facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Λογοδοσία του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, ΠΣΓΑ 20ης Ιουνίου 2019
 
 
 
 
Ημερομηνία: 28-06-2019

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Λογοδοσία του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ

ΠΣΓΑ, 20 Ιουνίου 2019

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ σάς καλωσορίζω στη σημερινή Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ).

Όπως ρητώς ορίζεται από το καταστατικό της Οργάνωσής μας, είναι υποχρέωσή μου να ενημερώσω το κυρίαρχο σώμα της ΟΕΛΜΕΚ, που είναι η ΠΣΓΑ, για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την προηγούμενη ΠΣΓΑ, 13 Δεκεμβρίου 2018, έως και σήμερα 20 Ιουνίου 2019.

Αρχίζω την ενημέρωση με την παράθεση κάποιων ποσοτικών δεδομένων, μέσα από τα οποία σκιαγραφείται ένα γενικό περίγραμμα της όλης δράσης του ΚΔΣ και της Γραμματείας:

  • Η Γραμματεία της Οργάνωσης συνήλθε σε είκοσι εννιά  (29) Συνεδρίες, ενώ το ΚΔΣ σε εννιά (9).

Η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπήθηκε:

  • Σε δύο (2) συνεδρίες της ΜΕΠΕΥ, υπό την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.
  • Σε μία συνάντηση της Γραμματείας με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών για τους Ανασφάλιστους Εκπαιδευτικούς, στην παρουσία του Αναλογιστικού μας Συμβούλου.
  • Σε μία συνεδρία της Υποεπιτροπής της ΜΕΠΕΥ για τους νέους Κανονισμούς
  • Σε τρεις (3) συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και σε αριθμό συναντήσεων με άλλους Φορείς, όπως η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
  • Σε δεκαπέντε  (15) συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Σε τέσσερις (4) κοινές συναντήσεις μεταξύ των Ελληνοκυπριακών και των Τουρκοκυπριακών Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.
  • Σε έξι (6) αποστολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της Διεθνούς μας εκπροσώπησης.
  • Σε συναντήσεις με άλλες Συντεχνίες (ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΕΟ, ΣΕΚ κ.ά)
  • Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με τις Αγροτικές για το θέμα του Συνεργατισμού.
  • Σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη με την ΠΑΣΥΔΥ με αφορμή τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου και τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης.
  • Σε εκδηλώσεις, συνέδρια, ημερίδες που διοργανώθηκαν από διάφορους Φορείς και Οργανισμούς.

Σε συνέχεια των ποσοτικών δεδομένων, προχωρώ στην παρουσίαση των θεμάτων που απασχόλησαν το ΚΔΣ το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, έχοντας ως σημείο εκκίνησης την 15η Δεκεμβρίου 2018:

 

1. Θεσμικός διάλογος στο πλαίσιο της ΜΕΠΕΥ για τα επίμαχα ζητήματα της κρίσης στη Δημόσια Εκπαίδευση

Μετά από αρκετές παλινδρομήσεις και τη μη τήρηση δύο χρονοδιαγραμμάτων, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις κατέληξαν, στις 22 Μαΐου 2019,  σε συμφωνία με την εργοδοτική πλευρά, για όλα εκείνα τα θέματα που προκάλεσαν την κρίση στον χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης το περασμένο καλοκαίρι. Η τεκμηριωμένη και πολύ καλά προετοιμασμένη παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ  στο τραπέζι του διαλόγου, στις τέσσερις (4) επίσημες συνεδρίες και στη σωρεία των άτυπων συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν, απέδωσε μόλις πρόσφατα καρπούς, καθώς με την τελική συμφωνία που επήλθε, είναι φανερό ότι ανατράπηκαν οι αρχικοί σχεδιασμοί της Κυβέρνησης και ακυρώθηκαν τα μέτρα που επιχειρήθηκαν να ληφθούν με την πρώτη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018.

Θυμίζω ότι αν δεν αντιδρούσαμε, με τον τρόπο που αντιδράσαμε, θα μας είχαν επιβληθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις τα πιο κάτω:

α.         μείωση του διδακτικού χρόνου στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς τη σχολική χρονιά 2018 – 2019, στα οκτώ (8), δεκαέξι (16) και είκοσι (20) χρόνια υπηρεσίας, κατά μία ΜΟΝΟ διδακτική περίοδο αντί κατά δύο.

β.         κατάργηση μια για πάντα όλων των μειώσεων του διδακτικού χρόνου για τους νεοεισερχόμενους εκπαιδευτικούς.

γ.         μη παραχώρηση της μείωσης του διδακτικού χρόνου για τους Βοηθούς Διευθυντές (ΒΔ) και Βοηθούς Διευθυντές Α’ (Β.Δ. Α΄) της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.  Το μέτρο αυτό θα εφαρμοζόταν μάλιστα και αναδρομικά, δηλαδή όσοι Β.Δ., τη σχολική χρονιά 2017 – 2018, είχαν διδακτικό χρόνο δώδεκα (12) ή δέκα (10) διδακτικών περιόδων θα επανέρχονταν στις δεκατέσσερις (14) και όσοι Β.Δ. Α΄ είχαν διδακτικό χρόνο οκτώ (8) περιόδων θα επανέρχονταν στις δέκα (10).

δ.         μείωση των διδακτικών περιόδων της Υπευθυνότητας Τμήματος από δύο σε μία.

ε.         κατάργηση του χρόνου που παραχωρείται στους αξιωματούχους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων (ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ) και παραχώρηση διευκολύνσεων, όπως στην περίπτωση των αξιωματούχων άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Μετά, λοιπόν, από δύο ιστορικές πορείες διαμαρτυρίας, μέτρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τη 48ωρη απεργία, τις παρεμβάσεις κομμάτων, του Προέδρου της Βουλής, Συντεχνιών, Υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, οδηγηθήκαμε στην ενδιάμεση συμφωνία της 3ης Οκτωβρίου 2018, η οποία παρέπεμπε όλα τα ζητήματα  στη ΜΕΠΕΥ. Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις διατηρώντας την ενότητά τους, παρά τα όποια προβλήματα μεσολάβησαν, εισήλθαν στον θεσμικό διάλογο από θέση ισχύος.

Η τελική κατάληξη του εν λόγω ζητήματος δικαιώνει πλήρως όλες τις επιλογές που κάναμε, ως ΟΕΛΜΕΚ. Και αν τα πράγματα, λένε συνήθως ότι  κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ας κριθούμε έχοντας ενώπιον μας την τελική συμφωνία της ΜΕΠΕΥ, η οποία υιοθετήθηκε και από το Υπουργικό Συμβούλιο πριν από δύο μόλις μέρες, στις 18 Ιουνίου 2019 και με βάση την οποία:

  • Επανέρχεται το δίωρο της Υπευθυνότητας Τμήματος σε όλες τις τάξεις, με κριτήριο εξορθολογισμού τον αριθμό των μαθητών/-τριών. Στις περιπτώσεις τμημάτων μέχρι δώδεκα (12) μαθητές/-τριες διατίθεται μία διδακτική περίοδος και από δεκατρείς (13) και πάνω δύο (2) διδακτικές περίοδοι.
  • Επανέρχονται για το σύνολο των εκπαιδευτικών (και για τους νεοδιοριζόμενους) οι μειώσεις διδακτικών περιόδων στη βάση των ετών υπηρεσίας, δηλαδή:

7 και 10/12

15 και 10/12

20 και 10/12 (αντί στα 19 και 10/12)

  • Επανέρχονται οι μειώσεις στους Β/Δ, στη βάση των ετών υπηρεσίας στη θέση, στα:

4 και 10/12

10 και 10/12 (αντί στα 9 και 10/12)

  • Οι Β/Δ Α΄ παραμένουν σταθερά στις εννέα διδακτικές περιόδους καθόλη τη διάρκεια της παραμονή στους στη θέση. Νοείται ότι όσοι και όσες Β.Δ. Α΄ βρίσκονται στις οκτώ (8) περιόδους, αυτοί/-ές παραμένουν στις ίδιες περιόδους.
  • Παραχωρείται πίστωση σε όσους και όσες εκπαιδευτικούς δεν έλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο ακέραια τη μείωση στα δεκαέξι (16) και στα είκοσι (20) χρόνια υπηρεσίας.
  • Από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 θα αναγνωρίζονται για σκοπούς διορισμού, προσαυξήσεων και προαγωγών μέχρι οκτώ χρόνια προϋπηρεσίας.
  • Ο συνδικαλιστικός χρόνος παραμένει ως είχε, με μια πολύ μικρή μείωση, που δεν παρακωλύει το έργο των Οργανώσεων.
  • Παραχωρείται το Σχέδιο πρόωρης αφυπηρέτησης για όσους συμπληρώνουν το 60 έτος της ηλικίας τους στη Μέση Εκπαίδευση ή τους 400 μήνες υπηρεσίας μέχρι την 31 Αυγούστου του 2019.

Και επειδή λέχθηκαν κάποια πράγματα σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν και αφορούν στη Δημοτική Εκπαίδευση, να μου επιτρέψετε να ξεκαθαρίσω τα πιο κάτω:

  • Αν οι σχέσεις μεταξύ των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων δεν βελτιώνονταν, παρέμεναν δηλαδή ανταγωνιστικές και δεν προσπαθούσαμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συνεννοηθούμε, να είστε σίγουροι ότι όχι μόνο κατάληξη δεν θα υπήρχε στη ΜΕΠΕΥ, αλλά ούτε καν θα φτάναμε στη ΜΕΠΕΥ, καθώς το παιχνίδι, πολύ απλά, θα είχε ήδη χαθεί από τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε καλά στο μυαλό μας για το μέλλον. Δεν θα πρέπει, παρά τις προκλήσεις και τις όποιες πρόσκαιρες προστριβές, να τροφοδοτούμε την πολιτική του διαίρει και βασίλευε, μια πολιτική  που, συνήθως, επιστρατεύεται από τους κατά καιρούς κυβερνώντες, για να διασπάσουν την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος.
  • Στην πραγματικότητα, η Δημοτική Εκπαίδευση δεν πήρε από τη συμφωνία κάτι που δεν είχε. Απλώς επαναβεβαίωσε τις υποσχέσεις που είχε λάβει επί προηγούμενης Κυβέρνησης, με αποφάσεις του 2011 και ήταν υποσχέσεις για σταδιακή παραχώρηση του δίωρου του Υπευθύνου Τμήματος σε όλες τις τάξεις. Μια υπόσχεση που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2015-2016 και η οποία δεν ολοκληρώθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Α΄ Δημοτικού είχε δίωρο Υπευθυνότητας Τμήματος και οι άλλες τάξεις είχαν από μία μόνο περίοδο. Αυτή τη στιγμή επιβεβαιώθηκε ότι επιστρέφει το δίωρο στην Α΄ τάξη του Δημοτικού και ότι «η περαιτέρω επέκταση και ολοκλήρωση του θεσμού θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ΠΟΕΔ, με ίδιο αριθμητικό κριτήριο εξορθολογισμού, όπως και στη Μέση Εκπαίδευση».
  • Τέλος, είναι ξεκάθαρο στις δεσμεύσεις του 2011, στις οποίες ήδη έκανα αναφορά,ότι η παραχώρηση του δίωρου σε όλες τις τάξεις θα γινόταν υπό την προϋπόθεση ότι οι εξοικονομήσεις, για να δοθούν αυτές οι περίοδοι, θα προέρχονταν από συγκεκριμένα Προγράμματα της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Φίλοι και φίλες, νομίζω δεν χρειάζεται να πω οτιδήποτε άλλο, καθώς τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης μιλούν από μόνα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος εκφράστηκε ήδη πολύ θετικά γι’ αυτή την κατάληξη, ο δε δημοσιογραφικός κόσμος, με πηχυαίους τίτλους, όπως «τα πήραν όλα πίσω», διερωτάται ακόμα, γιατί έγιναν όλα αυτά το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μεγάλη επιτυχία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και της ΟΕΛΜΕΚ, που πραγματικά αποδεικνύει έμπρακτα, την αξιοπιστία της, αλλά και την ικανότητά της να διαπραγματευτεί και να πετύχει τους στόχους της.

 

2. Ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των περί Εκπαιδευτικών Λειτουργών (Αναγνώριση Υπηρεσίας, Προϋπηρεσίας και Τεχνικής Πείρας για Σκοπούς Διορισμού, προαγωγής και προσαυξήσεων) Κανονισμών του 2019

Μετά από διεργασίες πολλών μηνών σε Υποεπιτροπή της ΜΕΠΕΥ, ψηφίστηκαν οι πιο πάνω κανονισμοί και έτσι διευθετήθηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε συναδέλφους/-ισσες, εξαιτίας της μη ύπαρξης Κανονισμών για όσους και όσες διορίστηκαν στην Εκπαίδευση από τον Κατάλογο Διορισίμων τη σχολική χρονιά 2018-2019. Ειδικότερα, επιτεύχθηκε η αναδρομικότητα από 1η Σεπτεμβρίου 2018 των όσων ίσχυαν για όσους και όσες διορίστηκαν από τον κατάλογο διοριστέων, καθώς και η μεταβατική περίοδος δύο ετών (2018-2019 και 2019-2020) για όσους θα διοριστούν και την επόμενη σχολική χρονιά από τον κατάλογο διορισίμων. Σημειώνεται ότι από 1.9.2020 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι ενιαίοι πλέον Κανονισμοί για όσους και όσες θα διορίζονται από τον Κατάλογο Διοριστέων και τον Κατάλογο Διορισίμων. Η αίσια κατάληξη και αυτού του θέματος αποδεικνύει και πάλι ότι η συλλογική δουλειά που έγινε από όλα τα μέλη του ΚΔΣ και από όλες τις Παρατάξεις, αποδίδει. Και ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει από όλους συνείδηση ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσουμε, προκειμένου να επιλύσουμε και άλλα σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν. Ο δρόμος της αντιπαράθεσης, των εμμονών και της σύγκρουσης, ας γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους, οδηγεί σε επικίνδυνα αδιέξοδα και μας αποδυναμώνει.

 

3. Αποφάσεις Διοικητικού Δικαστηρίου της 29ης Μαρτίου 2019 για τις αποκοπές στους μισθούς, τις προσαυξήσεις και την αποκοπή του 3% στο Κυβερνητικό Σχέδιο Σύνταξης

Μετά  την έκδοση των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για τα τρία πιο πάνω ζητήματα, αποταθήκαμε σε τέσσερα Δικηγορικά γραφεία (Αγγελίδης, Μαρκίδης, Τριανταφυλλίδης – Αρτεμίου και Στεφανίδης), ζητώντας γνωματεύσεις:

α.   Για τον τρόπο χειρισμού αυτών των αποφάσεων, εκ μέρους της Οργάνωσης.

β. Για μια σειρά ζητήματα που αφορούν στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών λειτουργών, που μονιμοποιήθηκαν μετά, αλλά και προ του Οκτωβρίου του 2011 (γι’ αυτό το θέμα θα γίνει ξεχωριστή αναφορά στη συνέχεια).

Μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν στην ΟΕΛΜΕΚ από τα εν λόγω Δικηγορικά Γραφεία, το ΚΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να συνεργαστεί με τα Δικηγορικά Γραφεία Κρις Τριανταφυλλίδη και Αρτεμίου, προτείνοντας στους Εκπαιδευτικούς – Μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, την καταχώρηση δύο προσφυγών, σε προαιρετική πάντοτε βάση. Η πρώτη προσφυγή θα αφορά την αποκοπή από τη μηνιαία μισθοδοσία τριών μηνών και η δεύτερη την αποκοπή ύψους 3% για εισφορά στο Κυβερνητικό Σχέδιο Σύνταξης (απ’ όσους αποκόπτεται αυτό το ποσοστό). Το κόστος για κάθε προσφυγή θα είναι 30 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η ΟΕΛΜΕΚ έχει ήδη ενημερώσει τα μέλη της για τη διαδικασία συλλογής των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μια διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει από αύριο και θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου 2019.

Σημειώνουμε ότι στη γραπτή εισήγηση των Δικηγορικών Γραφείων με τα οποία αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ να συνεργαστεί η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρεται ρητώς ότι τα θέματα των προσαυξήσεων και των αναδρομικών από το 2013 θα μπορούν να διεκδικηθούν μετά την τελεσιδικία της υπόθεσης, που βρίσκεται ήδη ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

4. Ανασφάλιστοι Εκπαιδευτικοί

Για το συγκεκριμένο θέμα, να μου επιτρέψετε να κάνω μιαν αναδρομή, απλώς για να θυμηθούμε κάποια πράγματα, που θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμα στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Η προώθηση του αιτήματος για κάλυψη των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών μετά τον Οκτώβριο του 2011 ήταν η ΠΡΩΤΗ ενέργεια στην οποία προέβη το νέο τότε ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, στις 11 Ιουλίου 2017, από κοινού με τις άλλες δύο Εκπαιδευτικές Οργανώσεις. Αυτό δηλοί ξεκάθαρα ότι το συγκεκριμένο θέμα ήταν και παραμένει προτεραιότητα της ΟΕΛΜΕΚ και ασφαλώς των άλλων Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ενέργειες από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι και σήμερα γίνονται σε πλήρη συνεννόηση με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ και γι’ αυτό, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και επιστολές προς τον Υπουργό Οικονομικών, στις 21 Νοεμβρίου 2017 παρουσιάστηκε στους ενδιαφερόμενους από τον οίκο Muhanna & Co Ltd, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, το «Νέο Κυβερνητικό Ταμείο Προνοίας», το οποίο και εν συνεχεία παραδόθηκε στις ενδιαφερόμενες Συντεχνίες.

Το ΚΔΣ τηρώντας την απόφαση για αποφυγή πειραματισμών προχώρησε, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση και συνοπτικές διαδικασίες λόγω του κατεπείγοντος του θέματος, στην ανάθεση του έργου σύνταξης αναλογιστικής μελέτης στον Αναλογιστικό Οίκο Cronje & Yiannas.

Η αναλογιστική μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017, και παρουσιάστηκε σε όλους εσάς πριν από έναν ακριβώς χρόνο, σε αυτή την αίθουσα.

Μετά από αξιολόγηση της συγκεκριμένης πρότασης αποφασίστηκε  ΟΜΟΦΩΝΑ η απόρριψή της, καθώς αυτή κρίθηκε ως απαράδεκτη από τη στιγμή που δεν αντιμετώπιζε ισότιμα τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς.

Υπενθυμίζω ότι είχε προηγηθεί η υπογραφή της Συμφωνίας Πλαίσιο, στις 18 Ιανουαρίου 2018, στην οποία περιλαμβανόταν για πρώτη φορά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης (31 Μαΐου 2018), χρονοδιάγραμμα το οποίο δεν τηρήθηκε από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών.

Τον Ιούνιο του 2018, μετά και από ομόφωνη απόφαση της ΠΣΓΑ για λήψη μέτρων, αποστείλαμε νέες επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τις θέσεις μας επί της πρότασης του Υπουργείου του. Λόγω, όμως, της σοβαρότατης κρίσης στην Εκπαίδευση, που ξέσπασε έντεκα μόλις μέρες μετά τις αποφάσεις της ΠΣΓΑ (στις 2 Ιουλίου 2018), οι προσπάθειες των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων επικεντρώθηκαν στα ζητήματα που προκάλεσαν τη σύγκρουση.

Μετά από δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών (στις 13 Ιουλίου και στις 28 Αυγούστου 2018), την 48 απεργία (στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2018) και την ενδιάμεση συμφωνία που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018, το κλίμα στην κοινωνία δεν ήταν ευνοϊκό για νέες κινητοποιήσεις, όπως προνοούσε η σχετική απόφαση της ΠΣΓΑ.

Σημειώνουμε, όμως, ότι το θέμα των ανασφάλιστων εκπαιδευτικών περιλήφθηκε, μετά από επιμονή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και στην ενδιάμεση συμφωνία – απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 3ης Οκτωβρίου 2018 και επιχειρήσαμε να το εντάξουμε στον πρώτο κύκλο συζητήσεων της ΜΕΠΕΥ, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την άλλη πλευρά.

Γι’ αυτό συνεχίσαμε τις προσπάθειες και τον διάλογο με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και σε συνάντηση που είχαμε στην παρουσία των αναλογιστικών συμβούλων των δύο πλευρών, μας λέχθηκε ότι θα μας αποσταλεί νέα βελτιωμένη πρόταση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΜΕΠΕΥ (15 Νοεμβρίου 2018, 28 Δεκεμβρίου 2018 και 11 Ιανουαρίου 2019), η ΟΕΛΜΕΚ έθεσε εκ νέου, γραπτώς, το θέμα.

Η παρατεταμένη κωλυσιεργία της Κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα υγείας που παρουσιάστηκαν στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, μας ανάγκασε να αποστείλουμε στις 22 Απριλίου 2019 νέα επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, στην οποία εκφράζαμε τη δυσφορία μας και ζητούσαμε τις προτάσεις του Υπουργείου του. Παράλληλα, απευθυνθήκαμε σε Δικηγορικά Γραφεία προκειμένου να εξασφαλίσουμε γνωματεύσεις σχετικές με το πιο πάνω θέμα, προκειμένου να προχωρήσουμε και δικαστικώς πλέον, εάν αυτή είναι η άποψη των Νομικών μας Συμβούλων.

Οι έντονες πιέσεις της ΟΕΛΜΕΚ ανάγκασαν τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, στην καταληκτήρια συνεδρία της ΜΕΠΕΥ για τα επίμαχα ζητήματα του καλοκαιριού, θα δώσει γραπτώς συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης της νέας Κυβερνητικής Πρότασης. Όντως στα πρακτικά της ΜΕΠΕΥ δόθηκε η 14η Ιουνίου 2019, ως ημερομηνία κατά την οποία θα παραδιδόταν η όποια νέα Κυβερνητική πρόταση, πράγμα που για πολλοστή φορά από το 2011 δεν τήρησε το Υπουργείο Οικονομικών. Πληροφοριακά ενημερώνω ότι η αρχική πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν να ορίσει ως ημερομηνία παράδοσης της εν λόγω Πρότασης τα τέλη Ιουνίου. Η Γραμματεία, διαπιστώνοντας για μια ακόμα φορά ότι το Υπουργείο Οικονομικών αθέτησε τις υποσχέσεις του, απέστειλε νέα επιστολή, στις 14 Ιουνίου 2019, υποδεικνύοντας αυτό το γεγονός, μαζί με τη σοβαρή παρενέργεια να αφυπηρετούν συνάδελφοι και συναδέλφισσες, οι οποίοι/-ες συνταξιοδοτικά είναι μετέωροι.

Σημειώνεται ότι κατά διαστήματα έγιναν συναντήσεις με Συντεχνίες και κυρίως με την ΠΑΣΥΔΥ, σε μια προσπάθεια να συντονιστούμε και να διεκδικήσουμε μαζί την επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Στα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα αναφερθώ κατά τη συζήτηση του θέματος.

Εν κατακλείδι, το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι, κατά την προσωπική μου άποψη, στοχοπροσηλωμένο στη θέση της ΠΣΓΑ και σε συνεργασία με τις άλλες Συντεχνίες να ασκήσει πιέσεις για άμεση επίλυση αυτού του πολύ σοβαρού θέματος.

 

5. Κινητοποιήσεις για το κλείσιμο του Συνεργατισμού και προσπάθειες για την αναβίωσή του

Στις 28 Μαρτίου 2019, σε συνεργασία με τις Αγροτικές Οργανώσεις, αλλά και με άλλα Οργανωμένα Σύνολα της Κοινωνίας των Πολιτών, οργανώσαμε πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη το Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσουμε απόδοση ευθυνών σε όσους αποδεδειγμένα ευθύνονται για την τραγική κατάληξη του Συνεργατισμού, παγοποίηση των διαδικασιών εκποίησης περιουσιακών στοιχείων των Επαγγελματικών μας Ταμιευτηρίων και ανασύσταση του Συνεργατισμού, στη βάση της ιδέας που δημιουργήθηκε. Έκτοτε, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για προώθηση των πιο πάνω στοχεύσεων. Στην προσπάθεια αυτή εμπλέκονται ουσιαστικά οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και η ΠΑΣΥΔΥ. Σύντομα φαίνεται ότι θα υπάρξουν εξελίξεις.

 

6. Ασφάλεια και Υγεία – Βία και Παραβατικότητα

Η ΟΕΛΜΕΚ κρατούσε συνεχώς ανοικτά τα πιο πάνω ζητήματα και με παρεμβάσεις και ανακοινώσεις της, αναδείκνυε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα Δημόσια Σχολεία τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές/-τριες. Αποκορύφωμα των ενεργειών της ήταν η μονόωρη στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2019, μαζί με τους συναδέλφους της ΟΛΤΕΚ, με αφορμή δύο ακραία περιστατικά βίας, κατά εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης, που καταγράφηκαν σε συγκεκριμένο σχολείο της Λάρνακας.

Στο πλαίσιο των ευρύτερων συζητήσεων και της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εγκατάσταση περιφράξεων και θυροτηλεφώνων σε όλα τα σχολεία, απαιτήσαμε επιτακτικά, μετά την κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε, τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωση του εν λόγω έργου. Στο αίτημά μας αυτό ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, ο οποίος μας διαβεβαίωσε, γραπτώς, ότι μέχρι την 31η Αυγούστου 2019, θα έχουν ολοκληρωθεί τα σχετικά έργα.  Κατά την προσωπική μου άποψη δεν θα τηρηθούν τα πιο πάνω χρονοδιαγράμματα, γι’ αυτό η ΟΕΛΜΕΚ θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους, για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

7. Ενιαία Αγωγή και Εκπαίδευση

ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και Οργανωμένοι Γονείς κατέθεσαν από κοινού πρόταση για την Ενιαία Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να θεσπιστεί  μια νέα σχετική νομοθεσία. Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό, γι’ αυτό και έχει εγγραφεί στην ατζέντα της σημερινής ΠΣΓΑ. Συνεπώς, δεν θα πω περισσότερα αυτή τη στιγμή.

 

8. Ενιαίο Σύστημα Αξιολόγησης του Μαθητή/-τριας και Εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για δημιουργία ενός Ενιαίου Συστήματος Αξιολόγησης των μαθητών/-τριών η Οργάνωση κατέθεσε τις απόψεις/εισηγήσεις της. Ως ΟΕΛΜΕΚ υποστηρίξαμε το γενικό παιδαγωγικό πλαίσιο και αναφερθήκαμε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για σωρεία διευκρινίσεων σε σχέση με τις εννέα (9) εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης. Στα επίμαχα ζητήματα εξακολουθεί να βρίσκεται το θέμα των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την περασμένη Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, ο Υπουργός μας ζήτησε να διευθετηθεί αμέσως μετά την ΠΣΓΑ μια συνάντηση με τον ίδιο, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης αυτό των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων.

 

9. Τροποποίηση Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων

Μετά το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της αφυπηρέτησης του Προέδρου της εν λόγω Επιτροπής και την τοποθέτηση μόλις πρόσφατα σε αυτή τη θέση του κ. Ανδρέα Φιλίππου, επανήρχισε εντατικός διάλογος με στόχο την οριστικοποίηση των τροποποιήσεων που πρέπει να προωθηθούν τάχιστα προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στα θέματα που συζητούνται - και φαίνεται ότι θα υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα - είναι, μεταξύ άλλων, η μεταφορά και χρήση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές μονάδες, η διαχείριση των αποβλημένων μαθητών, η κατάργηση του κοινωφελούς έργου στις περιπτώσεις αποβλημένων μαθητών και το θέμα της ευπρεπούς εμφάνισης/μαθητικής στολής.

 

10. Λειτουργία Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης

Θα λειτουργήσει και τη νέα σχολική χρονιά (2019-2020) το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης για τις ειδικότητες των Φιλολόγων, των Μαθηματικών, των Οικονομολόγων, των Φυσικών και των Αγγλικών. Ως ΟΕΛΜΕΚ, στο πλαίσιο της Επιτροπής, πετύχαμε σημαντικές τροποποιήσεις στο νέο Πρόγραμμα, όπως:

  • Μείωση των υποχρεωτικών μαθημάτων από δύο σε ένα. Ειδικότερα, το μάθημα της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας μεταφέρεται στα επιλεγόμενα μαθήματα, και συνεπώς κάποιος θα μπορεί να τύχει απαλλαγής από το συγκεκριμένο μάθημα, αν αυτό δικαιολογείται από τους τίτλους που κατέχει, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν, καθώς το συγκεκριμένο μάθημα ήταν υποχρεωτικό.
  • Αύξηση των επιλεγόμενων μαθημάτων από τρία σε τέσσερα. Στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν δύο μαθήματα από έναν κατάλογο τεσσάρων και όχι τριών μαθημάτων.
  • Μείωση των περιόδων αυτόνομης διδασκαλίας ή συνδιδασκαλίας.
  • Μείωση των περιόδων παρακολούθησης διδασκαλίας.
  • Μείωση των περιόδων για αναστοχασμό, αυτοαξιολόγηση κ.λπ.
  • Μείωση των σχεδίων μαθήματος.

 

Σημειώνεται ότι οι πιο πάνω τροποποιήσεις έγιναν χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του Προγράμματος.

 

11. Κανονισμοί Τοποθετήσεων/Μετακινήσεων για τους Βοηθούς Διευθυντές Α΄

Μετά τη θέσπιση Κανονισμών Τοποθετήσεων/Μετακινήσεων για τους απλούς Εκπαιδευτικούς και τους Βοηθούς Διευθυντές, ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και για τους Κανονισμούς Τοποθετήσεων/Μεταθέσεων Βοηθών Διευθυντών Α΄, οι οποίοι τέθηκαν ήδη σε εφαρμογή. Εκκρεμούν οι Κανονισμοί Τοποθετήσεων/Μετακινήσεων για τους Διευθυντές/-τριες, για τους οποίους υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση σε επίπεδο Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού. Συνεπώς, η Οργάνωση θα πρέπει να έχει στις εκκρεμότητές της αυτό το θέμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο όλος σχεδιασμός και να υπάρχει δικαιοσύνη, διαφάνεια και αξιοπιστία. Αυτό απαιτούν από εμάς τα μέλη μας και αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, χωρίς καμία παρέκκλιση.

 

12. Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ

Η ΟΕΛΜΕΚ, μέσω της Κοινωνικής Συμμαχίας, στήριξε την προσπάθεια για δημιουργία ενός Σχεδίου Υγείας, που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας. Συμμετείχε σε διαφημιστική εκστρατεία, που εκπονήθηκε από την Κοινωνική Συμμαχία. Την ίδια στιγμή αντέδρασε έντονα μαζί με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και την ΠΑΣΥΔΥ, όταν ο Υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να αυξήσει τις εισφορές των Δημοσίων Υπαλλήλων, πέραν των όσων προνοούνταν εξαρχής στον σχετικό νόμο. Τελικά, με νέα τροποποίηση της νομοθεσίας, η εισφορά μας από 1,7%  αυξήθηκε μόλις στο 1,8% για το επόμενο έτος, προκειμένου να καλυφθεί ένα κενό, που περιείχε η αρχική νομοθεσία.

 

13. Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών στο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ στη Λευκωσία

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ υλοποίησε επιτέλους απόφαση προηγούμενων ΠΣΓΑ, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος στο οίκημα της ΟΕΛΜΕΚ. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ στα οφέλη αυτής της απόφασης. Η προσφορά έχει ήδη κατακυρωθεί και σε δύο μήνες από σήμερα το φωτοβολταϊκό σύστημα θα είναι τοποθετημένο και σε λειτουργία. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η μελέτη για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος και στα διαμερίσματα της Πάφου. Ευχαριστίες στον Προέδρο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη δουλειά που έκαναν, διευκολύνοντας το ΚΔΣ στις αποφάσεις του.

 

14. Θεσμοθέτηση ετήσιου Συνεδρίου ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΜΕ

Πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2019, στην Αθήνα, το Α΄ Συνέδριο ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΜΕ, με θέμα: «Τα ψηφιακά μέσα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Αξιοποιώντας την ως τώρα εμπειρία για τον Σχεδιασμό του μέλλοντος». Το Συνέδριο, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, απευθυνόταν όχι μόνο σε συνδικαλιστικά στελέχη. Υπενθυμίζω την υποχρέωσή μας να διοργανώσουμε αρχές του 2020 το Β΄ Συνέδριο ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΜΕ, εδώ στην Κύπρο.

 

15. Διεθνής εκπροσώπηση της ΟΕΛΜΕΚ

  • Η ΟΕΛΜΕΚ ανέλαβε την εκπροσώπηση της Κύπρου στην ETUCE για την επόμενη διετία. Ο συνάδελφος Μάριος Κανικλίδης θα είναι ο εκπρόσωπος των έξι (6) Συνδικαλιστικών Οργανώσεων της Κύπρου (τριών Ελληνοκυπριακών και τριών Τουρκοκυπριακών) στην ETUCE.
  • Η συναδέλφισσα Βαλεντίνα Σαλτέ και ο συνάδελφος Στέλιος Κουτσίδης εκπροσώπησαν την Οργάνωσή μας σε Συνέδριο για την ισότητα των φύλων, στη Ρώμη της Ιταλίας.
  • Οι συνάδελφοι Παντελής Νικολαϊδης και Λάκης Γαβριήλ εκπροσώπησαν την ΟΕΛΜΕΚ σε Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, με θέμα «Εκπαίδευση για τον ψηφιακά δημοκρατικό πολίτη στην εποχή του Διαδικτύου».
  • Στις 9-10 Μαΐου 2019, οι Οργανώσεις-μέλη της ETUCE από χώρες της ΕΕ αλλά και από υπό ένταξη χώρες συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τις απειλές που υφίστανται τα μέλη τους από την εργοδοσία, αλλά και το πώς αυτές υπερασπίζονται τα δικαιώματα των μελών τους. Η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπήθηκε στην εν λόγω συνάντηση από τον Αντιπρόεδρο, Παντελή Νικολαϊδη και τον Γενικό Γραμματέα, Μάριο Κανικλίδη.
  • Διήμερο Συνέδριο  για την «Αποτελεσματική ένταξης παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Εκπαίδευση». Η ΟΕΛΜΕΚ ως βασικός εταίρος του Προγράμματος «Αποτελεσματική ένταξη παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην Εκπαίδευση», διοργάνωσε, μόλις πρόσφατα, στις 18-19 Ιουνίου 2019, σχετικό συνέδριο στη Λάρνακα. Στο συνέδριο, το οποίο ήταν υπό την αιγίδα της ETUCE, συμμετείχαν πέραν των 50 αντιπροσώπων προερχομένων από είκοσι (20) χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα προωθηθούν από την ETUCE στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης πολιτικής για θέματα Εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο Παντελή Νικολαϊδη που ανέλαβε την ευθύνη για τον συντονισμό και την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

 

Συγχαρητήρια, επίσης, σε όλους τους συναδέλφους και στη συναδέλφισσα, που μας εκπροσώπησαν επάξια στο εξωτερικό αυτό το εξάμηνο. Περισσότερα για τις πιο πάνω δράσεις μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης.

 

16. Πολιτισμική/πολιτιστική δράση - Συμμετοχή της ΟΕΛΜΕΚ σε ποικίλες δράσεις με άλλους Φορείς

Γι’ αυτόν τον πυλώνα του έργου της ΟΕΛΜΕΚ, επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά και μόνο στις πιο κάτω εκδηλώσεις:

  • Μουσική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, τον περασμένο Φεβρουάριο, με θέμα "Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία". Η παράσταση ήταν αφιερωμένη στον Νίκο Καββαδία και είχε συνδιοργανωθεί από  την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Λευκωσίας, την ΟΕΛΜΕΚ και τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης.
  • Cyprus Education Leaders Awards 2019. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο ο συγκεκριμένος Διαγωνισμός, στον οποίο βραβεύθηκαν πολλά Δημόσια Σχολεία. Η ΟΕΛΜΕΚ είχε θέσει υπό την αιγίδα της αυτόν τον διαγωνισμό, μαζί με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.
  • Διάλεξη, τον περασμένο Μάιο, για τις ψυχοδραστικές ουσίες, με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Λευκωσίας και με ομιλητή τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, κ. Άθω Γεωργίου.

Σημαντική απόφαση σε σχέση με την πολιτισμική παρέμβαση της ΟΕΛΜΕΚ ήταν και η ίδρυση Θεατρικής Ομάδας από εκπαιδευτικούς μέλη της Οργάνωσης. Ήδη συστάθηκε σχετική Επιτροπή, η οποία και προετοιμάζει την πρώτη θεατρική παράσταση, που προγραμματίζεται να ανέβει στις αρχές του 2020. Στόχος είναι αυτές οι Θεατρικές Ομάδες να επεκταθούν σε όλες τις Επαρχίες.

 

17. Κοινωνική προσφορά της ΟΕΛΜΕΚ

Την ευρύτερη κοινωνική προσφορά της ΟΕΛΜΕΚ και τις ευαισθησίες του εκπαιδευτικού κόσμου αναδείξαμε μέσα από την πρωτοβουλία μας για διενέργεια εράνου, προκειμένου να στηριχθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι πυρόπληκτοι του περασμένου καλοκαιριού, στο Μάτι της Αττικής.

Μαζί με την ΟΛΤΕΚ παραδώσαμε στον Επίτροπο Εθελοντισμού, σε μια σεμνή τελετή, το ποσό που συγκεντρώσαμε και το οποίο ανήλθε στις €6.210 με την επιθυμία μας αυτό το ποσό να καταβληθεί για την ανέγερση ενός ιδρύματος για ασυνόδευτα παιδιά. Δεν έχω παρά να εκφράσω, εκ μέρους του ΚΔΣ, τις θερμές μας  ευχαριστίες στα μέλη της Οργάνωσης για τις εισφορές τους.

 

18. Διαμερίσματα Πάφου

Στις προτεραιότητες της Οργάνωσης είναι και η συνεχής αναβάθμιση των διαμερισμάτων της ΟΕΛΜΕΚ στην Πάφο.  Ενόψει της θερινής περιόδου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις σε θέματα εξωραϊσμού, ασφάλειας και υγείας των φιλοξενουμένων. Σημαντική εξέλιξη, που διευκολύνει τα μέλη μας, ήταν θεωρώ η απόφαση του ΚΔΣ για παροχή της δυνατότητας στα μέλη μας για ηλεκτρονική πλέον πληρωμή των κρατήσεων των διαμερισμάτων.

 

19. Ηλεκτρονική Αναβάθμιση της βάσης δεδομένων των μελών της ΟΕΛΜΕΚ

Το ΚΔΣ αποφάσισε και προχώρησε στην αναβάθμιση της βάσης δεδομένων του Μητρώου των μελών της ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και στη δημιουργία SMS SERVER. Πολύ σύντομα ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε λειτουργία, μέσω διαδικτύου, το σχετικό έργο.

 

 

Αγαπητές συναδέλφισσες, Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η λογοδοσία μου, η οποία εστίασε στα πιο σημαντικά, κατά την άποψή μου, θέματα, που απασχόλησαν το ΚΔΣ το τελευταίο εξάμηνο. Στη συνέχεια θα έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο για να αναδείξουμε επιπρόσθετα ζητήματα, αλλά και για να εμβαθύνουμε σε κάποια από αυτά.

Φίλοι και φίλες,

Σήμερα, είναι για μένα μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς ολοκληρώνω τον κύκλο της διετούς Προεδρίας μου στην ΟΕΛΜΕΚ. Ήταν πραγματικά ιδιαίτερη η τιμή για εμένα να υπηρετήσω την ΟΕΛΜΕΚ, αυτή την ιστορική Οργάνωση και τις χιλιάδες των μελών της, από τη θέση του Προέδρου. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το διάστημα, το πάρα πολύ δύσκολο, έκανα ό,τι μπορούσα για το καλό της Οργάνωσης και των μελών της, γι’ αυτό και αφήνω την Προεδρία με τη συνείδησή μου απολύτως ήσυχη. Πάρα πολλά ζητήματα διευθετήθηκαν, αλλά υπάρχουν ασφαλώς και άλλα, που παρά τις προσπάθειές μας, δεν  κατέστη δυνατόν να διευθετηθούν ακόμα (π.χ. Ανασφάλιστοι Εκπαιδευτικοί, Εξετάσεις Τετραμήνων, Αναβάθμιση Εσπερινών Σχολείων). Αυτό συνέβαινε και θα συμβαίνει πάντοτε.

Γι’ αυτό και η προσπάθεια δεν εξαντλείται σε θητείες και πρόσωπα, αλλά έχει να κάνει με σκοπούς και στόχους, που οι εκάστοτε εντεταλμένοι καλούνται να υπηρετήσουν και να επιτύχουν. Η προσπάθεια, λοιπόν, συνεχίζεται και όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε για όσα μας περιμένουν.

Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθύνω σε όλους και όλες ένα μεγάλο ευχαριστώ! Αρχικά, ευχαριστίες απευθύνω προς όλες τις Παρατάξεις την ΑΛΛΑΓΗ, την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ, ΤΗΝ ΔΗΚΙ, ΤΗ ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ και τη ΝΕΑ ΠΝΟΗ και τους Προέδρους αυτών των Παρατάξεων, για το επίπεδο της συνεννόησης, της αλληλοκατανόησης και της συνεργασίας, εκεί και όπου χρειάστηκε, παρά τις όποιες διαφορές σε επίπεδο θέσεων και θέασης των εκάστοτε δεδομένων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω προς τους στενούς συνεργάτες μου του ΚΔΣ και ιδαιτέρα της Γραμματείας: Φίλοι και φίλες του ΚΔΣ, Γιάννη, Στέλιο, Λάκη, Θέμη, Παντελή και Μάριε της Γραμματείας, θερμά σας ευχαριστώ. Φίλε Μάριε, ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη στενότατη συνεργασία που είχαμε.

Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω και την Κίνηση από την οποία προέρχομαι και επιτρέψτε μου αυτή την ιδιαίτερη αναφορά. Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ, και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της Κώστα Κωνσταντινόπουλο, που με  πρότειναν για τη θέση του Προέδρου και με στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις αυτό το διάστημα για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, χωρίς σκοπιμότητες, για το καλό του εκπαιδευτικού κόσμου. Αυτό έκαναν ασφαλώς και οι άλλες δύο συνεργαζόμενες Κινήσεις η ΔΗΚΙ και η ΝΕΑ ΠΝΟΗ, τις οποίες αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω, επίσης.

Τέλος - τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ και στο προσωπικό της Οργάνωσης, στις τέσσερις εκλεκτές μας κυρίες, για την άψογη συνεργασία και την ευσυνειδησία με την οποία εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα.

Να είστε καλά!

 

Γιάννος Σωκράτους

Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ