facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Μήνυμα της ΟΕΛΜΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
 
 
 
 
Ημερομηνία: 14-11-2019

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Μήνυμα  της  ΟΕΛΜΕΚ

για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Μαθήτριες και μαθητές,

 

Συμπληρώνονται φέτος σαράντα έξι χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, την κορυφαία αντιδικτατορική πράξη, που  ουσιαστικά προεξόφλησε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 ορθωνόταν στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, το Πολυτεχνείο, διαχρονικό σύμβολο  της πάλης για ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και παιδεία, εξακολουθεί να εμπνέει και να καθοδηγεί. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει άσβεστη και φωτεινή στη μνήμη όλων, αλλά ταυτόχρονα και ζώσα πραγματικότητα, ακόμα και για τις γενιές που δεν το έζησαν.

 

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο δεν αποτελούν μόνο απόδοση τιμής στα νιάτα που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον τύραννο και που αψήφησαν τον θάνατο.  Είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης.  Αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας.

 

Είναι καλά γνωστό ότι το Πολυτεχνείο υπήρξε η κορύφωση των κινητοποιήσεων φοιτητών, νεολαίας, αγροτών και άλλων εργαζόμενων κατά της στυγνής δικτατορίας, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα τον Απρίλη του 1967, από μια ομάδα επίορκων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού. Το κόστος για τους πολίτες, αλλά και για τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ήταν δυσβάσταχτο. Όμως αυτό, δεν πτόησε τις αντιδικτατορικές οργανώσεις να χαράξουν τα συνθήματα της πάλης βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα της φοιτητικής νεολαίας, η οποία αντιστάθηκε στην κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων, στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τους βασανισμούς, τη λογοκρισία και τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Σήμερα, με όσα παρατηρούμε να τεκταίνονται διεθνώς, με τις δυνάμεις του φανατισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού και την τυφλή βία να απειλούν τις αρχές και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικοοικονομικού ελέγχου να στενεύουν τα περιθώρια αντίστασης των λαών, επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε, να αντιληφθούμε και να υιοθετήσουμε πλήρως το ελεύθερο και δημοκρατικό ιδεώδες της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε το μήνυμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για παιδεία και ελευθερία και να συνεχίσουμε ενωμένοι, αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι τον αντικατοχικό μας αγώνα μέχρι την ώρα της τελικής δικαίωσης, μέχρι την ώρα της επανένωσης της πατρίδας μας.

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ας αποτελέσει αστείρευτη πηγή έμπνευσης για κάθε ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτη και ας σταθεί αφορμή για διεκδίκηση του οράματος για έναν καλύτερο κόσμο. Εφόδια προς αυτή την πορεία μια δημόσια παιδεία χωρίς φραγμούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις, μια παιδεία στηριγμένη στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                            Ο   Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                               Κωνσταντίνος  Κωνσταντίνου

Λευκωσία,   14  Νοεμβρίου  2019

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.103-1323.2019(ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ