • Ψηφιακό βοηθητικό υλικό. Έχουν αγοραστεί πάρα πολλά λογισμικά αρκετών εκατομμυρίων ευρώ αλλά δυστυχώς (εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων) δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλα εξοπλισμένων εργαστηρίων
  • Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν τύχει της απαραίτητης επιμόρφωσης και η οποία πρέπει να γίνεται σε διδακτικό χρόνο και δεν υπάρχει και το αντίστοιχο βοηθητικό υλικό, για να μπορέσουν αυτά τα λογισμικά να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν στα Αναλυτικά Προγράμματα.
  • Καλωδίωση – Δικτύωση σχολικών μονάδων. Σε αρκετά σχολεία έχουν γίνει καλωδιώσεις αλλά δυστυχώς αυτές δεν μπορούν να αξιοποιηθούν εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου εξοπλισμού που θα μπορεί να ενεργοποιήσει το ενδοσχολικό δίκτυο με τον έξω κόσμο.
  • Η λειτουργία του προγράμματος ΔΙΑ.Σ θα πρέπει να εντάσσεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
  • Δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε διαφοροποίηση του εργασιακού καθεστώτος των συναδέλφων εκπαιδευτικών.
  • Η ΟΕΛΜΕΚ να λαμβάνει υπόψη το Σύνδεσμο Πληροφορικής πριν οποιαδήποτε ενέργεια / εισήγηση.
  • Στη λήψη αποφάσεων για το πρόγραμμα ΔΙΑ.Σ θα πρέπει να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης.
  • Τέλος η ΠΣΓΑ λόγω της σοβαρότητας του θέματος της εισαγωγής των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, διαδικασία που απαιτεί εκατομμύρια ευρώ, απαιτεί πλήρη διαφάνεια σ’ όλες τις πτυχές του θέματος και επαναξιολόγηση των διαδικασιών έτσι που να λειτουργούν προς όφελος των σχολικών μονάδων.

  

Αρ. πρωτ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009(ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΠΕ)

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ