facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Το ΥΠΠΑΝ να δώσει τη μελέτη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας στα εργαστήρια του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας
 
 
 
 
Ημερομηνία: 04-09-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Το ΥΠΠΑΝ να δώσει τη μελέτη για την εκτίμηση της επικινδυνότητας στα εργαστήρια του μαθήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας


Η ΟΕΛΜΕΚ για πολλά χρόνια θέτει επιτακτικά το ζήτημα ασφάλειας και υγείας στα εργαστήρια που διδάσκεται το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας στη Μέση Εκπαίδευση. Μετά από πιέσεις και αλλεπάλληλες ενέργειες της Οργάνωσής μας και του Συνδέσμου Σχεδιασμού/Τεχνολογίας προς το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίοτηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο ΥΠΠΑΝ, η Διενέργεια Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας (ΜΕΕ) και ετοιμασίας Εγχειριδίου Συστήματος Ασφάλειας και Υγείας (Μέθοδος Ασφαλούς Εκτέλεσης Εργασίας) στα εργαστήρια του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.

Η μελέτη, που είχε τίτλο «Αγορά υπηρεσιών μελετητή για τη μελέτη και αξιολόγηση θεμάτων ασφάλειας των αιθουσών διδασκαλίας Σχεδιασμού και Τεχνολογίας των Γυμνασίων, Λυκείων και εξατάξιων Δημόσιων Σχολείων Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης» προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 17 Δεκεμβρίου 2019.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παραδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου 2021 στο ΥΠΠΑΝ, το οποίο, δυστυχώς, παρά τα συνεχή διαβήματα και επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ και του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αρνείται κατηγορηματικά και αδικαιολόγητα να ενημερώσει τους επηρεαζόμενους για τα πορίσματα της μελέτης, το περιεχόμενο της οποία άπτεται θεμάτων ασφάλειας και υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ως εκ τούτου, δεν έχει καθοριστεί μεταξύ άλλων ούτε για τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022 ο μέγιστος αριθμός μαθητών στα εργαστήρια για τη διδασκαλία του μαθήματος αυτού, με αποτέλεσμα να τίθεται για μία ακόμα χρονιά σε σοβαρό κίνδυνο η Ασφάλεια και η Υγεία τόσο των μαθητών όσο και των Καθηγητών, κυρίως, όταν εντός των εργαστηρίων η διδασκαλία γίνεται σε υπεράριθμες ομάδες.

Υπογραμμίζουμε ότι στα εργαστήρια Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, τόσο στα Γυμνάσια όσο και στα Λύκεια, οι μαθητές χρησιμοποιούν αυτόνομα διάφορα επαγγελματικά μηχανήματα και εργαλεία, με τον εκπαιδευτικό να εποπτεύει ταυτόχρονα όλους τους μαθητές. Είναι πρακτικά αδύνατό, με βάση τα διεθνή πρότυπα λειτουργίας αντίστοιχων εργαστηρίων, να εγγυηθεί κάποιος την ασφάλεια, αν ο αριθμός των μαθητών είναι μεγάλος. Επισημαίνουμε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, με την εφαρμογή των Νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων, τμήματα με αριθμό μαθητών μέχρι 20 δεν μοιράζονται με οδηγίες του ΥΠΠΑΝ, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ομάδες σε εργαστηριακά μαθήματα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας με 20 μαθητές.

Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί απαράδεκτη τη στάση που τηρεί μέχρι αυτή τη στιγμή το ΥΠΠΑΝ με το να αρνείται να παραδώσει αλλά και να μην εφαρμόζει τις εισηγήσεις που προφανώς περιλαμβάνει η μελέτη, που αγγίζει το ευαίσθητο θέμα της Ασφάλειας και Υγείας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών εντός των εργαστηρίων του μαθήματος αυτού, που θα έπρεπε να αποτελεί ύψιοτη προτεραιότητα για όλους.

Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας άμεσα ενημέρωση για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, την οποία πλήρωσε το ίδιο το ΥΠΠΑΝ, καθώς επίσης και εφαρμογή, από τη σχολική χρονιά 2021-2022, των όποιων εισηγήσεων περιλαμβάνονται στην μελέτη σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία αλλά και του μέγιστου αριθμού μαθητών στα εργαστήρια.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                                    Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                             Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,    3  Σεπτεμβρίου  2021

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  1215-686.2021

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ