facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Μήνυμα της ΟΕΛΜΕΚ για την επέτειο του Πολυτεχνείου
 
 
 
 
Ημερομηνία: 16-11-2015

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

Μήνυμα  της  ΟΕΛΜΕΚ

για την επέτειο του Πολυτεχνείου


ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Φίλες και φίλοι μαθήτριες και μαθητές,

 

Συμπληρώνονται φέτος 42 χρόνια από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και η επέτειος του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εμπνέει τη νεολαία και το λαό και να κατευθύνει τους αγώνες μας για ελευθερία, δημοκρατία, παιδεία και κοινωνική δικαιοσύνη.  Η εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένει άσβηστη και φωτεινή στη μνήμη όλων, αλλά ταυτόχρονα και ζώσα πραγματικότητα ακόμα και για τις γενιές που δεν το έζησαν.

 

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο δεν αποτελούν μόνο απόδοση τιμής στα νιάτα που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον τύραννο και που αψήφησαν το θάνατο.  Είναι αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης.  Αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας.

 

Όπως πολύ καλά όλοι γνωρίζουμε, το Πολυτεχνείο ήταν η κορύφωση των κινητοποιήσεων φοιτητών, νεολαίας, αγροτών και άλλων εργαζομένων κατά της στυγνής δικτατορίας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα στις 21 Απρίλη του 1967 από μια ομάδα επίορκων αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.

Η εξέγερση του Νιόβρη του 1973 υπήρξε το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα που είχε προηγηθεί και εξελισσόταν, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος και θυσίες για όσους αγωνιστές έπεσαν στα χέρια αυτών που υπηρετούσαν τη δικτατορία.  Οι αντιδικτατορικές οργανώσεις είχαν χαράξει τα συνθήματα της πάλης βαθιά στις συνειδήσεις των πολιτών, και ιδιαίτερα της φοιτητικής νεολαίας, ενάντια στην κατάργηση των δημοκρατικών ατομικών ελευθεριών και πολιτικών δικαιωμάτων, ενάντια στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τους βασανισμούς, τη λογοκρισία, τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

 

Η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν η μεγάλη έκρηξη που αφύπνισε τη λαϊκή συνείδηση, γι’ αυτό έγινε πηγή έμπνευσης και πόλος έλξης και συσπείρωσης για πολλούς εργαζομένους. Στις 14 Νοεμβρίου του 1973 οι φοιτητές κατέλαβαν το Πολυτεχνείο στην Αθήνα, για να υψώσουν ένα προπύργιο αντίστασης στο καθεστώς και να εκφράσουν μέσα από τα συνθήματά τους τα αιτήματα όλου του λαού για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Γρήγορα η φλόγα της εξέγερσης μεταδόθηκε και σε άλλα Πανεπιστήμια: στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα.

 

Η Χούντα, μπροστά στον κίνδυνο μια λαϊκής χιονοστιβάδας, έπνιξε στο αίμα την εξέγερση. Δεκάδες ήταν οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες τις μέρες του Νοέμβρη, ενώ οι συλλήψεις και οι βασανισμοί εντάθηκαν. Ανάμεσα στους νεκρούς και οι ηρωικές μορφές των μαθητών Διομήδη Κομνηνού, ετών 17, και Αλέξανδρου Σπαρτίδη, ετών 16.

 

Ο Νοέμβρης του 1973 έδωσε κουράγιο και αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό.  Έδωσε φτερά στους αγωνιστές και όραμα σε όλους. Τα σοβαρά ρήγματα στη δικτατορία είχαν ήδη προκληθεί.  Η πτώση της τυραννίας ήταν πλέον θέμα χρόνου. Το τίμημά της ήταν δυστυχώς η καταστροφή της Κύπρου.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μαθητές και μαθήτριες,

 

Οι νέοι στο Πολυτεχνείο πήραν τη μοίρα όλου του λαού στους ώμους τους.  Άνθρωποι ελεύθεροι με οράματα και αξίες.  Άνθρωποι που αρνήθηκαν να πουν το «ναι» στην υποδούλωση, που επέλεξαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή, γιατί ονειρεύονταν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, της ελεύθερης μόρφωσης, της ελεύθερης ζωής για όλους.

 

Σήμερα, με όσα τρομακτικά τεκταίνονται στις γειτονικές μας χώρες αλλά και διεθνώς, με τις δυνάμεις του φανατισμού και την τυφλή βία να απειλούν τις αρχές και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τις διάφορες δυνάμεις του διεθνούς πολιτικοοικονομικού ελέγχου να στενεύουν τα περιθώρια αντίστασης των λαών, επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε να αντιληφθούμε και να υιοθετήσουμε πλήρως το ελεύθερο και δημοκρατικό ιδεώδες της εξέγερσης του Νιόβρη του 1973. Επιβάλλεται να συνειδητοποιήσουμε το μήνυμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου για παιδεία και ελευθερία και να συνεχίσουμε ενωμένοι, αταλάντευτοι και ανυποχώρητοι τον αντικατοχικό μας αγώνα μέχρι την ώρα της τελικής δικαίωσης, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της κατεχόμενης πατρίδας μας.

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί και σήμερα αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη νεολαία, τους εκπαιδευτικούς, το λαό.  Αποτελεί σύμβολο πάλης για μια ελεύθερη και συνειδητά καλύτερη ζωή.  Σας καλούμε  42 χρόνια μετά την «εφόρμηση στον ουρανό της ελευθερίας» να τιμήσετε και φέτος το Πολυτεχνείο, όχι ως μια ακόμη τυπική επέτειο, αλλά ως αφορμή για επανακαθορισμό του αγωνιστικού πνεύματος και των οραμάτων για μια υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία που θα παρέχεται σε όλους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                          Η  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης  Ταλιαδώρος                                          Βαλεντίνα Σαλτέ

Λευκωσία,   16  Νοεμβρίου  2015

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.103-1056.2015

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ