facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Λογοδοσία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ στην ΠΣΓΑ της 20ης Ιουνίου 2013
 
 
 
 
Ημερομηνία: 20-06-2013

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

 

 

Λογοδοσία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ απο τον προέδρο της ΟΕΛΜΕΚ  Θέμη Πολυβίου στην ΠΣΓΑ της 20ης Ιουνίου 2013


Εκ μέρους του Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσής μας, σας καλωσορίζω στην τακτική συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων.

 

Να μου επιτρέψετε, πριν αρχίσω, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου, που πιστεύω αντανακλούν και τις θέσεις ολόκληρης της ΠΣΓΑ, προς τον τέως Πρόεδρο Δημήτρη Ταλιαδώρο για το έργο που επιτέλεσε.  Περιττό να αναφέρω ότι η παρούσα λογοδοσία, για τη δράση που αναπτύχθηκε τους προηγούμενους μήνες, φέρει σε μεγάλο βαθμό τη δική του σφραγίδα.  Εκείνο που θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τον ίδιο και τα μέλη της Γραμματείας και του Κ.Δ.Σ. όσο και τα μέλη της ΠΣΓΑ, είναι ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με ένα και μοναδικό στόχο.  Την προάσπιση των δικαιωμάτων του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών.

 

Να αναφέρω ότι στην υπό λογοδοσία περίοδο το Κ.Δ.Σ. συνήλθε σε εννέα συνεδρίες και η Γραμματεία σε 30 συνεδρίες.

 

Την περίοδο από το Δεκέμβριο του 2012 μέχρι και τον Ιούνιο του 2013 απασχόλησαν την Οργάνωσή μας σημαντικά θέματα.  Σταχυολογούμε τα σημαντικότερα και τα παραθέτουμε:

 

Οικονομικά μέτρα – Μνημόνιο

Η ΟΕΛΜΕΚ συνέχισε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αντιδράσεις εναντίον των μέτρων που προώθησε η κυβέρνηση ελέω Τρόικας σε βάρος των εκπαιδευτικών και των άλλων εργαζομένων.

 

Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Δεκεμβρίου οι εκπαιδευτικοί μέλη της ΟΕΛΜΕΚ κατήλθαμε σε μονόωρη στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα.

 

Οι αντιδράσεις μας κορυφώθηκαν μετά την υπογραφή του Μνημονίου και το κούρεμα των καταθέσεων.  Μάλιστα το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ σε συνεδρία του στις 21 Μαρτίου 2013 ασχολήθηκε με το όλο θέμα και καλούσε κυβέρνηση και κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μακριά από οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα ή αντιπαλότητες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση εκείνων των λύσεων, το συντομότερο δυνατό, που να οδηγούν τη χώρα μας σε έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία, δυστυχώς βρισκόμαστε.

 

Το κλίμα ανασφάλειας συνεχίζεται λόγω της απειλής για λήψη επιπρόσθετων μέτρων που επικρέμανται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μας.  Είναι αυτό ακριβώς, που κάνει δεκάδες συναδέλφους, να προχωρούν σε πρόωρη αφυπηρέτηση. Να αναφέρουμε ότι από την 1η Ιουνίου ο μισθός μας θα μειωθεί από 2.3% μέχρι 3.5%, ανάλογα με την κλίμακα, λόγω της αποκοπής για επαναδιορισμό των έκτακτων και συμβασιούχων συναδέλφων και της συνέχισης παροχής της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. (Για τα θέματα αυτά θα αναφερθούμε με λεπτομέρεια στη συνέχεια.

 

Το θέμα του Μνημονίου απασχόλησε και το ΚΔΣ, το οποίο σε απόφασή του τονίζει: «Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ ασχολήθηκε με τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις και την πρόταση για κούρεμα των καταθέσεων.  Θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας είναι αναμφισβήτητα τραγική.

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ καλεί Κυβέρνηση και Κόμματα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μακριά από οποιαδήποτε κομματικά συμφέροντα ή αντιπαλότητες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση εκείνων των λύσεων, το συντομότερο δυνατόν, που να οδηγούν τη χώρα μας σε έξοδο από τα τραγικά αδιέξοδα τα οποία, δυστυχώς, βρισκόμαστε.

Το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ καλεί, παράλληλα, τον Κυπριακό Ελληνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις δραματικές εξελίξεις που όλοι βιώνουμε, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες την οποιαδήποτε απόφαση προκύψει μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες που καταβάλλουν κυβέρνηση και Βουλή για το καλό της ημικατεχόμενης πατρίδας μας.»

Το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε την προσφυγή συναδέλφων στο Ανώτατο τόσο για το συνταξιοδοτικό όσο και για τις αποκοπές μισθών.

 

Στα πλαίσια αυτά είχε συνάντηση με το δικηγόρο Δημοσθένη Στεφανίδη όπου συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικότητας / νομιμότητας των νομοθετημάτων που μας επιβλήθηκαν για τους μισθούς και τις συντάξεις.

 

Ο κ. Στεφανίδης ως εκπρόσωπος της ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε και σχετική επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το συνταξιοδοτικό.

 

Παράλληλα συνάδελφοι με την οικονομική στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ προχώρησαν σε προσφυγές τόσο για το συνταξιοδοτικό όσο και για τις αποκοπές μισθών.

 

Εδώ να αναφέρουμε ότι την ανασφάλεια και την όλη κατάσταση επιτείνουν και οι θέσεις του ΔΝΤ που μιλούν για περαιτέρω αύξηση των ωρών διδασκαλίας, αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά τμήμα και απόλυση εκατοντάδων μόνιμων εκπαιδευτικών.

 

Ξεκαθαρίσαμε στον ΥΠΠ ότι είναι απαράδεκτες και εκτός πραγματικότητας οι συγκεκριμένες θέσεις.  Όπως μας ενημέρωσε ο ΥΠΠ ήδη το Υπουργείο απέστειλε σχετική επιστολή με την οποία απορρίπτονται αυτές οι απαράδεκτες θέσεις του ΔΝΤ.

 

Προειδοποιήσαμε και προειδοποιούμε ότι αν έστω και ένα ιώτα από τις συγκεκριμένες θέσεις προωθηθεί, τότε η αντίδρασή μας θα είναι δυναμική.  Γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση και πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ενέργεια κινείται προς τις θέσεις του ΔΝΤ.

Η αύξηση των διδακτικών περιόδων

Όπως όλοι γνωρίζετε στα πλαίσια της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την Τρόικα για σύναψη Μνημονίου υπήρχε πρόνοια για την αύξηση κατά μιας των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών.  Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συνάδελφοι να παραμείνουν αδιόριστοι.

 

Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιδράσαμε με κοινή εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

 

Παράλληλα, είχαμε συναντήσεις και επαφές με όλους τους υποψήφιους Προέδρους από τους οποίους πήραμε δέσμευση ότι μετά τις Προεδρικές εκλογές θα έχουν διαβουλεύσεις μαζί μας, πριν ετοιμαστεί πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου για το θέμα.

 

Τονίσαμε στους υποψηφίους ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα άφηνε άνεργους εκατοντάδες συναδέλφους, ενώ θα έπληττε ανεπανόρθωτα και την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης.  Στα πλαίσια αυτά μετά τις προεδρικές εκλογές και την ανάδειξη του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, θέσαμε άμεσα το θέμα.

 

Συγκεκριμένα, σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματά μας τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και το νέο Υπουργό Παιδείας θέταμε το συγκεκριμένο θέμα και ζητούσαμε άμεση συνάντηση για συζήτησή του.

 

Το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσης σε συνεδρία του για το θέμα είχε αποφασίσει τα παρακάτω:

Επαναβεβαιώνουμε την ξεκάθαρη θέση της ΟΕΛΜΕΚ με την οποία απορρίπτουμε την αύξηση μιας διδακτικής περιόδου στο ωράριο των εκπαιδευτικών και καλούμε τον κύριο Υπουργό Παιδείας να στηρίξει αυτή τη θέση.  Υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχομένου, θα οδηγήσει στην ανεργία εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και σίγουρα θα πλήξει το επίπεδο της Δημόσιας εκπαίδευσης.  Πάγια θέση μας είναι ότι το δημόσιο σχολείο πρέπει να προστατευθεί από οποιεσδήποτε περικοπές και ειδικά από τα μνημονιακά μέτρα.

Εισηγούμαστε αντί αύξησης κατά μια διδακτική περίοδο, να αποκοπεί το απαιτούμενο ποσό από τον Προϋπολογισμό του ΙΔΑΒΕΠ (Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων) ο οποίος συνολικά ανέρχεται στα €18 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΥΠΠ να προχωρήσει στην προσφορά σχεδίου κινήτρων για προαιρετική αφυπηρέτηση εκπαιδευτικών που έχουν ξεπεράσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και ιδιαίτερα όλων, όσοι έχουν συμπληρώσει τους 400 μήνες υπηρεσίας.  Με το μέτρο αυτό, εκτός του ότι θα μπει νέο αίμα στην Εκπαίδευση, θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση για τα Δημόσια Ταμεία.

Εισαγωγή λογισμικών ανοικτού τύπου (open source):  Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε στη Microsoft χαράτσι μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για αδειοδοτήσεις (licence) σε Windows και Office. Με την εισαγωγή των δωρεάν λογισμικών, όπως open office και linux τα οποία πληροφοριακά χρησιμοποιούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, μπορούν να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμυρίων.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με βάση και την προεκλογική δέσμευσή του, να επαναδιαπραγματευθεί τη σχετική πρόνοια του Μνημονίου».

 

Ύστερα από επανειλημμένα διαβήματά μας είχαμε συναντήσεις με το νέο ΥΠΠ Κυριάκο Κενεβέζο για συζήτηση του θέματος.

 

Σε συναντήσεις στις οποίες παρευρίσκοντο και οι άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συζητήθηκε το θέμα της αύξησης κατά μία των διδακτικών περιόδων.

 

Ο ΥΠΠ πρότεινε κλιμακωτή αποκοπή στους μισθούς των εκπαιδευτικών από 0.8% μέχρι 2% και κατάργηση των δυο ωρών που είχαν οι εκπαιδευτικοί κατά τη μετακίνησή τους σε δυο εκπαιδευτικές περιφέρειες.

 

Τονίζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στις συναντήσεις δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του ωραρίου εργασίας των συναδέλφων που εργάζονταν στα Εσπερινά.

 

Το θέμα τέθηκε στην τελευταία συνάντηση από τον ΥΠΠ, στα πλαίσια πακέτου μέτρων ως αντιστάθμισμα για τη μη εφαρμογή της μιας επιπρόσθετης διδακτικής ώρας.

 

 

Μάλιστα η πρόταση τέθηκε ενώπιόν μας ως πακέτο και είχαμε στενά χρονικά πλαίσια να αποφασίσουμε.  Συγκεκριμένα, είχαμε τη συνάντηση το πρωί του Σαββάτου και το μεσημέρι ο Υπουργός θα είχε τελική συνάντηση με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας για τη λήψη τελικής απόφασης.

 

Κατά συνέπεια, τα όσα ακούστηκαν εκ των υστέρων ότι η ΟΕΛΜΕΚ συζήτησε και συμφώνησε τη σχετική πρόνοια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πέραν της κλιμακωτής εισφοράς από 0.8% μέχρι 2% επί του μισθού μας που ξεκίνησε από την 1/6/2013 θα ληφθούν άλλα τέσσερα μέτρα με τη νέα χρονιά.  Αυτά είναι:

1).    Μείωση του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών ώστε να επιστρέψουν περισσότεροι στο σχολείο και να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες.

 

2).    Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ωρών διδασκαλίας στα νυχτερινά σχολεία. Μέχρι σήμερα, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα Εσπερινά πληρώνονται τη μια ώρα διδασκαλίας μιάμιση, επειδή εργάζονται βράδυ.  Τώρα χάνεται η μισή ώρα που είχαν ως πλεονέκτημα.

 

3).    Χάνονται τα ωφελήματα (δυο ώρες εβδομαδιαίως) που έχουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται σε δυο εκπαιδευτικές        περιφέρειες.

 

4).    Αναστολή του θεσμού του μέντορα στο πρόγραμμα της προϋπηρεσιακής επιμόρφωσης.

Περιττό να αναφέρω ότι οι κίνδυνοι να παραμείνουν αδιόριστοι συνάδελφοι υφίσταται και γι αυτό συνεχίζουμε τις προσπάθειες, για να αποφευχθεί αυτό.  Το θεωρούμε ως Οργάνωση ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας και καλούμε το ΥΠΠ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε ότι οι συνάδελφοι έκτακτοι και συμβασιούχοι θα διοριστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

 

Το θέμα σίγουρα δυσκολεύει και η απόφαση της Βουλής να προχωρήσει σε παγοποίηση των προαγωγών (Αναφορά θα κάνουμε στη συνέχεια).

 

Να αναφέρουμε ότι το πρόβλημα συζητήθηκε και σε συσκέψεις με την επιτροπή και εκπροσώπους των συμβασιούχων με τους οποίους είμαστε σε συνεχή επαφή.

 

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Όπως γνωρίζετε στα πλαίσια των μέτρων της Τρόικας καταργείται η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τους κρατικούς υπαλλήλους.

Από την πρώτη στιγμή η ΟΕΛΜΕΚ πρωτοστάτησε για συντονισμό όλων των οργανώσεων των κρατικών υπαλλήλων ώστε να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη.  Το θέμα συζητήθηκε σε πανσυνδικαλιστικές συσκέψεις.

Στις 8 του Γενάρη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΟΕΔ με τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας για συζήτηση του θέματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κρατικών υπαλλήλων.

Κατατέθηκε η έντονη αντίθεση των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων στην κατάργηση του σημαντικού δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θέσαμε μια σειρά επιχειρημάτων που καταδεικνύουν ότι με την κατάργηση της δωρεάν  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δεν θα υπάρξει επί της ουσίας εξοικονόμηση χρημάτων.  Μετά από έντονη συζήτηση ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να ξαναθέσει το θέμα στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, θέση με την οποία συμφώνησε και η Υπουργός Υγείας.  Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών οργανώσεων έγινε με πρωτοβουλία της ΟΕΛΜΕΚ.

Το Κ.Δ.Σ. σε επανειλημμένες συνεδρίες του ασχολήθηκε με το θέμα και ξεκαθάριζε ότι είναι απαράδεκτη η κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κάτι που είναι ευθύνη και καθήκον του εργοδότη.

Στις 18 Απριλίου η ΟΕΛΜΕΚ παρευρέθη σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας για συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Η βασική πρόνοια του νομοσχεδίου προνοούσε την εισφορά των δημοσίων υπαλλήλων σε ποσοστό 1,5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος για διατήρηση του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτό θα ισχύει μέχρι και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.  Η αποκοπή του 1.5% ξεκίνησε από την 1η Ιουνίου του 2013.

Παγοποίηση θέσεων προαγωγής και διαδικασίας μονιμοποίησης

Με απόφαση της Βουλής, ύστερα από πρόταση του ΔΗΣΥ, παγοποιήθηκε η διαδικασία προαγωγών στη δημόσια και στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, καθώς και μονιμοποίησης των συναδέλφων (και αυτό τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να προωθηθεί η μονιμοποίηση 179 συναδέλφων).

Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ειδικά στην εκπαίδευση, όπου η διαδικασία προαγωγής βρισκόταν σε εξέλιξη και ήδη οι μισοί συνάδελφοι πήραν τις προαγωγές τους.

Δεν προήχθησαν 136 συνάδελφοι των εξής ειδικοτήτων: (Φιλόλογοι 55, Μαθηματικοί 18, Θεολόγοι 12, Φυσικοί 8, Αγγλικοί 16, Φυσικής Αγωγής 14, Τέχνης 3, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας 5 και Οικιακής Οικονομίας 5).  Επίσης δεν έγιναν οι προαγωγές για 4 Β.Δ.Α.  Η προαγωγή δεν ισχύει ούτε για τους 26 συναδέλφους των οποίων τα ονόματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΥ, αλλά δεν πήραν τη σχετική επιστολή αποδοχής της προαγωγής εξ υπαιτιότητας της ΕΕΥ.

Η παγοποίηση της διαδικασίας σε συνδυασμό με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις που ακολούθησαν και συνεχίζονται, θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη διοικητική στελέχωση των δημόσιων σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στις 17 Απριλίου 2013, σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής καταθέσαμε την έντονη διαφωνία μας στην πρόταση.

Παράλληλα, τονίσαμε ότι είναι το λιγότερο ανέντιμο, από τη μια να γίνονται αποκοπές στους μισθούς μας, για να μη μείνουν αδιόριστοι συνάδελφοι και από την άλλη να προωθούνται αποφάσεις με τις οποίες θα μείνουν αδιόριστοι 28 – 30 εκπαιδευτικοί.

Προτείναμε να γίνουν οι προαγωγές και να μη δοθούν οι προσαυξήσεις, αλλά και αυτή η εισήγησή μας δεν έγινε αποδεκτή.

Την αρνητική αυτή εξέλιξη καταγγείλαμε σε κοινή ανακοίνωση με την ΟΛΤΕΚ.

Μεταξύ άλλων τονίζαμε στην ανακοίνωσή μας και τα παρακάτω:

«ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ πλήγμα για το δημόσιο σχολείο αποτελεί η απόφαση της Βουλής να προχωρήσει σε παγοποίηση των προαγωγών ακόμη και αυτών που βρίσκονταν σε εξέλιξη.  Η απόφαση θα δημιουργήσει καίρια πλήγματα στη λειτουργία των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

»Ως εκπαιδευτικές οργανώσεις καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή της Βουλής η οποία αποσκοπεί στον εντυπωσιασμό και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και όχι στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της οικονομικής κρίσης.

»Η οικονομική κρίση, και αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν πολύ καλά οι εκπρόσωποι του λαού, δεν λύνεται με αποσπασματικούς και πρόχειρους σχεδιασμούς και αποφάσεις, αλλά με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

Αν πράγματι εκείνο που τους ενδιέφερε ήταν η εξοικονόμηση χρημάτων (αλήθεια γιατί δεν μας λένε το ακριβές ποσό της εξοικονόμησης από την απόφασή τους), γιατί δεν αποδέκτηκαν τις προτάσεις μας για άλλες εξοικονομήσεις;  Γιατί ακόμα δεν αποδέκτηκαν να συζητήσουν και άλλες εισηγήσεις που υπέβαλαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις για εξοικονομήσεις;

»Είναι φανερό, καταλήγαμε στην ανακοίνωσή μας, ότι εκείνο που επιδιώκουν είναι να πλήξουν τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο και να ξέρουν ότι σ’ αυτή τους την ενέργεια θα μας βρουν αντιμέτωπους».

 

Το θέμα απασχόλησε και συνεδρίες του Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσης.  Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2013 γνωστοποιούντο οι αποφάσεις που λήφθησαν, που ήταν οι παρακάτω:

«Η απόφαση πλήττει καίρια τη Δημόσια Εκπαίδευση και θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην όλη λειτουργία και

στελέχωση των δημόσιων σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

»Ιδιαίτερα καταστρατηγείται κάθε έννοια έννομης τάξης με τη μη εφαρμογή της προαγωγής των 26 συναδέλφων που παρουσιάστηκαν ενώπιον της ΕΕΥ και αφού κρίθηκαν ότι προάγονται ανακοινώθηκε η προαγωγή τους στην ιστοσελίδα της.

»Οι παγοποιηθείσες θέσεις είναι απαραίτητες για την εκπαίδευση και ειδικά για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Κατά συνέπεια, Βουλή και Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αποπαγοποίησή τους, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία προαγωγών».

Στα πλαίσια των μέτρων αντίδρασης λήφθηκαν οι παρακάτω αποφάσεις:

  • Να ζητήσουμε συνάντηση με τον ΥΠΠ και να απαιτήσουμε να δρομολογήσει τη διαδικασία εξαίρεσης από την παγοποίηση των θέσεων της Εκπαίδευσης, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι η παιδεία πρέπει να έχει ξεχωριστή αντιμετώπιση.
  • Να επιδιώξουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του αναλύσουμε την όλη κατάσταση και να ζητήσουμε τη στήριξή του.
  • Να μην αποδεκτούμε να γίνει ανάθεση καθηκόντων σε εκπαιδευτικούς από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που θα δημιουργηθούν μέσα στα σχολεία.
  • Η Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ. για να δείξει την καλή θέλησή της τονίζει ότι  είναι διατεθειμένη να αποδεκτεί να γίνουν οι προαγωγές, έστω και χωρίς τη μισθολογική διαφοροποίηση, ώστε να στελεχωθούν έγκαιρα τα σχολεία.
  • Στα πλαίσια των ενεργειών αντίδρασής μας να διεκδικήσουμε και νομικά τη δικαίωση των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών.

Τέλος, απαιτούμε να εξαιρεθεί από την παγοποίηση η διαδικασία για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων που είναι διορισμένοι έναντι μόνιμων αναγκών της εκπαίδευσης.  Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί κατάφορες αδικίες».

 

Το θέμα της παγοποίησης τόσο της διαδικασίας προαγωγών όσο και μονιμοποίησης των συναδέλφων, συζητήθηκε σε δυο συνεδρίες με τον ΥΠΠ.

Προειδοποιήσαμε τον ΥΠΠ ότι η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και τον καλούσαμε να προωθήσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία να ζητείται εξαίρεση της εκπαίδευσης από την παγοποίηση.  Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δεσμεύτηκε μόνο για τις 26 θέσεις.  Παρά τις πιέσεις μας δεν δεσμεύτηκε για τις υπόλοιπες 136, που θα αυξηθούν κατά πολύ λόγω των πρόωρων αφυπηρετήσεων.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι η αποστολή σχετικής επιστολής από τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας προς την ΕΕΥ.  Αναμένουμε όμως την άμεση υλοποίηση της δέσμευσης του Υπουργού Παιδείας για τους 26 συναδέλφους, τη στιγμή που πλησιάζει η εκπνοή των 75 ημερών που προνοεί η νομοθεσία για προσφυγή.  Αν δεν δοθεί πολιτική λύση στο θέμα θα πρέπει οι συνάδελφοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη πάντα με τη στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ και είμαστε βέβαιοι ότι θα δικαιωθούν.

 

Το ίδιο ισχύει και για τους 136 συναδέλφους οι οποίοι στις 18 Ιουνίου είχαν στο Λύκειο Δασούπολης στη Λευκωσία συνάντηση με τη νομική σύμβουλο της Οργάνωσης.

Αναλυτικά – Ωρολόγιο Πρόγραμμα

Παραμένουν σε εκκρεμότητα τα δύο αυτά θέματα που άπτονται της ομαλής λειτουργίας των σχολείων. Παρά τα επανειλημμένα διαβήματά μας, ο ΥΠΠ δεν μας ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τα Αναλυτικά Προγράμματα και κατά πόσο θα συνεχιστεί η πιλοτική εφαρμογή του νέου Ωρολόγιου Προγράμματος που εφαρμόστηκε τη σχολική χρονιά πιλοτικά σε τέσσερα σχολεία, σε παγκύπρια κλίμακα.

 

Μέλη της Γραμματείας επισκέφθηκαν στις 12 Απριλίου το Γυμνάσιο Πέρα Χωρίου Νήσου, όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το νέο Ωρολόγιο. Συνομίλησαν με τους συναδέλφους και ενημερώθηκαν για τις εμπειρίες τους αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την πιλοτική εφαρμογή του νέου Ωρολόγιου Προγράμματος.

Τονίζουμε ότι τα δύο αυτά θέματα άπτονται της ομαλής λειτουργίας των σχολείων από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συζήτησή τους και ξεκαθάρισμα των προθέσεων του ΥΠΠ.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα δεχθούμε οτιδήποτε που έρχεται σε αντίθεση με διαχρονικές θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ.

Κεντρική θέση της Οργάνωσής μας είναι ότι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων είναι: Να προηγηθεί η σχετική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να συμφωνηθεί το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και τα Προγράμματα Σπουδών και να ετοιμαστεί/συμφωνηθεί το νέο διδακτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί στη διδακτική πράξη. Δυστυχώς, οι βασικές αυτές παιδαγωγικές και ορθολογιστικές θέσεις δεν εφαρμόζονται πλήρως.  Παράλληλα, θέση της Οργάνωσής μας είναι η συμμετοχή της σε κάθε όργανο που θα δημιουργηθεί για το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

ΙΔΑΒΕΠ

Χαιρετίσαμε την απόφαση του ΥΠΠ να προχωρήσει στην κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ, αλλά το θέμα της εργοδότησης των εκπαιδευτικών στα ΚΙΕ παραμένει σε εκκρεμότητα.

Σε σύσκεψη που έγινε στο ΥΠΠ στην παρουσία της Γεν. Διευθύντριας του ΥΠΠ, των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΕΟ για το θέμα των προσλήψεων στα ΚΙΕ, Επιμορφωτικά, Νυκτερινά Μαθήματα Τεχνικών, κ.ά. από το Σεπτέμβριο του 2013.  ΣΕΚ και ΠΕΟ ζήτησαν να επαναπροσληφθούν στα πιο πάνω όλα τα μέλη τους από το Σεπτέμβριο του 2013.  Η ΟΕΛΜΕΚ υποστήριξε, παρά τις διαφωνίες της με τη σύσταση του Φορέα, ότι θα πρέπει να υπάρξει νέα προκήρυξη όλων των θέσεων και οι προσλήψεις να γίνουν από μηδενική βάση. Επιχειρήματα: Η προκήρυξη πέρσι ήταν για ένα χρόνο και αν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρήσει, παρά τη διαφωνία της ΟΕΛΜΕΚ στην εφαρμογή της συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόικα για αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών κατά μία περίοδο αλλάζει ριζικά το σκηνικό των άνεργων εκπαιδευτικών.

Όπως είναι γνωστό, οι τρεις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις στα πλαίσια των μέτρων αντίδρασης προσφύγαμε και σε δικηγόρο, τον κ. Ανδρέα Αγγελίδη και στείλαμε και σχετικό έγγραφο στην Γεν. Διευθύντρια του ΥΠΠ αλλά δεν πήραμε απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε.

Να αναφέρουμε ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2013 η Γεν. Διευθύντρια του ΥΠΠ κάλεσε τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ για συζήτηση του θέματος της υπογραφής συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στα ΚΙΕ, χωρίς να ενημερωθεί η ΟΕΛΜΕΚ.

Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα και τελικά η συνάντηση αναβλήθηκε και ορίστηκε να γίνει μετά τις Προεδρικές εκλογές.

Ενώ συμφωνούμε με την πρόταση του ΥΠΠ για κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ, όπως και οι άλλες δύο εκπαιδευτικές υπηρεσίες, διαφωνούμε με την αγορά υπηρεσιών, όπως την εξήγγειλε ο ΥΠΠ, γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε απώλεια ωφελημάτων από τους συναδέλφους που θα απασχολούνται στα ΚΙΕ (επίδομα ανεργίας κ.ά).

Ξεκάθαρη θέση μας είναι οι προσλήψεις στα ΚΙΕ θα πρέπει να γίνουν με μοριοδότηση και διαφανείς διαδικασίες, με βάση τον κατάλογο διοριστέων, ώστε να απασχοληθούν στα ΚΙΕ οι πραγματικοί άνεργοι.

Το θέμα τέθηκε σήμερα και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.

Κατάλογος Διοριστέων

Όπως γνωρίζετε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 το ΥΠΠ μας έδωσε νέα πρόταση για το σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση. Το σύστημα προβλέπει τη δημιουργία δύο καταλόγων για μια μεταβατική περίοδο δέκα ετών.

Η νέα κυβέρνηση δεν μας έχει καλέσει για συζήτηση του θέματος ούτε μας ξεκαθάρισε αν ισχύει και αν την δεσμεύει η νέα πρόταση.

Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ξεκάθαρη. Όπως τονίζαμε και στη λογοδοσία του ΚΔΣ τον περασμένο Δεκέμβρη, δεν αποδεχόμαστε τη συζήτηση του νέου συστήματος διορισμού, εφόσον δεν διασφαλιστεί πρώτα ο διορισμός των 950 συναδέλφων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία με την πρόσκληση των συναδέλφων αυτών να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης έχει δεσμευτεί ηθικά να τους προσλάβει. Η Οργάνωσή μας διαφωνεί επίσης με την καθιέρωση γραπτών εξετάσεων για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, γιατί δεν θεωρεί ότι είναι το καθοριστικό κριτήριο για το αν είναι κάποιος κατάλληλος ή όχι για να γίνει εκπαιδευτικός. Η Οργάνωσή μας κατέθεσε τις απόψεις της στο Συμβούλιο Δημοτικής και Μέσης, το οποίο συνήλθε στις 29 Οκτωβρίου 2012 και ζήτησε να προσκληθεί στο Συμβούλιο Παιδείας, όταν και αν συγκληθεί. Η θέση της Οργάνωσης μας για την

προτεραιότητα διορισμού των εκπαιδευτικών που έχουν κάνει την Προϋπηρεσιακή Επιμόρφωση αντικρίστηκε θετικά από όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο Υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε στη σύσκεψη αυτή εντός δύο ημερών να καταθέσει αναθεωρημένη πρόταση, η οποία μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε.

Η Οργάνωσή μας δεν θεωρεί σίγουρα το υπάρχον σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση αξιοκρατικό, αλλά όπως ομολογεί και το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα σύστημα αντικειμενικό, το οποίο δεν δέχεται παρεμβάσεις από κανένα.

Η διαφωνία της Οργάνωσής μας με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας είναι ακόμη πιο έντονη, μετά την υιοθέτηση των μνημονιακών περικοπών στην παιδεία, οι οποίες έχουν περιορίσει δραστικά τις θέσεις εργασίας στην Εκπαίδευση.

 

Σχέδιο Αξιολόγησης

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, όπως γνωρίζετε έχουμε στα χέρια μας και νέα αναθεωρημένη πρόταση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

 

Δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα με τον νέο ΥΠΠ. Όπως είναι γνωστό με επιστολή μας στον τέως ΥΠΠ τονίζαμε ότι «δεν θα προσέλθουμε σε συζήτηση για το Σχέδιο Αξιολόγησης, αν δεν λυθεί προηγουμένως το πρόβλημα της αξιολόγησης των καθηγητών Σχεδιασμού / Τεχνολογίας».

Επαναλαμβάνουμε και σήμερα ότι η Οργάνωσή μας πιστεύει ότι απαιτείται το συντομότερο δυνατόν να θεσμοθετηθεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα προωθεί την αξιοκρατία, θα εδράζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα καταργεί τη σημερινή αναχρονιστική μορφή του επιθεωρητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Βασική προϋπόθεση της Οργάνωσής μας είναι ότι το τελικό κείμενο για να προχωρήσει προς τελική έγκριση είναι να υπάρχει η συναίνεση των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων. Το τελικό κείμενο της Αξιολόγησης θα τεθεί ενώπιον της Π.Σ.Γ.Α. για έγκριση.

 

Σχέδια υπηρεσίας της ειδικότητας Τεχνολογίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Παρά τις δεσμεύσεις του τέως ΥΠΠ το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Γι’ αυτό και ως μέτρο αντίδρασης αρνηθήκαμε να μπούμε σε συζήτηση για το νέο σχέδιο αξιολόγησης.

Το θέμα τέθηκε και στο νέο ΥΠΠ και δεσμεύτηκε, αφού ενημερωθεί να μας καλέσει σε συζήτηση. Ήδη έχει διευθετηθεί στις 12 Ιουλίου 2013 και συνάντηση του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας με τον ΥΠΠ για συζήτηση του θέματος.

Ελπίζουμε ότι, επιτέλους, ένα απλό θέμα που μας απασχολεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια θα βρει τη λύση του.

Στην αντίθετη περίπτωση θα δούμε σε συνεργασία με το Σύνδεσμο πώς θα αντιδράσουμε.

 

Οι εξωδιδακτικές ώρες των μουσικών

Επιτέλους, ύστερα από πολλές και πολύωρες συσκέψεις το ΥΠΠ δέχθηκε τις εισηγήσεις της ΟΕΛΜΕΚ και του Συνδέσμου Καθηγητών Μουσικής και το θέμα έχει επιλυθεί οριστικά.

 

Ήδη έχει σταλεί και σχετική εγκύκλιος στους Επαρχιακούς Επιθεωρητές με τη συμφωνία, για να υπολογίζουν τις ώρες στα πλαίσια στελέχωσης των σχολείων.

 

Οι συνάδελφοι θα έχουν πέντε ώρες για χορωδία και ορχήστρα και μια ώρα στα περιφερειακά σχολεία όπου θα λειτουργεί μπάντα.

 

Ανέγερση κεντρικών γραφείων της ΟΕΛΜΕΚ

Το όνειρο εξήντα χρόνων για την απόκτηση ιδιόκτητου οικήματος άρχισε, επιτέλους, να παίρνει σάρκα και οστά με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 7 Ιουνίου 2013.

Η προσφορά κατακυρώθηκε στην εταιρεία ZEMCO. Για τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις η προσφορά κατακυρώθηκε στην Condair, για τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στην K.S. SOCRATOUS και για τον ανελκυστήρα στην OTIS.

Το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των εργασιών λήγει το Μάη του 2014.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο Άλκηστη Βαρνάβα που έχει την ευθύνη για την όλη παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου και όλους όσοι εργάστηκαν για να προχωρήσει η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου για την Οργάνωσή μας.

Διεθνείς σχέσεις

Όπως γνωρίζετε εξαιτίας των συντονισμένων προσπαθειών μας με τις άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις, τα Υπουργεία Παιδείας και Εξωτερικών, τους Ευρωβουλευτές μας και την Επίτροπο Παιδείας Αντρούλα Βασιλείου καταφέραμε να ακυρώσουμε συνέδριο που προγραμμάτιζε η ETUCE στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

 

Η ETUCE επανήλθε και προγραμμάτισε τη διεξαγωγή του ίδιου συνεδρίου για τον περασμένο Μάη.

Ξεκινήσαμε τις ενέργειες και αντιδράσεις μας, πάλι σε συνεργασία με τους φορείς που προανέφερα.  Πετύχαμε Οργανώσεις, όπως η ΟΛΜΕ να μη συμμετέχουν στο συνέδριο αυτό.

Δυστυχώς, όμως η ETUCE με επικεφαλής το Γραμματέα της αγνόησε τα διαβήματα και εκκλήσεις μας και προχώρησε στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Αρνηθήκαμε, όπως και οι άλλες δυο εκπαιδευτικές οργανώσεις, τη συμμετοχή μας στο συνέδριο και καταγγείλαμε την απαράδεκτη ενέργεια της ETUCE που ουσιαστικά αποτελεί έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

 

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα υλοποίησης παλαιότερης εισήγησής μας για τη δημιουργία Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσής μας, το οποίο θα συνεργάζεται με όλες τις διεθνείς οργανώσεις και τα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

 

Μόνο με συνεχή και συντονισμένη δουλειά θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τη φιλοτουρκική πολιτική που ακολουθεί αυτή τη στιγμή η ηγεσία της ETUCE.

Άπορα παιδιά

Μετείχαμε σε συσκέψεις στη Βουλή και στο Υπουργείο Παιδείας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδήγησε η οικονομική κρίση με την υπερβολική αύξηση του αριθμού των άπορων παιδιών μέσα στα σχολεία.

 

Εκτός από τις €60,000 που δώσαμε για τα άπορα παιδιά, η φιλανθρωπική συνεισφορά των συναδέλφων μέσα στα σχολεία συνεχίζεται πάνω σε καθημερινή βάση.

 

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της Οργάνωσης για σημαντική συνεισφορά των συναδέλφων στην αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού κοινωνικοοικονομικού προβλήματος που ταλανίζει τα σχολεία μας.

Πρόβλημα καθηγητών Τέχνης

Σοβαρό πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει με το διορισμό καθηγητών στην Τεχνική Εκπαίδευση για τη διδασκαλία του μαθήματος των Γραφικών Τεχνών, ενέργεια που αν συνεχιστεί, θα δημιουργήσει πρόβλημα με το διορισμό των συναδέλφων καθηγητών Τέχνης.

Προβαίνουμε σε συντονισμένες ενέργειες με το Σύνδεσμο Καθηγητών Τέχνης τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας όσο και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ έγιναν και προσφυγές στο Δικαστήριο.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα δούμε πώς θα αντιδράσουμε, αν συνεχιστεί η αδιαφορία από πλευράς ΥΠΠ.

 

Εκδόσεις της ΟΕΛΜΕΚ

Προχωρήσαμε στην έκδοση του περιοδικού ΠΑΡΟΥΣΙΑ και του δεύτερου τεύχους της εφημερίδας μας «ΤΟ ΒΗΜΑ».

Διανεμήθηκαν στα σχολεία και οι εντυπώσεις που άφησαν είναι εξαιρετικές.

Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία για την έκδοση του νέου τεύχους του περιοδικού «ΠΑΡΟΥΣΙΑ» και της εφημερίδας μας.

Η επόμενη έκδοση του περιοδικού τοποθετείται στο τέλος του 2013 και της εφημερίδας μας μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο.

Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τα μέλη της συντακτικής ομάδας αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν για τις δυο εκδόσεις.

Αναβολή εκδρομών – κατασκήνωσης.

Λόγω της οικονομικής κρίσης το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε την αναστολή της διοργάνωσης για φέτος της κατασκήνωσης που διοργανώναμε για τα παιδιά συναδέλφων αλλά και των θερινών εκδρομών.

 

Εκπαιδευτικές περιφέρειες

Το ΥΠΠ μας επέδωσε πρόταση για αναθεώρηση κάποιων από τις εκπαιδευτικές περιφέρειες.  Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους Επαρχιακούς Επιθεωρητές.  Παρόμοια συνάντηση θα πραγματοποιήσουμε και με την ΕΕΥ, πριν την οριστική λήψη απόφασης.  Θέση μας είναι ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί στα πλαίσια της οργάνωσης της νέας σχολικής χρονιάς.

Άδειες εκπαιδευτικών.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν με τις άδειες που έχουν δικαίωμα να παίρνουν οι εκπαιδευτικοί.  Ευθύνη φέρει το ΥΠΠ, αλλά, δυστυχώς, και κάποιοι συνάδελφοι Διευθυντές.

Για συζήτηση του θέματος πραγματοποιήσαμε στις 29 Απριλίου 2013 συνάντηση με τη ΔΜΕ.

Τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται και σύντομα αναμένουμε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με το ΥΠΠ για ξεκαθάρισμα του θέματος.

Προϋπηρεσιακή επιμόρφωση

Μετείχαμε σ’ όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής για την Προϋπηρεσιακή Επιμόρφωση.  Στηρίξαμε τους συναδέλφους στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

 

Το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει την αναβολή της λειτουργίας του προγράμματος κατά τη νέα σχολική χρονιά, αφού υπάρχουν 950 και πλέον συνάδελφοι που έκαναν την προϋπηρεσιακή και είτε είναι έκτακτοι είτε συμβασιούχοι είτε αδιόριστοι.

Το ΥΠΠ δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει τις θέσεις του στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

 

Αγαπητές συναδέλφισσες

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όπως θα διαπιστώσετε, αυτή την περίοδο των έξι μηνών το Κ.Δ.Σ. ανέπτυξε μια πλούσια δράση, ενώ αντιμετώπισε με επιτυχία και πολλά τρέχοντα προβλήματα συναδέλφων.

 

Σίγουρα παραμένουν ανοικτά πολλά και σημαντικά προβλήματα, όπως η αξιολόγηση και η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κ.ά.

 

Σημαντικότερο όμως θέμα θεωρούμε την υλοποίηση όλων των μέτρων που υποσχέθηκε ο ΥΠΠ Κυριάκος Κενεβέζος αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με στόχο την απασχόληση όλων των έκτακτων και συμβασιούχων συναδέλφων.  Για μας είναι αιτία πολέμου, αν το ΥΠΠ αναιρέσει τις υποσχέσεις του και βρεθούν συνάδελφοι, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, χωρίς δουλειά.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης και παρά το γεγονός ότι έχουμε συνεισφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τάξη εργαζομένων για την αντιμετώπισή της, χωρίς να φέρουμε ευθύνη γι’ αυτή, συνεχίζουμε να είμαστε στο στόχαστρο όλων.

 

Είναι γι’ αυτό που απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια από όλους, όχι μόνο τη Γραμματεία, το Κ.Δ.Σ. και τους Γενικούς Αντιπροσώπους, αλλά από όλους τους εκπαιδευτικούς, ώστε να προβάλουμε το πολυσχιδές και σημαντικό έργο που προσφέρουμε.

 

Καταθέτουμε καθημερινά την ψυχή μας στην έδρα, στο σχολείο και η προσπάθεια και ο στόχος μας είναι ένας:

Η συνεχής αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και της Δημόσιας Εκπαίδευσης, η μόρφωση των παιδιών, η διατήρηση άσβεστης της μνήμης για την κατεχόμενη πατρίδα μας.

 

Με αυτά τα δεδομένα θεωρούμε άδικες και εκτός πραγματικότητας τις επιθέσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών από κάποιους άσπονδους φίλους και κάποιους καλοθελητές.

 

Να ξέρουν ότι αυτές οι επιθέσεις δεν μας πτοούν και θα συνεχίσουμε με περισσότερο πείσμα αυτή την προσφορά μας.

 

Διανύουμε ίσως τη δυσκολότερη περίοδο για το δημόσιο σχολείο και τους λειτουργούς του αλλά και γενικά όλους τους εργαζόμενους λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Η κατάσταση οξύνθηκε μετά την υπογραφή του Μνημονίου και τα μέτρα που λήφθηκαν.

Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Να μου επιτρέψετε, πριν κλείσω τον απολογισμό του Κ.Δ.Σ., να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον τέως Πρόεδρο το Δημήτρη Ταλιαδώρο, τονίζοντας ότι μεγάλο μέρος του προαναφερθέντος έργου φέρει τη δική του σφραγίδα.  Ευχαριστώ επίσης τα μέλη της Γραμματείας και του Κ.Δ.Σ. για τη συνεργασία που είχαμε και η οποία είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον.  Ευχαριστίες, τέλος, απευθύνω και στις 4 υπαλλήλους της Οργάνωσής μας που εργάζονται με ευσυνειδησία και εξυπηρετούν καθημερινά τους συναδέλφους.

 

Σε σας τους Γ.Α. απευθύνω μια έκκληση.  Να γίνετε οι κήρυκες του έργου μας ΟΧΙ μόνο μέσα στα σχολεία αλλά και μέσα στην κοινωνία.  Διαφυλάξτε το δημόσιο σχολείο ως κόρη οφθαλμού.

 

Θέλω να τονίσω ότι προσδοκώ στη συνεργασία όλων σας μακριά από οποιαδήποτε παραταξιακή τοποθέτηση.  Παράταξη όλων μας είναι το δημόσιο σχολείο, η δημόσια εκπαίδευση, τα παιδιά μας, η Οργάνωσή μας.  Ελάτε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τα σύννεφα που σκιάζουν σήμερα τη δημόσια εκπαίδευση, τους εργαζόμενους και γενικά την πολυβασανισμένη μας πατρίδα.

 

Σας εύχομαι καλές διακοπές και όλοι μαζί να επιστρέψουμε δυνατοί και ανανεωμένοι για τους δύσκολους αγώνες που μας περιμένουν.

Σας ευχαριστώ

Αρ. πρωτ.   ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013(ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΚΔΣ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ