facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ της 14ης Δεκεμβρίου 2017 για τις Εξετάσεις στο τέλος των Τετραμήνων
 
 
 
 
Ημερομηνία: 18-12-2017

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Απόφαση ΠΣΓΑ της 14ης Δεκεμβρίου 2017 για τις Εξετάσεις στο τέλος των Τετραμήνων


Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τη διαφωνία της με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, όπως προνοούν οι νέοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, επειδή:

 

  1. Η εφαρμογή τους έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Δεικτών Επάρκειας και Επιτυχίας.
  2. Η εφαρμογή τους δε θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να επιτύχει (π.χ. μείωση των διαγωνισμάτων, μείωση του άγχους και της πίεσης μαθητών/-τριων).
  3. Η παραπαιδεία αναμένεται να καταγράψει κατακόρυφη αύξηση, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
  4. Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους/στις εκπαιδευτικούς, στους/στις μαθητές/-τριες και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  5. Τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται είναι τόσο ασφυκτικά, που όχι μόνο δε θα λειτουργήσουν, αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό, τι αφορά τις διαδικασίες, δημιουργώντας πολλά οργανωτικά προβλήματα και δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες.
  6. Μειώνεται δραματικά ο διδακτικός χρόνος, μετατρέποντας ουσιαστικά τα τετράμηνα σε τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης παραμένει τεράστιος.  Συνεπώς, η διδασκαλία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δε θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης, για project κ.λπ.

 

Η ΠΣΓΑ, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει η απόφαση για εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση από τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, αποφάσισε να θέσει το εν λόγω θέμα σε δημοψήφισμα, μέσα από το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα να εκφραστεί η βούληση της βάσης των Καθηγητών, το αποτέλεσμα του οποίου, σύμφωνα με την πρόσφατη καταστατική τροποποίηση, θα είναι δεσμευτικό και θα καθορίσει τη στάση της ΟΕΛΜΕΚ στον επερχόμενο διάλογο μεταξύ ΥΠΠ και Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για επανεξέταση των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των σχολείων.


Ο  Πρόεδρος                                                          Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                              Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία, 14  Δεκεμβρίου 2017

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 (ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ