facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ 25ης Μαΐου 2023 - Οδηγίες προς τα Επαρχιακά Γραφεία και τις Εφορευτικές Επιτροπές
 
 
 
 
Ημερομηνία: 24-05-2023

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

 

Θέμα:  Εκλογές ΟΕΛΜΕΚ 25 ΜΑΙΟΥ 2023

Οδηγίες προς τα Επαρχιακά Γραφεία και τις Εφορευτικές Επιτροπές

 

Σας παρακαλούμε να ακολουθήσετε πιστά τις πιο κάτω οδηγίες για κοινή αντιμετώπιση των διαδικασιών των εκλογών της 25ης Μαΐου 2023:

 

  1. Οι συνάδελφοι, για να μπορούν να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους: Πολιτική Ταυτότητα ή Εκλογικό Βιβλιάριο ή Άδεια Οδηγού ή Διαβατήριο.
  2. Συνάδελφοι που δεν είναι καταχωρημένοι στον Τελικό Σφραγισμένο Εκλογικό Κατάλογο που έχετε στα χέρια σας δεν μπορούν να ψηφίσουν, έστω και αν η κατάσταση μισθοδοσίας τους καταδεικνύει ότι τους αποκόπτεται το ποσό της συνδρομής τους, ως μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.
  3. Η εκλογική διαδικασία θα αρχίσει στις 1:00μ.μ. και θα τελειώσει στις 7:00μ.μ. Στην Αμμόχωστο (Λύκειο Παραλιμνίου) η ψηφοφορία θα τελειώσει στις 6:00μ.μ και στο Γυμνάσιο Σολέας στις 3:00μ.μ. Μπορεί να δοθεί παράταση ½ ώρας, αν υπάρχει προσέλευση ψηφοφόρων.  Όλοι οι παρόντες εντός του εκλογικού κέντρου ψηφοφόροι ψηφίζουν, έστω κι αν παρέλθει η προθεσμία λήξης της ψηφοφορίας.

Οι ανήκοντες στα προσφυγικά Επαρχιακά Γραφεία ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.  Οι υπόλοιποι ψηφίζουν με βάση τον εκλογικό κατάλογο στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Σε περίπτωση που μέλος Προσφυγικού Επαρχιακού Γραφείου παρουσιαστεί για να ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο διαφορετικό από αυτό της διαμονής του (όπως αναφέρεται στο μητρώο της ΟΕΛΜΕΚ), πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:  Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής επικοινωνεί τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο του αντίστοιχου Εκλογικού Κέντρου διαμονής του μέλους, και, αφού εξακριβωθεί ότι ο ψηφοφόρος δεν έχει ασκήσει εκεί το εκλογικό του δικαίωμα, του δίνεται το δικαίωμα να ψηφίσει στο Εκλογικό Κέντρο που παρουσιάστηκε, αφού διαγραφεί από τον εκλογικό κατάλογο του εκλογικού κέντρου που είναι εγγεγραμμένος.

 

4. Έγκυρα ψηφοδέλτια:

  • Έγκυρα θεωρούνται όλα τα ψηφοδέλτια που είναι συμβατά με τις πρόνοιες του άρθρου 28.3.6. του καταστατικού της ΟΕΛΜΕΚ: «Ο κάθε ψηφοφόρος, αφού πάρει το ψηφοδέλτιο από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής, αποσύρεται σε ειδικά προκαθορισμένο μέρος για να ψηφίσει. Δικαιούται να ψηφίσει, είτε συνδυασμό είτε έναν ανεξάρτητο υποψήφιο, τοποθετώντας ένα σταυρό στο τετράγωνο που υπάρχει κάτω από το συνδυασμό της προτίμησής του. Παράλληλα έχει το δικαίωμα να εκδηλώσει την προτίμηση υπέρ ορισμένου υποψηφίου ή υποψηφίων του συνδυασμού της εκλογής του βάζοντας στο ψηφοδέλτιο και δίπλα από το όνομα του υποψηφίου ή των υποψηφίων της προτίμησης του σταυρό προτίμησης με την προϋπόθεση ότι ο συνολικός αριθμός των σταυρών που βάζει στους υποψηφίους κάποιου συνδυασμού δεν υπερβαίνει τον αριθμό των σταυρών προτίμησης ανά Επαρχία όπως καθορίζονται στο σημείο 7 της επιστολής αυτής.  Νοείται ότι, εάν ο ψηφοφόρος κατά λάθος βάλει σταυρούς προτίμησης περισσότερους από εκείνους που αναφέρονται στην εν λόγω επιστολή, τότε το ψηφοδέλτιο αυτό δεν θεωρείται άκυρο, αλλά η ψήφος κατακυρώνεται στον συνδυασμό και σε κανένα υποψήφιο του. Το ίδιο γίνεται και στην περίπτωση που ο σταυρός τοποθετείται στον συνδυασμό και σε κανένα υποψήφιο.

Νοείται περαιτέρω ότι ο ψηφοφόρος δεν δικαιούται να ψηφίσει και συνδυασμό και ανεξάρτητο υποψήφιο ή υποψηφίους διαφόρων συνδυασμών.  Μετά την άσκηση του δικαιώματος ψήφου, ο ψηφοφόρος ρίχνει το ψηφοδέλτιο στην κάλπη».

  • Έγκυρα, επίσης, ψηφοδέλτια, εκτός από τα πιο πάνω, θεωρούνται όσα έχουν τα σημεία + , , χ στο τετραγωνάκι δίπλα από το όνομα του υποψηφίου ή στο χώρο δεξιά ή αριστερά από τα ονόματα των υποψηφίων μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο της Κίνησης, γιατί έτσι φαίνεται η πρόθεση του ψηφοφόρου.
  • Αν ψηφοφόρος εκδηλώσει την πρόθεσή του σε υποψήφιο ή υποψηφίους και δεν τοποθετήσει σημείο στο τετραγωνάκι κάτω από τον Συνδυασμό, τότε το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο, γιατί και πάλι φαίνεται η πρόθεση του ψηφοφόρου.
  • Αν ψηφοφόρος δηλώσει την προτίμησή του κυκλώνοντας, ή χρησιμοποιώντας τα σημεία +, √ και χ στον αύξοντα αριθμό των υποψηφίων της Κίνησης που επιθυμεί, τότε το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο.

 

5. Άκυρα ψηφοδέλτια:

  • Με βάση το καταστατικό, άρθρο 28.3.8.1-4 άκυρο θεωρείται κάθε

ψηφοδέλτιο:

- «το οποίο δεν φέρει τη σφραγίδα του Γραφείου και την μονογραφή του Προέδρου της Εφορευτικής,

-          το οποίο φέρει οποιοδήποτε γράμμα ή σημείο που φανερώνει την ταυτότητα

του εκλογέα,

-            από το οποίο είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα,

-            στο οποίο ο εκλογέας έβαλε σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους διάφορων συνδυασμών».

  • Εκτός των πιο πάνω, άκυρο είναι και το ψηφοδέλτιο, όταν ο ψηφοφόρος εκδηλώσει με σημείο ή σημεία την πρόθεσή του εκτός του χώρου – πλαισίου του Συνδυασμού.
  • Άκυρο επίσης είναι το ψηφοδέλτιο όταν ο ψηφοφόρος κάνει χρήση δύο ή περισσοτέρων συμβόλων στην επιλογή υποψηφίων.

 

6.  Παρακαλούμε όπως για οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας να ενημερωθούν άμεσα ο Πρόεδρος (99-349544) ή ο Γεν. Γραμματέας της Οργάνωσης (99-889831).

 

7. Οι σταυροί προτίμησης ανά επαρχία είναι οι ακόλουθοι:

Λευκωσία                      19

Λεμεσός                        14

Αμμόχωστος                 10

Πάφος                            6

Λάρνακα                         5

Μόρφου                         3

Κερύνεια                         3

 

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Λευκωσία ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Λεμεσός ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ

Πάφος ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ

Λάρνακα ΛΥΚΕΙΟ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ελεύθ. Αμμόχωστος ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ

Μόρφου ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΟΛΕΑΣ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                                             Ο   Γεν.  Γραμματέας

Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος                                            Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,   22 Μαΐου 2023

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΕΛΜΕΚ 2023(ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ