facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση ΠΣΓΑ 20ης Ιουνίου 2013 για τα οικονομικά μέτρα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 20-06-2013

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy


 

Απόφαση ΠΣΓΑ 20ης Ιουνίου 2013 για τα οικονομικά μέτρα


Η Π.Σ.Γ.Α. που συνήλθε στη Λευκωσία στις 20 Ιουνίου 2013, ασχολήθηκε με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην εκπαίδευση και δηλώνει ότι:

  • Σε συνθήκες ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας, τα μέτρα λιτότητας σε βάρος ιδιαίτερα των μισθωτών δεν σώζουν την οικονομία, αλλά αντιθέτως εξασθενούν τις προοπτικές ανάπτυξης, εντείνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.  Ειδικότερα, απορρίπτει τη λογική και τη φιλοσοφία των μέτρων «οικονομικής εξυγίανσης» που επιβάλλει η Τρόικα στα εκπαιδευτικά συστήματα, τα οποία είχαν συγκεκριμένες ολέθριες συνέπειες όπου εφαρμόστηκαν, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα.
  • Με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών που βρίσκονται σε μνημόνιο, η ΠΣΓΑ αναμένει την υποβολή νέων απαιτήσεων από την Τρόικα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στον τομέα της εκπαίδευσης.  Δείγμα γραφής τέτοιων μέτρων αποτελούν οι απαράδεκτες εισηγήσεις που υποβλήθηκαν από το ΔΝΤ (μειώσεις μισθών, αύξηση διδακτικού χρόνου, αύξηση μαθητών στην τάξη, κλείσιμο και συγχωνεύσεις σχολείων, κατάργηση 13ου μισθού), τις οποίες καταδικάζουμε.  Η λήψη αυτών των μέτρων θα είχε οδυνηρές συνέπειες για την Παιδεία μας, αφού θα επέφερε τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και την υποβάθμιση της ποιότητάς της.
  • Συνεπείς με την πιο πάνω θέση μας, αντιταχθήκαμε στην αύξηση του διδακτικού χρόνου κατά μία περίοδο που κακώς είχε συμπεριληφθεί στην κατ’ αρχήν συμφωνία του μνημονίου το Νοέμβριο του 2012.  Επικροτούμε τη μη συμπερίληψη του μέτρου αυτού στο τελικό μνημόνιο, απορρίπτουμε όμως την αντικατάστασή του με μέτρα που θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης. Η ΟΕΛΜΕΚ είναι έτοιμη να συζητήσει με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπ. Οικονομικών τρόπους και μέτρα εξοικονόμησης πόρων που θα λαμβάνουν υπόψη τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες της χώρας και, όχι μόνο δεν θα επηρεάζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά αντιθέτως θα επικεντρώνονται στο ουσιαστικό και ποιοτικό εκπαιδευτικό έργο, το οποίο θεωρούμε πως πρέπει να είναι κοινό όραμα όλων των εταίρων της εκπαίδευσης.

Ως εκπαιδευτικοί, δηλώνουμε την κοινωνική μας ευαισθησία και είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας και των οικογενειών τους, για ένα σχολείο που θα παρέχει ουσιαστικά εφόδια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας.

  • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να αντιταχθεί στις όποιες απαιτήσεις της Τρόικας, με βάση την προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης που αναφέρει ότι οι πολιτικές που επηρεάζουν την ποιότητα ή υποβαθμίζουν την παρεχόμενη εκπαίδευση, θα την έβρισκαν κάθετα αντίθετη.
  • Η ΠΣΓΑ αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να διασφαλίσουν τον επαναδιορισμό όλων των εκτάκτων και συμβασιούχων συναδέλφων μας, για τον οποία ουσιαστικά έχουν ήδη συνεισφέρει όλοι ανεξαίρετα οι εκπαιδευτικοί.
  • Καλούμε σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους φορείς της εκπαίδευσης για την αποτροπή νέων επαχθών μέτρων εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε εγρήγορση και να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στην περίπτωση επιβολής νέων μέτρων σε βάρος τους.
  • Αν κριθεί αναγκαίο, να συγκληθούν έκτακτες επαρχιακές συνελεύσεις για ενημέρωση των μελών μας και έκτακτη σύγκληση της Π.Σ.Γ.Α., για να πάρει τις ανάλογες αποφάσεις.
  • Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. να παρακολουθεί τις εξελίξεις και στην περίπτωση που κρίνει αναγκαίο, σε συνεννόηση και με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα να προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μη αποκλειομένων και των δυναμικών.

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Θέμης Πολυβίου                                          Δημήτρης  Ταλιαδώρος

Λευκωσία,   20  Ιουνίου   2013.

 

Αρ. πρωτ.   ΠΣΓΑ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ)

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ