facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2012 – 2013
 
 
 
 
Ημερομηνία: 31-08-2012

 

 

 

 

 

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

 

 

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2012 – 2013

 

 

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,       

 

Με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους τους συναδέλφους εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

 

Καλωσορίζουμε ιδιαίτερα τους νέους συναδέλφους, οι οποίοι μπαίνουν φέτος για πρώτη φορά στο στίβο της εκπαίδευσης. Τους καλούμε  να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, που παρά τις όποιες αδυναμίες της, παραμένει ένα θεσμικό όργανο που αγωνίζεται για τη βελτίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και στηρίζει τους εκπαιδευτικούς και την αναβάθμιση του έργου τους. 

 

Η Οργάνωσή μας πιστεύει ακράδαντα ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό. Γι αυτό η ΟΕΛΜΕΚ παραμένει υπέρμαχη μιας σωστής Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, για να πετύχει θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου και συναίνεσης. Βασικός φορέας της υλοποίησης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης δεν μπορεί να είναι άλλος από τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς. 

 

Όπως και πέρσι την ίδια περίοδο, η Οργάνωσή μας αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων με δύο κυρίαρχα ζητήματα. Το πρώτο είναι η οικονομική κρίση και τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αντιμετώπισή της και το δεύτερο ο κίνδυνος, λόγω κυρίως οικονομικής λιτότητας που εφάρμοσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, για μη επαναδιορισμό αριθμού συμβασιούχων/εκτάκτων εκπαιδευτικών που απασχολούνταν στο Δημόσιο Σχολείο.  

 

Μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης και την κάθοδο των εκπροσώπων της Τρόικας στην Κύπρο, η Οργάνωσή μας δραστηριοποιήθηκε και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να συγκληθούν Πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις για συζήτηση της όλης κατάστασης και εισήγησης τρόπων αντιμετώπισης των νέων μέτρων που θα επιχειρηθεί επιβληθούν, τα οποία όπως φαίνεται θα πλήξουν και πάλι κυρίως τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

 

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.  Δεν αρνούμαστε να συνεισφέρουμε ως εκπαιδευτικοί, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δέσμη μέτρων έπληξε μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς.  Όμως δεν δεχόμαστε ο πλούτος, το κεφάλαιο και οι μεγάλες εταιρείες να συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν και γενικά να μη συνεισφέρουν αυτά που πρέπει ώστε να εξέλθουμε από την κρίση.

 

Ως ΟΕΛΜΕΚ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε ώστε τα οποιαδήποτε μέτρα αντίδρασης χρειαστούν να τα αποφασίσουμε από κοινού, σε συνεργασία φυσικά και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Η Οργάνωσή μας θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά τις έντονες προσπάθειες μας δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων οι νέες θέσεις των μονίμων επί δοκιμασία για τη σχολική χρονιά 2012-2013. Τα διαβήματα της ΟΕΛΜΕΚ θα συνεχιστούν για να αρθεί αυτή η αδικία.

 

Η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε επιτακτικά και πέτυχε να προκηρυχθούν την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012, οι 13 κενές θέσεις Διευθυντών και οι 32 θέσεις Β.Δ.Α΄ που κενώθηκαν μετά την πρόωρη αφυπηρέτηση συναδέλφων.  Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης των συγκεκριμένων θέσεων.  Ειδικά η διαδικασία που αφορά τους Διευθυντές αναμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2012.

 

Σ’ εκκρεμότητα βρίσκονται και πολλά εκπαιδευτικά ζητήματα τα οποία επανειλημμένα θέσαμε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.  Τέτοια ζητήματα είναι:

  • Το Σχέδιο Υπηρεσίας Καθηγητών Τεχνολογίας
  • Η πλήρης εφαρμογή της εργαστηριοποίησης της Χημείας στο Γυμνάσιο (Β’ και Γ’ Γυμνασίου), της Πληροφορικής και Τεχνολογίας στην Α’ Λυκείου και της Φυσικής στη Β’ και Γ’ Γυμνασίου
  • Η παραχώρηση σε όλους του διδάσκοντες το μάθημα της Βιολογίας στην Γ΄ Λυκείου μιας ώρας για την προετοιμασία του εργαστηρίου και η εφαρμογή της εργαστηριοποίησης στο μάθημα της Βιολογίας της Α΄ Γυμνασίου.
  • Η συνέχιση και επέκταση της εργαστηριοποίησης στα μαθήματα της Γλώσσας και των Μαθηματικών στην Α’ Γυμνασίου
  • Η εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Τέχνης στην Α’ Γυμνασίου  
  • Οι ώρες των Καθηγητών Μουσικής. Η αντιστοιχία μαθητών και ηλεκτρονικών υπολογιστών στο μάθημα της Δακτυλογραφίας.

 

Θέση μας είναι ότι πρέπει να δοθεί άμεση λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα.

 

Προτεραιότητα φυσικά δώσαμε και θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, ώστε να διοριστούν οι συνάδελφοι που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ως συμβασιούχοι / έκτακτοι.  Αρνούμαστε τη θυματοποίηση εκπαιδευτικών, οι οποίοι εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

 

Πρέπει όλοι, κυβέρνηση και Βουλή να αντιληφθούν ότι στο χώρο της παιδείας δε χωρούν περικοπές.  Η παιδεία είναι το μέλλον της κάθε χώρας και πρέπει μακριά από οποιεσδήποτε δικαιολογίες, κρίσεις και περικοπές να ενισχύεται.

 

Με αυτά τα δεδομένα νοείται ότι και άλλα υψίστης σημασίας εκπαιδευτικά αιτήματα που αποσκοπούν πάντοτε στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου όπως η έναρξη της εργαστηριοποίησης και άλλων μαθημάτων, η επέκταση του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ), η δημιουργία αιθουσών Δημιουργικής Απασχόλησης-Ψυχαγωγίας σε κάθε σχολείο, οι εισηγήσεις για αντιμετώπιση της παραβατικότητας και για καλύτερες συνθήκες εργασίας καθηγητών και μαθητών, το σύστημα αξιολόγησης, η θεσμοθέτηση πλαισίου επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, η θεσμοθέτηση των Κανονισμών Μετακινήσεων για όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτικών κ.ά παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα και αναμένουμε τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας.    

 

Δηλώνουμε όμως ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον ίδιο ζήλο συστηματικά, μεθοδικά και προγραμματισμένα έτσι ώστε πολλά αιτήματα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά που μας αφορούν να τα αναδείξουμε και να θέσουμε τις βάσεις για επίλυσή τους.

 

Ευχόμαστε και πάλι κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

                 

 

Ο Πρόεδρος                                                        Ο  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                                           Θέμης Πολυβίου

Λευκωσία,   31  Αυγούστου  2012.

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  103-923.2012 

                                                                   Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ

                                                                   ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590

                                                                   ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

                                                                   E-MAIL: info@oelmek.com.cy

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ