facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2017–2018
 
 
 
 
Ημερομηνία: 06-09-2017

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Προς Διευθυντές / Διευθύντριες

Καθηγητές / Καθηγήτριες

Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης

(Με την παράκληση να αναγνωστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου)

 

 

Χαιρετισμός της ΟΕΛΜΕΚ προς τους εκπαιδευτικούς με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2017–2018

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η ΟΕΛΜΕΚ απευθύνει σ’ όλους τους συναδέλφους εγκάρδιο χαιρετισμό και τους εύχεται καλή σχολική χρονιά και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.

 

Ιδιαίτερες ευχές εκφράζουμε σε όλους τους νέους συναδέλφους τους οποίους και καλωσορίζουμε στο νέο τους επαγγελματικό χώρο. Τους καλούμε να ενταχθούν στην ΟΕΛΜΕΚ, το θεσμικό όργανο των Εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, που, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες αγωνίζεται, τους διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους καθώς επίσης και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσσες,

 

Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ως νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, υλοποιήσαμε μια από τις πιο σημαντικές μας δεσμεύσεις, την άμεση και στενή συνεργασία με τους καθηγητές και τα αιτήματά τους.  Γι’ αυτό, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με δική μας πρωτοβουλία, συναντηθήκαμε με τους εκπροσώπους όλων των ειδικοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των Διευθυντών και συζητήσαμε τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Μέσα από τις συζητήσεις διαφάνηκε ότι τα προβλήματα είναι πολλά, συνεπώς, δώσαμε προτεραιότητα σε συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία έπρεπε να δοθούν λύσεις πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

Δυστυχώς, οι συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά 2017-2018 δεν είναι και οι καλύτερες. Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία αναμένεται να φανούν ακόμη πιο έντονα με την έναρξη των μαθημάτων, είναι αποτέλεσμα τόσο των πρόχειρων και βεβιασμένων αλλαγών στις οποίες προχώρησε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) τα τελευταία χρόνια, όσο και των διοικητικών αδυναμιών του ΥΠΠ για έγκαιρη και επαρκή ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Συγκεκριμένα, τα κυριότερα προβλήματα που θέσαμε σε άμεση προτεραιότητα για να  διαχειριστούμε τους τελευταίους 2 μήνες, πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι τα ακόλουθα:

 

1) Όπως είχαμε προειδοποιήσει και δυστυχώς έχουμε επιβεβαιωθεί, πολλοί συνάδελφοι με υπηρεσία πολλών ετών βιώνουν όχι απλώς εργασιακή ανασφάλεια αλλά το φάσμα της οριστικής εξόδου τους από το Δημόσιο Σχολείο, εξαιτίας των αλλαγών του ΥΠΠ στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και όχι μόνο. Με την εφαρμογή των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων δεκάδες συνάδελφοι αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του μη επαναδιορισμού τους. Η νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, πιστή στη δέσμευσή της να αγωνιστεί για τον επαναδιορισμό των συναδέλφων από ειδικότητες που θυματοποιούνται εξαιτίας του νέου Ωρολογίου Προγράμματος και της νέας δομής του Λυκείου, πέτυχε τον επαναδιορισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των επηρεαζόμενων συναδέλφων, τουλάχιστον, εκείνων που εργάζονταν την περσινή σχολική χρονιά.

 

Παρά την πιο πάνω θετική εξέλιξη να περιοριστούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι βεβιασμένες αλλαγές του ΥΠΠ, βασικός στόχος της ΟΕΛΜΕΚ παραμένει η επαναδιαπραγμάτευση των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων με το Υπουργείο Παιδείας και η διόρθωση των προβλημάτων και στρεβλώσεων που ήδη παρουσιάστηκαν.

 

2) Αφουγκραστήκαμε τα έντονα παράπονα των Καθηγητών για την αυξημένη ύλη στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα (ΝΑΠ), τους Δείχτες Επιτυχίας και Επάρκειας (ΔΕΕ) και προχωρήσαμε σε συμφωνία στις αρχές Ιουλίου με τον Υπουργό Παιδείας για αναπροσαρμογή της ύλης, έτσι, ώστε, αυτή να είναι συμβατή με τον πραγματικό διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και οι λεγόμενοι Δείκτες Επάρκειας και Επιτυχίας, τα οποία αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, παρουσιάζουν προβλήματα και αδυναμίες, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν κενά και ελλείψεις στο εκπαιδευτικό υλικό. Ταυτόχρονα, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ουσιαστικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα. Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω προβλήματα, δεν δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχή εφαρμογή των ΝΑΠ κατά τη φετινή σχολική χρονιά και δημιουργούν τον κίνδυνο θυματοποίησης των μαθητών.

 

Μετά από παρέμβαση της νέας ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, το ΥΠΠ αναγνώρισε τα προβλήματα αυτά και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5/9/2017, μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργού Παιδείας, συμφωνήθηκαν τα πιο κάτω:

α) Το ΥΠΠ, εντός 10 ημερών, ετοιμάσει πρόγραμμα επιμόρφωσης των Καθηγητών για τα ΝΑΠ και τους ΔΕΕ, για όλες τις τάξεις, με προτεραιότητα στη Γ΄Λυκείου.

β) Τα συμβούλια όλων των ειδικοτήτων συναντηθούν άμεσα  με τους επικεφαλής των Αναλυτικών Προγραμμάτων, με στόχο να καταθέσουν τις ενστάσεις τους και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Η ΟΕΛΜΕΚ, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων, θα προβεί στην αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας και θα παρέμβει στις περιπτώσεις που ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί.

Ταυτόχρονα, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα και τις δικές σας απόψεις.  Σύντομα θα προωθηθεί στα σχολεία σχετικό ερωτηματολόγιο.

 

3) Διαφωνήσαμε έντονα με την πρακτική που εφαρμόζει το ΥΠΠ σχετικά με την εργαστηριοποίηση των μαθημάτων Πληροφορικής – Τεχνολογίας – Οικογενειακής Αγωγής σε μεγάλο αριθμό τμημάτων, στην Α’ τάξη Γυμνασίου, που ουσιαστικά οδηγεί στην αποεργαστηριοποίηση των μαθημάτων αυτών. Στη συνάντηση μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ-ΥΠΠ (που έγινε την Τρίτη 5/9/2017), διεκδικήσαμε και πετύχαμε το δραστικό περιορισμό αυτής της πολιτικής και εξασφαλίσαμε τη δέσμευση του ΥΠΠ για άμεση σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή της ΟΕΛΜΕΚ, όπου , στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος θα αρχίσει διάλογος με στόχο την κατάληξη σε μια κοινά αποδεχτή λύση, η οποία θα συμβάλει σε μια ποιοτικότερη εκπαίδευση ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά θέματα ασφάλειας και υγείας των μαθητών και των Καθηγητών. Συμφωνήσαμε, επίσης, από τη φετινή σχολική χρονιά, τη μείωση των μαθητών στα μαθήματα Τεχνολογίας-Πληροφορικής, στην Α΄τάξη Λυκείου, (θα εφαρμοστεί στο σύνολο, σχεδόν, των Λυκείων), στα τμήματα εκείνα που έχουν αριθμό μαθητών 19-20.

 

4) Παρά το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία για τις μεταθέσεις/τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών προβλέπει την ολοκλήρωση των πιο πάνω διαδικασιών μέχρι τις 15 Ιουλίου, παρουσιάζεται για μία ακόμα χρονιά σημαντική καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθηγητών να μάθουν την υστάτη το σχολείο που θα εργαστούν. Σημειώνεται, ότι, κατά παράβαση της νέας νομοθεσίας έγιναν μετά τις 15 Ιουλίου τρεις κύκλοι μεταθέσεων, από τους οποίους επηρεάστηκαν εκατοντάδες Καθηγητές, ενώ αναμένεται να γίνουν ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανακατατάξεις προσωπικού!

 

5) Εξαιτίας των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στις τοποθετήσεις των Διευθυντών, των Β.Δ.Α. και των καθηγητών συμφωνήσαμε την έναρξη διαλόγου με το ΥΠΠ για τη δημιουργία Κανονισμών μετακινήσεων / τοποθετήσεων για τους Διευθυντές και τους Β.Δ.Α., καθώς, επίσης, την προώθηση των Κανονισμών μετακινήσεων / τοποθετήσεων των Καθηγητών και των Β.Δ. στη Βουλή για νομοθετική ρύθμιση.

 

6) Σχετικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συναδέλφων που μονιμοποιούνται μετά την 1/10/2011, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν δικαιούνται ούτε κρατική σύνταξη ούτε εφάπαξ, αναμένουμε τον ορισμό ημερομηνίας για συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για συζήτηση και επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος.  Θέση της Οργάνωσής μας, η οποία, επίσης, θα τεθεί στον Υπουργό Οικονομικών από κοινού με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ είναι η απαίτησή μας:

α) για τερματισμό των μειώσεων που επιβάλλονται στην κρατική σύνταξη και στο

εφάπαξ ποσό στους Καθηγητές που αφυπηρετούν πρόωρα,

β) για τερματισμό της αδικαιολόγητης αποκοπής του 0.8-2%,

γ) για παραχώρηση της ΑΤΑ.

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά, είναι πολλά και δύσκολα και δεν είναι δυνατόν να τα απαριθμήσουμε. Ως νέα ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ, σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται, πλέον, σε καμία περίπτωση, να αποδεχθούμε  πολιτικές που πλήττουν το Δημόσιο Σχολείο και επηρεάζουν αρνητικά το εργασιακό καθεστώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των καθηγητών. Ως Οργάνωση θα εργαστούμε μέσα σε πνεύμα συλλογικότητας και κατηγορηματικά διακηρύττουμε την αποφασιστικότητά μας, για τη σταδιακή ανάκτηση των απολεσθέντων κεκτημένων, εκπαιδευτικών και συνταξιοδοτικών.

 

Απευθύνουμε σε όλους τους συναδέλφους προσκλητήριο στήριξης και συμπόρευσης, για να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι ένα καλύτερο Δημόσιο Σχολείο , για τα παιδιά μας και τα δικαιώματα των καθηγητών, με αφετηρία τη φετινή σχολική χρονιά.

 

Τέλος σας ευχόμαστε ξανά κάθε επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο έργο σας για το καλό των μαθητών μας, της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

 

Ο  Πρόεδρος                                                       Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                                            Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,    5  Σεπτεμβρίου 2017

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ(ΕΝΑΡΞΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ