facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση για τις Εξετάσεις Τετραμήνων, ΠΣΓΑ 20ης Ιουνίου 2019
 
 
 
 
Ημερομηνία: 28-06-2019

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

Απόφαση για τις Εξετάσεις Τετραμήνων

ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ, 20  ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

 

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη διαφωνία της με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων από τη σχολική χρονιά 2019-2020, όπως προνοούν οι Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καταδικάζει την αδικαιολόγητη εμμονή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του ζημιογόνου θεσμού, παρά τη διαφωνία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Οργανωμένων Καθηγητών, Γονέων και Μαθητών) και παρά τις αρνητικές συνέπειες που θα επιφέρει, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι εξής:

  1. Η εφαρμογή τους έρχεται σε σύγκρουση με τη φιλοσοφία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και των Δεικτών Επάρκειας και Επιτυχίας.
  2. Η εφαρμογή τους θα εντείνει το άγχος και την πίεση των μαθητών/-τριών.
  3. Η παραπαιδεία αναμένεται να καταγράψει κατακόρυφη αύξηση, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
  4. Δημιουργείται ένα εξαιρετικά πιεστικό και βεβαρημένο σχολικό πρόγραμμα, που εκ των πραγμάτων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους/στις εκπαιδευτικούς, στους/στις μαθητές/-τριες και στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  5. Τα χρονοδιαγράμματα που τίθενται είναι τόσο ασφυκτικά, που όχι μόνο δεν θα λειτουργήσουν, αλλά θα προκαλέσουν αγκυλώσεις και στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, δημιουργώντας πολλά οργανωτικά προβλήματα και δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων.
  6. Μειώνεται δραματικά ο διδακτικός χρόνος, μετατρέποντας ουσιαστικά τα τετράμηνα σε τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης παραμένει τεράστιος. Συνεπώς, η διδασκαλία θα αναγκαστεί να ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά δασκαλοκεντρικά μοντέλα, καθώς δεν θα υπάρχει ο χρόνος για καινοτόμες μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, για βιωματικές και ενεργητικές μορφές μάθησης, για project κ.λπ.

 

Η ΠΣΓΑ, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες όλων των Φορέων της Εκπαίδευσης για την εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς και τη βούληση της καθηγητικής βάσης όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του Φεβρουαρίου του 2018, εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποτροπή των εξετάσεων τετραμήνων από την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2019-2020, σε συνεργασία και με άλλους Εκπαιδευτικούς Φορείς, τα οποία θα κορυφωθούν με τη λήψη απεργιακών μέτρων κατά την περίοδο των εξετάσεων των τετραμήνων τον Δεκέμβριο του 2019.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                            Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

Λευκωσία,    25   Ιουνίου  2019

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ