facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Χαιρετισμός του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ στην πορεία διαμαρτυρίας για τις εξετάσεις τετραμήνων (7 Απριλίου 2022)
 
 
 
 
Ημερομηνία: 07-04-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ

ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΤΡΑΜΗΝΩΝ

7  Απριλίου 2022

 

Η σημερινή κοινή διαμαρτυρία της ΟΕΛΜΕΚ, των Οργανωμένων Γονιών και της ΠΣΕΜ στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας δεν χωράνε και ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτές αποφάσεις που πλήττουν τους άμεσα επηρεαζόμενους, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς αλλά και την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.

Διαχρονικός στόχος της Οργάνωσής μας από της ιδρύσεώς της, από το 1953 η προάσπιση της Δημόσιας Παιδείας, της κοινωνικής αυτής κατάκτησης.  Διαμηνύουμε παντού ότι αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, προς όφελος των μαθητών μας προς όφελος του δημόσιου σχολείου και γενικότερα της κοινωνίας μας.

Στέλνουμε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η όποια αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, θα πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης με τους θεσμοθετουμένους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και επιστημονικής τεκμηρίωσης, και όχι μονομερών ή ετσιθελικών αποφάσεων που στο τέλος της ημέρας θα πλήττονται οι μαθητές, οι μαθήτριες, το Δημόσιο Σχολείο.

Επίκεντρο της σημερινής κοινής διαμαρτυρίας μας είναι ο προβληματικός θεσμός των εξετάσεων τετραμήνων.  Ένας θεσμός με πληθώρα αρνητικών χαρακτηριστικών σε βάρος των μαθητών, σε βάρος των εκπαιδευτικών και της Εκπαιδευτικής διαδικασίας.  Ένας θεσμός που δε μπορεί πλέον να συνεχίσει να υφίσταται.  Οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από το ΥΠΠΑΝ για ωραιοποίηση των εξετάσεων τετραμήνων, που έχουν μετατραπεί σε Παγκύπριες Εξετάσεις συγκριτικής αξιολόγησης, δεν πείθουν ούτε τους εκπαιδευτικούς, ούτε τους μαθητές, αλλά ούτε και τους γονείς.

Ως Οργάνωση, από την πρώτη μέρα εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων και παρά τις έντονες διαφωνίες και προβληματισμούς μας για τον θεσμό αυτό, δείξαμε καλή διάθεση και θέληση και υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το ΥΠΠΑΝ, που θα λειτουργούσαν προς όφελος των μαθητών.  Δυστυχώς αρκετές από τις εισηγήσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη.  Εισηγηθήκαμε από κοινού με τους Οργανωμένους Γονείς και την  ΠΣΕΜ, με έντονα διαβήματα προς το ΥΠΠ και την Βουλή, την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων τουλάχιστον για την Γ’ Λυκείου, για την τρέχουσα σχολική χρονιά, για να αποφύγουν οι τελειόφοιτοι μαθητές μας τη ψυχοφθόρο διαδικασία των τριών κεντρικών εξετάσεων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Δυστυχώς δεν εισακούστηκε ούτε αυτή η εισήγηση, και διερωτώμαστε πραγματικά γιατί αυτή η άρνηση του ΥΠΠΑΝ να αποδεχθεί μία εισήγηση που όλος ο κόσμος την έβρισκε εξαιρετικά λογική.

Τα βιώματα των διδασκόντων καθηγητών αλλά και των μαθητών στο Λύκειο, από τις εξετάσεις τετραμήνων, τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας, μας δίνουν το δικαίωμα να φωνάξουμε ότι ο υφιστάμενος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αποδεδειγμένα οι εξετάσεις τετραμήνων δεν έχουν να προσφέρουν την όποια προσθετική αξία προς όφελος των μαθητών, προς όφελος του Δημοσίου Σχολείου, αλλά και ούτε επιδέχονται αμφισβήτησης τα αρνητικά χαρακτηριστικά του θεσμού αυτού όπως:

α). Συρρίκνωση και απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου.

β). Διαρκή αγώνα δρόμου δια τους εκπαιδευτικούς για κάλυψη της ύλης και προαγωγή της μηχανιστικής διεκπεραίωσης της διδακτέας/ εξεταστέας ύλης.

γ). Υποβάθμιση της ποιοτικής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας.

δ). Έμφαση στη συγκριτική και όχι στη διαμορφωτική αξιολόγηση.

ε). Εξαιρετικά πιεστικό σχολικό πρόγραμμα με αρνητικό αντίκτυπο στις σχολικές μονάδες και αποπροσανατολισμό των εκπαιδευτικών από τον ουσιαστικό τους ρόλο δηλαδή το αποτελεσματικό διδακτικό και παιδαγωγικό έργο.

στ). Αυξημένο άγχος για μαθητές, εκπαιδευτικούς και αύξηση της παραπαιδείας.

Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά την ετοιμότητα της ΟΕΛΜΕΚ για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, το συντομότερο δυνατόν, με όλους τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, για την εξεύρεση ενός σχεδίου αξιολόγησης που να λειτουργεί προς όφελος των μαθητών, προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου.

 

Καλούμε, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες όλων μας και να παρέμβει ώστε να αρχίσει άμεσα ο ζητούμενος διάλογος, με στόχο από την νέα σχολική χρονιά την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου αξιολόγησης πιο ωφέλιμου και πιο ανθρώπινου για τους μαθητές μας.

 

Ο  Πρόεδρος

Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,   7  Απριλίου  2022

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ (ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ).2022

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ