facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Λογοδοσία από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ (ΠΣΓΑ 21ης Ιουνίου 2022)
 
 
 
 
Ημερομηνία: 23-06-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΠΣΓΑ  ΟΕΛΜΕΚ  21ης Ιουνίου 2022

Λογοδοσία από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ

για τα πεπραγμένα του χρόνου που έληξε

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

 

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ σας καλωσορίζω στη σημερινή Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ), η οποία μετά από δύο χρόνια, λόγω πανδημίας, πραγματοποιείται στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσής μας

Όπως αναφέρει το Καταστατικό της Οργάνωσής μας, οφείλω να ενημερώσω το σώμα αυτό, για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ για τα πεπραγμένα του χρόνου που έληξε.

Πριν από την παρουσίαση των θεμάτων, σας ενημερώνω ότι από τις 17 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι σήμερα η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε σε τριάντα πέντε (35) Συνεδρίες, ενώ το ΚΔΣ σε έξι (6). Η Γραμματεία επίσης συμμετείχε σε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας, το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και άλλους αξιωματούχους του ΥΠΠΑΝ, με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, τις Συντεχνίες του Δημοσίου, τους Συνδέσμους Ειδικοτήτων της ΟΕΛΜΕΚ και άλλους φορείς. Η Οργάνωσή μας, επίσης, εκπροσωπήθηκε σε όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής καθώς επίσης και σε συνεδρίες των Επιτροπών Υγείας, Εργασίας, Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις οποίες καλούμαστε να παρευρεθούμε.

 

1.Πανδημία και προβλήματα στα σχολεία.

Μεγάλες δυσκολίες είχαμε να αντιμετωπίσουμε εντός των σχολικών μονάδων λόγω της πανδημίας και της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων και κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022.

Μεγάλη αναστάτωση από τον έλεγχο rapid test που διενεργείτο κάθε 72 ώρες, το test to stay, το συνεχές τρέξιμο του εκπαιδευτικού προσωπικού για τον έλεγχο αλλά και τις συνεχείς συστάσεις προς τους μαθητές.  Πέραν των άλλων είχαμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ενδιαφέροντος από αδιόριστους εκπαιδευτικούς, για διορισμό με αντικατάσταση για κάλυψη των αναγκών για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που απουσίαζαν λόγω covid-19.

Η Οργάνωσή μας με την επαναλειτουργία των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου 2022,πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας και ζήτησε την έμπρακτη στήριξη των σχολικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτό  ζητήσαμε και από τους δύο Υπουργούς την παραχώρηση κινήτρων ώστε να επιδείξουν ενδιαφέρον για διορισμό οι αντικαταστάτες.  Το ίδιο αίτημα θέταμε και στις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής παρουσία εκπροσώπων του ΥΠΠΑΝ και της ΕΕΥ.

Τα συνεχή διαβήματα της Οργάνωσής μας έφεραν τελικά θετικά αποτελέσματα, αφού έστω και αργοπορημένα το ΥΠΠΑΝ ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας, ώστε οι αντικαταστάτες καθηγητές να διορίζονται με πλήρως διδακτικό ωράριο όταν απουσίαζαν απλοί καθηγητές, για να εκτελούν τόσο τα διδακτικά τους όπως και άλλα καθήκοντα σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα (για απουσία ΒΔ, οι αντικαταστάτες διορίζονταν για τις δ.π. των ΒΔ συν ακόμη 6 επιπρόσθετες δ.π. , ενώ αν απουσίαζε διευθυντής οι αντικαταστάτες διορίζονταν για 15 δ.π.).  Το μέτρο αυτό άρχισε στις 9/3/2022 και ίσχυσε μέχρι τις 15/4/2022, δηλαδή την τελευταία ημέρα της λειτουργίας των σχολείων πριν το Πάσχα.

Επιπρόσθετα, η ΕΕΥ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία στη θέση αντικαταστάτη θα υπολογίζεται πλέον στις μονάδες ετών υπηρεσίας, που αποτελούν το σύνολο των μονάδων μετάθεσης.

 

2).Νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εκπαιδευτικών και γενικά των κρατικών υπαλλήλων.

Ως γνωστό στις 20.5.2021 οι συντεχνίες του Κρατικού Τομέα (ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ – ΣΑΚ) υπέγραψαν τη Συμφωνία – Πλαίσιο για επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.  Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ΣΕΚ και ΠΕΟ υπέγραψαν την ίδια συμφωνία.

Το Νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών με αρκετή καθυστέρηση παρά τις συνεχείς πιέσεις όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων για επίσπευση των διαδικασιών.  Αφού στάληκε στην Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, εγκρίθηκε τελικά από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 18/5/2022 και στάληκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων.  Στις 20/6/2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το θέμα αυτό. Καταθέσαμε περιορισμένο αριθμό εισηγήσεων για διόρθωση συγκεκριμένων προνοιών του Νομοσχεδίου και ευελπιστούμε ότι πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές, θα ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής δίνοντας έτσι και επίσημα τέλος στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα, του οποίου η λύση θεωρείται μία τεράστια επιτυχία για την Οργάνωσή μας.

Υπενθυμίζω ότι το σχέδιο αυτό αντιμετωπίζει ισότιμα όλους τους εκπαιδευτικούς.  Εντάσσονται όλοι σε Κρατικό Συνταξιοδοτικό Σχέδιο, με Κρατική Σύνταξη και Εφάπαξ, με αναγνώριση της προϋπηρεσίας από την ημέρα που διορίζεται κάποιος στο Δημόσιο Σχολείο με οποιοδήποτε καθεστώς είτε πριν είτε μετά την 1η/10/2011.  Από τις πιο σημαντικές, επίσης, εξελίξεις στα συνταξιοδοτικά μας ωφελήματα είναι και ο τερματισμός της φορολόγησης του εφάπαξ για όλους μας, για την υπηρεσία μας από την 1/1/2013 και μετά, η οποία μέχρι σήμερα φορολογείται, παρά το γεγονός ότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι δεν πίστευαν ότι θα φθάναμε στην θετική αυτή εξέλιξη.

Ταυτόχρονα, η Οργάνωσή μας έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και την σοβαρή εκκρεμότητα σχετικά με τους συναδέλφους μας, που έχουν αφυπηρετήσει χωρίς να λάβουν συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

Υπενθυμίζω ότι τόσο ο τέως Υπουργός Οικονομικών, όσο και ο νυν, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων όπως και δημόσια δεσμεύτηκαν για λύση του προβλήματος αυτού.

 

3). Άλλες οικονομικής φύσεως διεκδικήσεις/Συνέχιση του αγώνα για άρση των στρεβλώσεων στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που κάνουμε από κοινού οι Εκπαιδευτικές  Οργανώσεις, η ΠΑΣΥΔΥ, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ) και οι Στρατιωτικοί για άλλα οικονομίστικης φύσεως ζητήματα, στείλαμε στις 16/3/2022 επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις καθώς επίσης και για αναπροσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων, όπως:

 • Τερματισμό της αποκοπής του ποσοστού 2.65% για σκοπούς ΓΕΣΥ από το εφάπαξ, που καταβάλλεται κατά την αφυπηρέτηση.
 • Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των οποιωνδήποτε Συμπληρωματικών Πληρωμών που καταβάλλουν οι ασθενείς στο ΓΕΣΥ.
 • Επαναφορά του ποσοστού επιβολής αμυντικής εισφοράς επί των πιστωτικών τόκων στο 10% που ίσχυε το 2011, από το 30% που ισχύει τα τελευταία χρόνια.

 

Παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα όπως πράττουμε μέχρι σήμερα και θα επικεντρωθούμε πλέον και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για διεκδίκηση του αιτήματός μας για πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς αναλογιστικές μειώσεις.

 

Πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ο τερματισμός των αναλογιστικών μειώσεων (πέναλτυς) που επιβάλλονται στην Κρατική Σύνταξη και στο Εφάπαξ ποσό, σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών και γενικά των κρατικών υπαλλήλων. Θεωρούμε ότι ο υποχρεωτικός εγκλωβισμός των εκπαιδευτικών μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το Δημόσιο Σχολείο.

Το σχέδιο για πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς μειώσεις, εφαρμόστηκε πριν 2 χρόνια για μία μόνο χρονιά, χωρίς την ύπαρξη οικονομικών δυσκολιών παρά τις διαχρονικές  κινδυνολογίες κάποιων ότι θα πληγεί η οικονομία της Κύπρου.

 

Θα συνεχίσουμε, επίσης, τις προσπάθειές μας από κοινού με τις άλλες Οργανώσεις του Δημοσίου για διόρθωση και άλλων στρεβλώσεων που έχουν σχέση με τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα, όπως π.χ. ο τρόπος υπολογισμού της κρατικής σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών καριέρας αλλά  και έναρξη συζήτησης για τις πέντε παγοποιημένες προσαυξήσεις.

Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, η κατάργηση των πέναλτυς ήταν ένα από τα θέματα που συνεχώς προβάλλαμε. Πρέπει όμως και η ίδια η Κυβέρνηση και όσοι αρχηγοί κομμάτων αντιδρούν στο αίτημα αυτό, να αντιληφθούν τα πολλαπλά θετικά αποτελέσματα προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου, τα οποία υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε οικονομίστικης προσέγγισης.

 

4). Οριστικός τερματισμός των αποκοπών που επιβάλλονται στους μισθούς, τον Δεκέμβριο του 2022.

Μετά τη συμφωνία που κάναμε πριν τέσσερα χρόνια με το Υπουργείο Οικονομικών για σταδιακό τερματισμό στις μειώσεις τον απολαβών μας, που μας επιβάλλουν από το 2011, ο Δεκέμβρης του τρέχοντος έτους θα είναι ο τελευταίος μήνας των αποκοπών.  Υπενθυμίζω ότι κάποιοι θεωρούσαν τις αποκοπές αυτές μόνιμες, πράγμα το οποίο θα ήταν μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τους μισθούς μας.  Εμείς, όμως, ουδέποτε αποδεχτήκαμε ότι οι αποκοπές αυτές θα ήταν μόνιμες και αρχίσαμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό τους παρά το γεγονός ότι κάποιοι μιλούσαν για ματαιοδοξία.  Υπενθυμίζω, επίσης, ότι όταν η ΟΕΛΜΕΚ υπέγραφε αυτή την συμφωνία μαζί με την ΠΟΕΔ και την ΟΛΤΕΚ κάποιοι μας ειρωνεύονταν.  Στο τέλος της ημέρας δικαιωθήκαμε γι’ αυτό που υπογράψαμε όπως επίσης και όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και η Δημόσια Υπηρεσία.

 

5).  Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου.

Η Οργάνωσή μας όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, στις 22.10.2021 κατέθεσε γραπτώς στον Υπουργό Παιδείας πεντασέλιδο έγγραφο με τις προκαταρκτικές της απόψεις, επί της πρότασης του ΥΠΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, εκφράζοντας την ετοιμότητα για την έναρξη διαλόγου, για το σοβαρό αυτό ζήτημα.   Μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος παρά μόνο μία συνάντηση με τον Γεν. Διευθυντή του ΥΠΑΝ στην παρουσία και άλλων  αξιωματούχων του ΥΠΑΝ στις 18/2/2022.

Στη συνάντηση αυτή έγινε συζήτηση και ανταλλάγησαν απόψεις για το αίτημά μας, για  δημιουργία Δευτεροβάθμιου Σώματος για σκοπούς εξέτασης των ενστάσεων των αξιολογήσεων, ενώ αδρομερώς έγινε αναφορά και για τους προβληματισμούς μας αναφορικά με την εισήγηση του ΥΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου.  Κατανοούμε το γεγονός ότι ήταν πολύ δύσκολο να διεξαχθούν συναντήσεις εν μέσω πανδημίας.  Αναμένουμε συνεπώς από το ΥΠΠΑΝ πρόσκληση για μια σε βάθος συζήτηση για το θέμα αυτό.

Ταυτόχρονα, καταστήσαμε σαφές στον Υπουργό Παιδείας ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του διαλόγου με την Οργάνωσή μας και μονομερή προώθηση του θέματος εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή μας.

 

6). Εξετάσεις τετραμήνων / Αξιολόγηση μαθητών.

Η θέση της Οργάνωσής μας, για το ζήτημα αυτό είναι γνωστή και φαίνεται μέσα από την τελευταία ανακοίνωση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ που συνήλθε στις 10/2/2022, όπως επίσης και από τις τοποθετήσεις μας στις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Διαπιστώνουμε ότι οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση των μαθητών/τριών με εξετάσεις στο τέλος κάθε τετραμήνου δεν έχουν επιτευχθεί. Η διαδικασία αυτή για την αξιολόγηση των μαθητών είναι προβληματική. Αύξηση του άγχους για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αύξηση της παραπαιδείας, απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, απώλεια της ποιοτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας, αγώνας δρόμου από πλευράς των διδασκόντων καθηγητών για κάλυψη της ύλης και πιεστικά χρονοδιαγράμματα είναι από τα πιο αρνητικά χαρακτηριστικά των εξετάσεων των τετράμηνων, όπως τα βιώσαμε ειδικά την εξεταστική περίοδο του πρώτου τετραμήνου.  Δεν μπορούμε, επίσης, να μην κάνουμε αναφορά στη ψυχοφθόρα διαδικασία που βιώνουν οι τελειόφοιτοι μαθητές μας, οι οποίοι πρέπει να παρακαθήσουν σε τρεις κεντρικές εξετάσεις (δυο για σκοπούς απόλυσης και μια για σκοπούς πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια) σε μία χρονική περίοδο πεντέμισι μηνών, παρά το κοινό αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, των Γονιών και της  ΠΣΕΜ προς τον Υπουργό Παιδείας για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ΄Λυκείου τουλάχιστον για την τρέχουσα σχολική χρονιά λόγω και της πανδημίας.

Για το θέμα της αξιολόγησης των μαθητών με τις εξετάσεις τετραμήνων, η Οργάνωσή μας εξέφρασε τη θέση της πολλές φορές τόσο στον Υπουργό Παιδείας όσο και στις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής χωρίς όμως να υπάρχει η όποια θετική ανταπόκριση.  Τις ίδιες θέσεις με την ΟΕΛΜΕΚ είχε και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων, η ΠΣΕΜ, το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς.

Η Οργάνωσή μας συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό Μέγαρο, που πραγματοποιήθηκε στις 7/4/2022 με πρωτοβουλία της ΠΣΕΜ και την στήριξη της ΟΕΛΜΕΚ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων.

Αυτό που ζητούμε, όπως λέει και η κοινή ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ, Παγκύπριας Συνομοσπονδία Γονέων και ΠΣΕΜ είναι η σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Οργανωμένων Γονέων, της ΠΣΕΜ, του ΥΠΑΝ, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Ακαδημαϊκών, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου αξιολόγησης των μαθητών που να λειτουργεί πρωτίστως προς όφελος των μαθητών και γενικά του Δημόσιου Σχολείου.

Το γεγονός ότι κύλησαν πιο ομαλά οι εξετάσεις στο β’ τετράμηνο, οφείλεται στο ότι το ΥΠΠΑΝ υιοθέτησε την εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ για συναντήσεις μεταξύ των Συνδέσμων Ειδικοτήτων της ΟΕΛΜΕΚ των εξεταζόμενων μαθημάτων με τους οικείους επιθεωρητές, για προσαρμογή της διδακτέας ύλης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.  Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε υπέρ της μείωσης της διδακτέας ύλης αλλά από τη στιγμή που το ΥΠΠΑΝ εμμένει στις εξετάσεις τετραμήνων , αυτό αποτελεί μία αναγκαιότητα, που όμως πλήττει το ίδιο το Δημόσιο Σχολείο.

 

7). Επιστολές Υπουργού Παιδείας με ημερομηνίες 4, 5 και 13 Απριλίου 2022, προς την ΟΕΛΜΕΚ.

Ενώ αναμέναμε πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας για συζήτηση του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών, είδαμε με έκπληξη να αποστέλλονται δύο επιστολές στις 4 και 5 Απριλίου 2022 προς την ΟΕΛΜΕΚ (αλλά και προς την ΟΛΤΕΚ και την Ομοσπονδία Γονέων), στις οποίες αναγράφονται προτάσεις του Υπουργού Παιδείας, μεταξύ άλλων:

 • Για κατάργηση τριών κατευθύνσεων στο Λύκειο, δηλαδή των Καλών Τεχνών, των Ξένων Γλωσσών / Ευρωπαϊκών Σπουδών και των Υπηρεσιών,
 • Για κατάργηση εξεταζόμενων μαθημάτων για να μειώσει την χρονική περίοδο των εξετάσεων, υποβαθμίζοντας όμως ταυτόχρονα σημαντικά γνωστικά αντικείμενα,
 • Για κατάργηση του θεσμού των Παγκυπρίων Εξετάσεων ενός από τους πιο αξιόπιστους θεσμούς που έχει άμεση σχέση με το μέλλον των μαθητών μας, καθώς επίσης και άλλες προτάσεις/εισηγήσεις/σκέψεις που πραγματικά είναι προβληματικές.

Το περιεχόμενο των δυο αυτών επιστολών πυροδότησε τις αντιδράσεις της Οργάνωσή μας. Ζητήσαμε, άμεσα, συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, η οποία έγινε στις 12 Απριλίου 2022.  Οι αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ ήταν εντονότατες με αποτέλεσμα στις 13/4/2022 ο Υπουργός να στείλει τρίτη επιστολή προς την ΟΕΛΜΕΚ, με την οποία αναιρούσε τη θέση του για κατάργηση των τριών κατευθύνσεων και ότι αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.  Όμως οι θέσεις του Υπουργού Παιδείας για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης και για μείωση του αριθμού των εξεταζομένων μαθημάτων με στόχο τη διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων συνεχίζουν να υφίστανται.

Για τις τρεις αυτές επιστολές, ως γνωστό,  συγκλήθηκε εκτάκτως η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ στις 5/5/2022, η οποία εξουσιοδότησε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και δυναμικών, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που πλήττουν μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικό προσωπικό και υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ που συνήλθε στις 26.5.2022, απέρριψε τις εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας για κατάργηση των Παγκύπριων Εξετάσεων αλλά και για μείωση του αριθμού των εξεταζόμενων μαθημάτων, επικαλούμενος το σοβαρό πρόβλημα της απώλειας πολύτιμου διδακτικού χρόνου, προκειμένου όμως να διατηρήσει τις εξετάσεις.  Η Οργάνωσή μας απορρίπτει κάθε εισήγηση να θυσιαστούν ή να υποβαθμιστούν σημαντικά γνωστικά αντικείμενα που χρειάζονται για τις σπουδές  των μαθητών, εξαιτίας της διατήρησης  των εξετάσεων τετραμήνων, αλλά εμμένουμε στη θέση μας για ένα ουσιαστικό διάλογο για την αξιολόγηση των μαθητών, όπως το έχω περιγράψει πιο πάνω.

Την περασμένη Παρασκευή 17/6/2022, ενώ είχαμε συνάντηση με τον Γεν. Διευθυντή του ΥΠΑΝ μας ενημέρωσαν ότι θα ερχόταν και ο Υπουργός Παιδείας για να μας αναφέρει για κάποιες τροποποιήσεις σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών.  Η πρότασή του για την Γ’ Λυκείου, φαίνεται να αλλάζει και πάλι σε σχέση με την επιστολή του στις 13 Απριλίου 2022.  Με βάση όσα αναγράφονται στην νέα του πρόταση οι τελειόφοιτοι μαθητές συνεχίζουν με τρεις κεντρικές εξετάσεις.  Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάποιος την ευκολία με την οποία αλλάζει κάθε λίγο ο Υπουργός και οι Σύμβουλοί του τις προτάσεις τους.  Αυτό αποδεικνύει τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και γενικά το Δημόσιο Σχολείο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.  Δείχνει επίσης και την έλλειψη σεβασμού στο αίτημα όλων των εκπαιδευτικών φορέων, για έναν ουσιαστικό διάλογο για την αξιολόγηση των μαθητών.

 

8).Προβλήματα που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο Λύκειο (4η Ο.Μ.Π. στην Α’ Λυκείου, 5η Κατεύθυνση στη Β’ και Γ’ Λυκείου), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, τα οποία ήταν εμφανέστατα από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της νέας δομής του Λυκείου,  τα γνωρίζουν πολύ καλά και τα αναγνωρίζουν στο Υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Είναι για τούτο ακριβώς το λόγο που οφείλουμε να προβάλλουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι το ΥΠΑΝ να πάρει την απόφαση να δώσει λύση.

Η εισήγηση της  Οργάνωσής μας προς το ΥΠΠΑΝ  για το σοβαρό αυτό πρόβλημα στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, που υφίσταται μέχρι σήμερα και αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τους διδάσκοντες καθηγητές,  ήταν η μείωση των μαθητών στα τμήματα αυτά.

Υπενθυμίζω ότι σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας στις 19.11.2021, όπου τέθηκε ξανά το θέμα αυτό, ο Υπουργός ως λύση για τα προβλήματα αυτά, μας ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει 7η κατεύθυνση στο Λύκειο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μαθητών που επιλέγουν αναγκαστικά την κατεύθυνση αυτή.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κατεύθυνση αυτή θα δίνει διέξοδο σε μαθητές που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.  Αντί τούτου όμως, ο Υπουργός Παιδείας, όπως γνωρίζετε, εισηγήθηκε την κατάργηση τριών κατευθύνσεων και την δημιουργία μίας Κατεύθυνσης Γενικών Σπουδών και όλοι πολύ εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε τι θα γινόταν στις αίθουσες διδασκαλίας της Κατεύθυνσης αυτής. Όπως ανέφερα και προηγουμένως την εισήγηση αυτή, τελικά ο Υπουργός Παιδείας την απέσυρε, μετά τις έντονες αντιδράσεις μας.

Εκείνο που θέλω να τονίσω και το τονίζαμε στον Υπουργό  Παιδείας είναι ότι από τη στιγμή που το Υπουργείο δεν είναι έτοιμο να βρει λύση στο πρόβλημα αυτό, τότε η μόνη λύση,  υπό τις περιστάσεις, είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών στις συγκεκριμένες  κατευθύνσεις και αυτό οφείλει να πράξει το Υπουργείο, όσο πιο σύντομα γίνεται.


9). Παραβίαση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων για τη λήξη των μαθημάτων, τη διεξαγωγή των απολυτήριων εξετάσεων β΄ τετραμήνου για τη Γ΄ Λυκείου και κατά συνέπεια παραβίαση του Νόμου περί Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης διδακτικού χρόνου από την εφαρμογή των Νομοθεσιών για τις τρείς κεντρικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου και με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ ημερομηνίας 11.8.2021, σχετικά με τον προγραμματισμό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, ήταν εμφανής η παραβίαση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων από πλευράς ΥΠΠΑΝ, αναφορικά με τη λήξη των μαθημάτων για το β τετράμηνο  για τη Γ΄ Λυκείου.

Λόγω της παραβίασης αυτής παραβιάζονταν ταυτόχρονα και τα χρονοδιαγράμματα που προνοούνται για την ολοκλήρωση των Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς Πρόσβασης, όπου με βάση τη Νομοθεσία τελειώνουν τέλος Ιουνίου όπως και όλες οι σχολικές εργασίες. Ο κίνδυνος για διεξαγωγή των Π.Ε.Π. μέσα στον Ιούλιο, όπως ήταν και ο στόχος του ΥΠΠΑΝ, παραβιάζοντας το εργασιακό μας καθεστώς, ήταν ορατός και πολύ μεγάλος.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα, η Οργάνωσή μας υπέβαλε στο Υπουργό Παιδείας από τον Αύγουστο του 2021 την εισήγησή της, για τροποποίηση του άρθρου 5-(1) της Νομοθεσίας των Παγκυπρίων Εξετάσεων Πρόσβασης (Π.Ε.Π.), ώστε να αποφύγουμε τις όποιες περιπέτειες.  Ταυτόχρονα αναφέραμε στον Υπουργό Παιδείας πολλές φορές, γραπτώς και προφορικώς, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση Νομοθεσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών ή να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία των Π.Ε.Π.

Το θέμα αυτό τέθηκε, τελικά, κατόπιν έντονων πιέσεων της Οργάνωσής μας , ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 23/3/2022.  Αντί όμως το ΥΠΠΑΝ να καταθέσει την εισήγηση για την τροποποίηση του 5-(1), είδαμε με μεγάλη έκπληξη να καταθέτει εισηγήσεις για 15 περίπου τροποποιήσεις στο Νόμο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, εισηγήσεις που κυριολεκτικά θα αλλοίωναν τις σημερινές αξιόπιστες διαδικασίες στη διεξαγωγή των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Η Οργάνωση μας, παρουσιάστηκε προετοιμασμένη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής και κατέθεσε ολοκληρωμένο  έγγραφο αναφορικά με τις εισηγήσεις του ΥΠΑΝ, στο οποίο καταγράφονταν σημείο προς σημείο οι έντονες διαφωνίες μας και επιμέναμε ότι η μόνη τροποποίηση που έπρεπε να γίνει ήταν αυτή που αφορούσε το άρθρο 5-(1). Μετά τις αντιδράσεις μας στην Βουλή, το ΥΠΠΑΝ απέσυρε σχεδόν όλες προβληματικές εισηγήσεις του και στις 21/4/2022 η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση του άρθρου 5-(1), όπως την εισηγήθηκε η Οργάνωσή μας. Με τον τρόπο αυτό τέθηκε τέλος στην εκκρεμότητα για τα χρονοδιαγράμματα, όπως επίσης και στο μεγάλο κίνδυνο που υπήρχε για διεξαγωγή των εξετάσεων μέσα στον  Ιούλιο.

Ταυτόχρονα η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τροποποίηση άρθρου του Νόμου των Παγκυπρίων Εξετάσεων, ικανοποιώντας ένα παλιό αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ και της ακριτικής κοινότητας του Κάτω Πύργου στην Πάφο, ώστε οι τελειόφοιτοι μαθητές του Λυκείου της συγκεκριμένης κοινότητας να εισάγονται στα Δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας με το 70% του τελευταίου εισακτέου φοιτητή σε οποιοδήποτε τμήμα.  Η πρόνοια αυτή ισχύει και για τους τελειόφοιτους μαθητές των τεχνικών και εσπερινών σχολών.

 

10). Εισήγηση για αλλαγή στην ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών.

Η εισήγηση αυτή προήλθε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 4/5/2022 κατά την διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας και ενώ το αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα στην δημοτική, μέση γενική και τεχνική εκπαίδευση.  Η αντίδραση της Οργάνωσής μας στην εισήγηση αυτή ήταν άμεση και οφείλω να πω ότι στην συνεδρίαση αυτή ήταν και η μοναδική. Τονίσαμε ότι τα επιχειρήματα που ακούστηκαν για μετακίνηση της ώρας προσέλευσης των μαθητών (8.30πμ), ότι δηλαδή οι μαθητές αργούν να κοιμηθούν και άρα αργούν να ξυπνήσουν, ότι μεγάλος αριθμός μαθητών προσέρχονται καθυστερημένα στην πρώτη διδακτική περίοδο ή ότι με την υφιστάμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν αντέχουν σε λογική όπως επίσης δεν έχουν καμία τεκμηρίωση.

 

Καταθέσαμε τα δικά μας επιχειρήματα για τις πιο αποδοτικές ώρες διδασκαλίας, οι οποίες προκύπτουν μέσα από επιστημονικές μελέτες και στείλαμε το μήνυμα ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε διάλογο για το θέμα αυτό, έστω και χάριν του διαλόγου, από την στιγμή που δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές στα σχολεία μας, όπως ανυπαρξία κλιματιστικών σε σχέση με τις πολύ αυξημένες θερμοκρασίες για μεγάλη χρονική περίοδο.

 

Το θέμα αυτό συνεχίστηκε και στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 11/5/2022, με την παρουσία όλων σχεδόν των συντεχνιών των εργαζομένων, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματισμό ενώ στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στις 18/5/2022, παρέστη και ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της εισηγήσεως αυτής επειδή διεξάγεται μελέτη για το κυκλοφοριακό, η οποία θα είναι έτοιμη Σεπτέμβριο / Οκτώβριο 2022.

Κατά συνέπεια την νέα σχολική χρονιά συνεχίζουμε με το ίδιο ωράριο.  Θέλω όμως να τονίσω, ώστε να είμαστε έτοιμοι, ότι το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να ανοίξει ξανά τους αμέσως επόμενους μήνες.

 

11). Κανονισμοί Λειτουργίας των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

Τα τελευταία 5 χρόνια άρχισε συζήτηση στην Επιτροπή των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων για εξέταση των υφιστάμενων κανονισμών και προσπάθεια βελτίωσης εκεί όπου παρατηρούνται κάποιες στρεβλώσεις.  Στην επιτροπή αυτή όπου διεξάγονται υπό την προεδρία αξιωματούχου του ΥΠΑΝ, συμμετέχουν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, ο Σύνδεσμος Διευθυντών, η Ομοσπονδία Γονέων, η ΠΣΕΜ, εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι κ.οκ.   Οι συνεδρίες είναι πολύωρες και οι διαδικασίες στο να επέλθει ομοφωνία σε κάποια εισήγηση για τροποποίηση είναι πολύ δύσκολες, λόγω των διαφορετικών θέσεων από τους συμμετέχοντες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία σε 6-7 εισηγήσεις για αλλαγές, εκ των οποίων μία από αυτές, η οποία είναι η πιο σημαντική, αφορά την εισήγηση για διαγραφή της Παραγράφου 8 του Κανονισμού 22. Η παράγραφος αυτή, όπως ισχύει σήμερα, αναφέρει ότι «στις περιπτώσεις που υπάρχει πραγματική αδυναμία των γονιών να επιβλέπουν τον μαθητή (σε περίπτωση αποβολής), ο μαθητής παραμένει στο σχολείο υπό την επίβλεψη του εκάστοτε οριζόμενου εκπαιδευτικού». Για την παράγραφο αυτή υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από την ΟΕΛΜΕΚ και τους εκπαιδευτικούς. Με τη διαγραφή της παραγράφου αυτής, για την οποία ευελπιστούμε στην ψήφισή της, το συντομότερο δυνατόν, από την Βουλή των Αντιπροσώπων, νοουμένου ότι θα σταλεί στη Βουλή από το Υπουργείο Παιδείας, ο νέος Κανονισμός στην περίπτωση της αποβολής θα αναφέρει ότι «ο μαθητής υποχρεούται να παραμείνει στο σπίτι».

 

12). Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης

Τη νέα σχολική χρονιά θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα αυτό, που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου 427 εκπαιδευτικοί της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

Η Οργάνωσή μας, η οποία συμμετέχει στις  Επιτροπές του Προγράμματος αυτού λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η πανδημία δεν εξέλειπε ζήτησε να συνεχιστεί η πρακτική που εφαρμόστηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια, ώστε το Πρόγραμμα αυτό να συνεχίσει να προσφέρεται διαδικτυακά. Εξαιρούνται εκείνα τα μαθήματα, τα οποία πρέπει να διδαχθούν στα εργαστήρια και επομένως απαιτείται η φυσική παρουσία των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι το αίτημά μας  αυτό, μάλλον θα ικανοποιηθεί.

 

Ζητήσαμε, επίσης, τη μείωση των διδακτικών περιόδων των Μεντόρων, που έχουν την ευθύνη να συμβουλεύουν τους επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς, για μία τουλάχιστον διδακτική περίοδο, ώστε να μπορούν να εκτελούν πιο ποιοτικά τα καθήκοντά τους, προς όφελος των νεοεισερχόμενων συναδέλφων.  Στο αίτημά μας αυτό, φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν το αντιμετωπίζει θετικά, επικαλούμενο οικονομικές δυσκολίες. 

 

13).    Σημαντικά Εκπαιδευτικά Αιτήματα που αναδείξαμε και προτάξαμε.

Η Οργάνωσή μας, το χρονικό αυτό διάστημα, ανέδειξε και πρότασσε συνεχώς στις συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας αλλά και στις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της  Βουλής  σημαντικά εκπαιδευτικά  ζητήματα, χωρίς βεβαίως την παραγνώριση άλλων εκπαιδευτικών προβλημάτων. Τα ζητήματα αυτά σχετίζονται άμεσα  με τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, την ασφάλεια στους σχολικούς χώρους και την ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία:

α). Ζητήσαμε υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, για τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας/σχολικών χώρων.

Στις 23/9/2020, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την πολιτική απόφαση για τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Δύο σχεδόν χρόνια μετά, αναμένουμε ακόμη από τον Υπουργό Παιδείας να ανακοινώσει τα στάδια, όπως μας ανέφερε από το 2020, για την έναρξη της τοποθέτησης των κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας.   Κατανοούμε πλήρως τις τεχνικές δυσκολίες λόγω έλλειψης υποδομών στα σχολικά κτίρια, ζητούμε όμως συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προγραμματισμό για την τοποθέτηση κλιματιστικών.

β). Ζητήσαμε, λόγω υπερπληθυσμού  μαθητών, την ανέγερση νέων Γυμνασίων / Λυκείων.

Αναδείξαμε στο χρονικό αυτό διάστημα, ξανά, τον υπερπληθυσμό μαθητών σε μεγάλο αριθμό Γυμνασίων/Λυκείων, όπου ο αριθμός των μαθητών σε σχέση με την πραγματική χωρητικότητά των σχολικών κτιρίων είναι αυξημένος, πράγμα το οποίο δημιουργεί πέραν των άλλων προβλημάτων και το φαινόμενο των μετακινούμενων τμημάτων.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μαθητών επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά και από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη διάρκεια των κοινών επισκέψεων μας  σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλες τις Επαρχίες.  Τελευταία κοινή επίσκεψη της ΟΕΛΜΕΚ με τους βουλευτές  ήταν στην Πάφο στο Γυμνάσιο Απ. Παύλου στις 6/5/2022.

Ως ΟΕΛΜΕΚ, τονίσαμε τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό στα σχολεία μας  και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, την άμεση παρέμβασή τους και την αναγκαιότητα για υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων για ανέγερση νέων Γυμνασίων/Λυκείων:

 • στην Πάφο για τη στέγαση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου. Όπως μας ανέφεραν το νέο Γυμνάσιο θα είναι έτοιμο την 1η/9/2024.
 • Ανατολικά της Λεμεσού,
 • στο Παραλίμνι,
 • στη Λάρνακα ( στο χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής  Σχολής )

γ). Ζητήσαμε την τοποθέτηση Επιτηρητών Ασφαλείας και στα Γυμνάσια.

Η αποτίμηση του έργου των επιτηρητών ασφαλείας στα Λύκεια κρίνεται θετική. Επιβάλλεται η τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας (φύλακες) και στα Γυμνάσια, κατά προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα παραβατικότητας.

Η παρουσία επιτηρητών ασφαλείας και στα Γυμνάσια θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται από μερίδα μαθητών, καθώς επίσης και στον έλεγχο όσων εισέρχονται εντός των Γυμνασίων ή όσων επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα.

Οφείλω να αναφέρω ότι το Υπουργείο Παιδείας αντιμετώπισε με θετικό τρόπο το αίτημα της Οργάνωσής μας, για τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας σε 5 Γυμνάσια, που είναι εκτεθειμένα είτε λόγω παραβατικών  συμπεριφορών από μαθητές είτε από εξωσχολικούς.

δ). Ζητήσαμε την εργαστηριοποίηση του μαθήματος της Βιολογίας.

Για το θέμα της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας, το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε τις απόψεις εμπειρογνώμονα (Πανεπιστημιακός), ο οποίος σχετίζεται με το μάθημα της Βιολογίας.Σε συνάντηση που είχαμε με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης στις 4/2/2022 για το θέμα αυτό, μας ανέφερε ότι οι απόψεις του εμπειρογνώμονα, όπως τις κατέθεσε στο Υπουργείο Παιδείας συγκλίνουν με τις εισηγήσεις της Επιθεωρήτριας για την εργαστηριοποίηση του μαθήματος.

Με βάση τις εισηγήσεις του εμπειρογνώμονα, ο ΔΜΕ κ. Κυπριανός Λούης υπέβαλε θετική εισήγηση προς τον Υπουργό Παιδείας και το Γεν. Διευθυντή του Υπουργείου για εργαστηριοποίηση του μαθήματος.  Μέχρι σήμερα και παρά το γεγονός ότι το αίτημα αυτό το θέτουμε συνεχώς στον Υπουργό Παιδείας ( τελευταία επιστολή στις 2 Μαΐου 2022), δεν υπάρχει καμία θετική ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργού.

Διερωτώμαστε πραγματικά ποια άλλη ενέργεια πρέπει να γίνει για να πειστεί ο  Υπουργός  Παιδείας, ώστε να πάρει απόφαση για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας από την Α΄ Γυμνασίου.

ε). Ζητήσαμε επανάκτηση της εξωδιδακτικής περιόδου για προετοιμασία και μετεργασία των εργαστηρίων της Χημείας (όπως και της Φυσικής).

Και αυτό το αίτημα η Οργάνωσή μας, το ανέδειξε το διάστημα αυτό και το έθετε σε κάθε συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και τον Υπουργό Παιδείας. Στην επιστολή που στείλαμε στον Υπουργό Παιδείας στις  2.5.2022,  του ζητήσαμε να μας απαντήσει γραπτώς στο αίτημα αυτό,  ενόψει και των αναγκών για τη νέα σχολική χρονιά 2022/2023.

Δυστυχώς και γι΄αυτό το δίκαιο αίτημα, που απαιτείται πολλής εξωδιδακτικός χρόνος για τις αναγκαίες προετοιμασίες και μετεργασίες των εργαστηρίων  και παρά το γεγονός ότι οι επιπρόσθετες ανάγκες θα ήταν πολύ λίγες, εντούτοις καμία θετική ανταπόκριση δεν υπήρξε από μέρους του Υπουργού Παιδείας.

Υπογραμμίζω ότι μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στις πρόσφατες συναντήσεις  για την εργαστηριοποίηση  της Βιολογίας και της Χημείας, αλλά και από προηγούμενες συναντήσεις που αφορούσαν άλλα μαθήματα,  έχει διαφανεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις από πλευράς του ΥΠΠΑΝ για το θέμα της εργαστηριοποίησης. Νοείται βεβαίως ότι αίτημα για εργαστηριοποίση υπάρχει για τα μαθήματα της Τέχνης, της Γλώσσας  κλπ, της Φυσικής για πλήρη εργαστηριοποίηση, καθώς επίσης και αίτημα του Συνδέσμου των Μαθηματικών για  μείωση του αριθμού των μαθητών στις κατευθύνσεις για τα Μαθηματικά.

στ). Ζητήσαμε να προβούν σε κάθε ενέργεια για την Ασφάλεια και Υγεία εντός των εργαστηρίων του μαθήματος Σχεδιασμός / Τεχνολογία με βάση τη μελέτη.

Ως γνωστό μετά από πιέσεις και αλλεπάλληλες ενέργειες της Οργάνωσής μας και του Συνδέσμου Σχεδιασμού/Τεχνολογίας προς το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο ΥΠΠΑΝ, η Διενέργεια Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας στα εργαστήρια του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.  Η μελέτη αυτή προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 17 Δεκεμβρίου 2019 και τα  αποτελέσματα  της παραδόθηκαν στις αρχές Μάρτιου 2021 στο ΥΠΠΑΝ.

Παρά τα συνεχή διαβήματα και επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ και του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, το ΥΠΠΑΝ αρνείται αδικαιολόγητα να ενημερώσει τους επηρεαζόμενους για τα πορίσματα της μελέτης, το περιεχόμενο της οποία άπτεται θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας τόσο των μαθητών όσο και των Καθηγητών, κυρίως, όταν εντός των εργαστηρίων η διδασκαλία γίνεται σε υπεράριθμες ομάδες.

Σε συνάντηση που είχαμε με τον Διευθυντή Μέσης κ. Λούη Κυπριανό στις 4.2.2022, μας ανέφερε ότι από τη μελέτη που έγινε διαπιστώθηκε ότι κάποια εργαστήρια είναι «μπουντρούμια», όπως ο ίδιος τα αποκάλεσε και ότι θα γίνουν ενέργειες για διασφάλιση της ασφάλειας στα εργαστήρια. Καμία δυστυχώς ενέργεια δεν έγινε μέχρι σήμερα, παρόλο που το ΥΠΠΑΝ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος. Στις 2.5.2022, για το θέμα αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας με την οποία του ζητήσαμε τη γραπτή τοποθέτησή του, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Καμία δυστυχώς απάντηση μέχρι αυτή τη στιγμή.

ζ). Ζητήσαμε την αύξηση του αριθμού των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων

Η Οργάνωσή μας και κατά το εξάμηνο αυτό έθετε συνεχώς προς το ΥΠΠΑΝ αλλά και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής το αίτημα για αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων. Ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πολύ μεγάλος και συνεπώς ζητούμε  τη μονιμοποίηση σημαντικού αριθμού συμβασιούχων συναδέλφων (αυτό εξυπακούει αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων). Υπογραμμίζουμε ότι ο μέσος όρος εκτάκτων εκπαιδευτικών ανέρχεται στα κράτη/μέλη της ΕΕ στο 5%, ενώ στην Κύπρο προσεγγίζει το 13%.  Θεωρούμε ότι η αύξηση του αριθμού των μόνιμων θέσεων θα συμβάλει σημαντικά σε δύο σημεία:

α). Τη σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε μια σχολική μονάδα.

β). Στην επίλυση σε σημαντικό βαθμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι καθηγητές που διορίζονται τόσο από τον Κατάλογο Διορισίμων όσο και από τον Κατάλογο Διοριστέων και οι οποίοι κινδυνεύουν με μη επαναδιορισμό.

η).Ζητήσαμε τακτική Αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων

Σε κάθε εκπαιδευτικό σύστημα τα αναλυτικά προγράμματα είναι η πεμπτουσία της       εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είναι αυτά που καθοδηγούν τους εκπαιδευτικούς τόσο για το διδακτικό  όσο και για το παιδαγωγικό τους έργο, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Αυτό που ζητούμε για τα Αναλυτικά Προγράμματα είναι τακτική αξιολόγηση και εκσυγχρονισμό,  για όλες τις τάξεις Γυμνασίου/Λυκείου με βάση τις ανάγκες που απαιτούνται:

 • για τη συνέχιση των σπουδών των μαθητών/τριών
 • για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας
 • για την ολόπλευρη ανάπτυξη τους.

Διαπιστώνουμε ότι σε αρκετά γνωστικά αντικείμενα, η καθορισμένη διδακτέα ύλη είναι δυσανάλογη σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο. Ζητούμε προσαρμογή των Αναλυτικών Προγραμμάτων για όλες τις τάξεις, ώστε οι δείκτες επιτυχίας/επάρκειας να λειτουργούν προς όφελος των μαθητών. Διαμηνύσαμε  προς τον Υπουργό Παιδείας για την ετοιμότητά μας, να συμβάλουμε στη αξιολόγηση των Αναλυτικών Προγραμμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τη συμμετοχή  των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων της ΟΕΛΜΕΚ, ώστε αυτά να εξυπηρετούν πρωτίστως τους μαθητές μας ( τις θέσεις αυτές τις καταθέσαμε και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, αφού τις ζήτησε από την Οργάνωσή μας,  στις 16.5.2022).

 • Για τα θέματα που έχω αναφέρει πιο πάνω, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα αναδείξαμε και τα προτάξαμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στον Υπουργό Παιδείας. Θεωρούμε ότι η επίλυση τους είναι αυτή που θα κάνει τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους Γονείς, την Κοινωνία μας να αισθανθούν ότι πράγματι έγιναν ουσιαστικές κινήσεις  προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας με επιμονή μέχρι την ικανοποίησή τους. Τα δίκαια αυτά ζητήματα είτε είναι δρομολογημένα προς λύση είτε πολύ εύκολα μπορεί  να δρομολογηθεί η λύση τους.

Η μη επίλυσή τους οφείλεται, απλά και μόνο, στην αδικαιολόγητη άρνηση του Υπουργού Παιδείας.

 

14). Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου/ Άρση των αδικιών σε βάρος τους, σε σχέση με τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η υφιστάμενη Νομοθεσία, Περί της Ρύθμισης Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένων Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (70(Ι)2016),  όπως ορίζει τη «δημόσια υπηρεσία», εξαιρεί και αφήνει εργασιακά ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο Σχολείο. Η διάκριση αυτή συνιστά παραβίαση της Αρχής της Ισότητας και της Αρχής της Ίσης μεταχείρισης, οι οποίες έχουν το θεμέλιο τους, εκτός από τους διεθνείς κανόνες δικαίου, τις συνταγματικές διατάξεις της χώρας μας.

Το θέμα αυτό γράφτηκε στη Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ύστερα από αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ. Συζητήθηκε στην εν λόγω Επιτροπή στις 17.11.2021 και ως ΟΕΛΜΕΚ ζητήσαμε ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία. Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ζήτησε από το ΥΠΠΑΝ και την ΕΕΥ να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή Παιδείας της βουλής στις 2.5.2022,  μετά την κατάθεση πρότασης από συγκεκριμένο κόμμα.  Στη συνεδρία αυτή η Οργάνωσή μας επανέλαβε και υποστήριξε έντονα τη θέση της για άρση της αδικίας σε βάρος των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου και διασφάλιση της εργασίας τους.

Ταυτόχρονα προειδοποιήσαμε  από τώρα για τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση του Πίνακα Διοριστέων την 1.9.2027 και ζητήσαμε από τη Βουλή την άσκηση προληπτικής πολιτικής για διασφάλιση της εργασίας όλων των εκπαιδευτικών που θα διοριστούν από τους πίνακες διοριστέων και δεν θα μονιμοποιηθούν πριν την 1η/9/2027.

Ζητήσαμε τη διασφάλιση της εργασίας:

 • των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου,
 • των συμβασιούχων που θα είναι διορισμένοι,
 • των συμβασιούχων που θα διοριστούν και δεν θα επαναδιοριστούν και
 • όσων θα υπηρετούν ως αντικαταστάτες.

 

15). Ικανοποίηση του αιτήματος για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου σχετικά με τις άδειες ασθενείας και ανάπαυσης.

Ένα πάγιο αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ το οποίο θέταμε συνεχώς στις διάφορες συναντήσεις με το ΥΠΠΑΝ αλλά και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ικανοποιήθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 9/2/2022 αφού εξομοιώνονται πλέον οι άδειες ασθενείας και ανάπαυσης των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου. Αποτέλεσμα τούτου οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

 

16). Προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση

Η Οργάνωσή μας, με σειρά επιστολών προς τον Υπουργό Παιδείας αναφερόταν στα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την Οργάνωσή μας, είναι η μεγάλη αδικία που υφίστανται οι συνάδελφοι καθηγητές, οι οποίοι  πέρασαν τις  εξετάσεις, εγγράφηκαν στους Πίνακες Διορισίμων, διορίστηκαν και υπηρετούν στο Δημόσιο Σχολείο αλλά  κινδυνεύουν να μην επαναδιοριστούν μετά από δύο χρόνια, επειδή κάποιοι άλλοι υποψήφιοι ενδεχομένως να τους περάσουν στον κατάλογο, λόγω των εξετάσεων που διενεργούνται κάθε δύο χρόνια.

Για το ζήτημα αυτό αλλά και άλλες στρεβλώσεις σχετικά με τις εξετάσεις για εγγραφή στους Πίνακες Διορισίμων, στείλαμε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας στην οποία καταγράφαμε λεπτομερώς  διάφορα προβλήματα/διαπιστώσεις/εισηγήσεις με στόχο την επίλυσή τους. Στις 30.3.2022, το Υπουργείο Παιδείας ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και  συναντηθήκαμε για συζήτηση των προβλημάτων που θέσαμε. Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΠΑΝ αποδέχτηκε την ύπαρξη προβλημάτων και δεσμεύτηκε να προωθήσει στην Νομική Υπηρεσία αριθμό ερωτημάτων που θέσαμε γραπτώς, ώστε να δοθούν απαντήσεις.


17). Αξιοποίηση του Τεμαχίου γης της ΟΕΛΜΕΚ στο Παραλίμνι

Σε συνέχεια των όσων σας αναφέραμε στην ΠΣΓΑ του Δεκέμβρη 2021, σας ενημερώνουμε ότι ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ έδωσαν από κοινού,  σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία τα σχετικά έντυπα για προσφορά για το κόστος « Παροχής Υπηρεσιών (Μελέτη- Επίβλεψη) Συμβούλων Μελετητών Αρχιτέκτονα, Πολιτικού Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Τοπογράφου Μηχανικού και Επιμετρητή Ποσοτήτων» για την ανέγερση αριθμού οργανωμένων διαμερισμάτων (δύο διαμερισμάτων ή στούντιος ή δωμάτια), στο τεμάχιο γης στο Παραλίμνι,  με βάση το καθαρό εμβαδόν και τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης. Υπενθυμίζω ότι το τεμάχιο  αυτό ανήκει κατά 8/9 στην ΟΕΛΜΕΚ, ενώ το 1/9 στην ΟΛΤΕΚ.

 

Τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία παρέδωσαν στην ΟΕΛΜΕΚ τις προσφορές τους, οι οποίες κυμαίνονται από τις 84.000 μέχρι τις 106.000 ευρώ. Οφείλω να σας ενημερώσω ότι  για να φτάσουμε σ΄αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα, καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια με υπομονή και επιμονή.

 

Στις 18/2/2022 και 3/3/2022 οι Γραμματείες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ συναντηθήκαμε με τους αρχιτέκτονες των τεσσάρων αρχιτεκτονικών γραφείων που ενδιαφέρθηκαν και παρέδωσαν στην ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ τις προσφορές τους.  Κατά την διάρκεια των συναντήσεων τα μέλη των Γραμματειών μας, υπέβαλαν διάφορα ερωτήματα προς τους αρχιτέκτονες ενώ οι ίδιοι παρουσίασαν φωτογραφίες για διάφορα οικοδομικά έργα/συγκροτήματα που είχαν την ευθύνη για την ανέγερσή τους.

Το θέμα αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης στην σημερινή ΠΣΓΑ και πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε παρακάτω, ώστε να αξιοποιηθεί το τεμάχιο αυτό προς όφελος των μελών μας.

 

18). Κατάθεση στο Κτηματολόγιο Λεμεσού αιτήσεων, ως  εγκλωβισμένοι αγοραστές, για τα διαμερίσματα στις Πλάτρες και το οίκημα στη Λεμεσό.

Η Οργάνωσή μας κατέθεσε, για πρώτη φορά, στις 8/2/2022, μετά από εισήγηση του Νομικού μας Συμβούλου, αιτήσεις στο Κτηματολόγιο Λεμεσού  ως εγκλωβισμένοι αγοραστές για τα ιδιόκτητα διαμερίσματά στις Πλάτρες και το Οίκημα στη Λεμεσό.

Σχετικά με το οίκημα στη Λεμεσό έχουν κατατεθεί τροποποιημένα αρχιτεκτονικά σχέδιο στο Δημαρχείο Λεμεσού για να μπορέσει να εκδοθεί άδεια στον ιδιοκτήτη.  Την υπόθεση αυτή τη χειρίζεται ιδιώτης χωρομέτρης με τον οποίο είμαστε σε τακτική επικοινωνία.  Μόλις το Δημαρχείο Λεμεσού δώσει την τελική έγκριση στον ιδιοκτήτη,  ο χωρομέτρης θα καταθέσει τις αιτήσεις στο Κτηματολόγιο για έκδοση ξεχωριστών τίτλων ιδιοκτησίας.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα η Οργάνωσή μας, θα αποκτήσει ξεχωριστό τίτλο ιδιοκτησίας για τα γραφεία μας στη Λεμεσό, δίνοντας τέλος σε μια μακροχρόνια εκκρεμότητα. Τονίζω ότι το ζήτημα αυτό θέλει συνεχή παρακολούθηση.

 

19). Πρώτη Γενική Συνέλευση της «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ»

Όπως σας είχαμε ενημερώσει στην προηγούμενη ΠΣΓΑ, την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΣΕΚ με τη συμμετοχή 40 περίπου ατόμων που εκπροσωπούσαν όλες τις συντεχνίες (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Αγροτικές Συντεχνίες, Αστυνομία/Στρατός, κλπ), ενώ αργότερα στο μέτωπο αυτό εντάχθηκε και η ΠΑΣΥΔΥ. Από τη σύσκεψη αυτή ορίστηκε το πρώτο 17μελές προσωρινό συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε και η ΟΕΛΜΕΚ. Στόχος ήταν να ετοιμαστεί ό,τι απαιτείτο για την υποβολή αίτηση προς τον Έφορο Συνεργατισμού, για εγγραφή της Νέας Πιστωτικής Εταιρείας για προώθηση του Συνεργατισμού. Πράγματι το Συμβούλιο αυτό, υπέβαλε την αίτηση στις 28 Ιουλίου 2021, για εγγραφή της Εταιρείας «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ», η οποία εγκρίθηκε από τον Έφορο
Συνεργατισμού.

Στις 15/3/2022 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκύπριας Συνεργατικής Εταιρείας, η οποία εξέλεξε 19μελή Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ. Τονίζω ότι στόχος της Επιτροπής αυτής είναι η έναρξη μίας διαδικασίας διερευνητικού χαρακτήρα και μελετών με στόχο την δημιουργία Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος.

 

20). Πολιτιστικές / Πολιτισμικές εκδηλώσεις της ΟΕΛΜΕΚ.

Η Οργάνωσή μας στο διάστημα αυτό διοργάνωσε τις πιο κάτω εκδηλώσεις,   αναδεικνύοντας το ευαίσθητο πρόσωπο της ΟΕΛΜΕΚ προς τον πολιτισμό και την Ιστορία μας.

 

α). Εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στις 9/3/2022 στο Λανίτειο Θέατρο Λεμεσού με θέμα: «Μίκης Θεοδωράκης: Το  Μεγαλειώδες συναπάντημα Μουσικής και Γραμμάτων».

Στην εκδήλωση αυτή, η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδας ενώ τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ερμήνευσαν εκπαιδευτικοί της Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης.                                    

 

β). Εκδήλωση με συνδιοργανωτές την ΟΕΛΜΕΚ και τον Ελληνικό Πνευματικό Όμιλο Κύπρου (ΕΠΟΚ), αφιερωμένη στην «Ελληνική Επανάσταση» και στα «100χρόνια Μνήμης του Μικρασιατικού  Ελληνισμού».

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  στις 3 Ιουνίου 2020, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΛΜΕΚ. Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν εννιά εισηγητές με 15λεπτες  τοποθετήσεις . 

 

γ). Εκδήλωση για το μυθιστόρημα «ΑΘΑΛΑΣΣΑ» του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Κώστα Λυμπουρή.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΟΕΛΜΕΚ, στις 6 Ιουνίου 2022. Στην εκδήλωση αυτή τοποθετήθηκαν 4 εισηγητές με δεκάλεπτες προσεγγίσεις.

δ).       Τρεις θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, από την Θεατρική Ομάδα της ΟΕΛΜΕΚ «ΘέΑRTον» για παρουσίαση του έργου «ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ».

 

Οι παραστάσεις αυτές έγιναν στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών στις 10 Ιουνίου 2022 και στο Θέατρο ΜΑΣΚΑΡΙΝΙ στην Λευκωσία στις 13 και 14 Ιουνίου 2022.

 

21). Συμφωνία μεταξύ ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ με Εταιρεία Πετρελαιοειδών ΕΚΟ.

Στο πλαίσιο των συνεχών προσπαθειών που καταβάλλουμε για σύναψη συμφωνιών για διάφορες προσφορές προς όφελος των μελών μας, υπογράψαμε  στις 16/5/2022 συμφωνία με την εταιρεία ΕΚΟ,  η οποία προνοεί ότι ανάλογα με την κατανάλωση σε βενζίνη και άλλα παράγωγά της από μέλη της ΟΕΛΜΕΚ,  θα υπάρχει ανάλογο όφελος προς τα μέλη της Οργάνωσής  μας.

Για τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν από τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να συμμετάσχουν στο σχέδιο αυτό, θα ενημερωθούν μόλις είναι έτοιμες οι σχετικές οδηγίες.

 

22). Εικονίδιο στην Ιστοσελίδα μας για προσφορές/εκπτώσεις για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ

Σας υπενθυμίζουμε για τις «Προσφορές/Εκπτώσεις για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ» που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Οργάνωσής μας. Η προσπάθεια αυτή γίνεται από κοινού με την ΟΛΤΕΚ. Συνεχίζουμε να επικοινωνούμε με διάφορες Εταιρείες και ανάλογα με τις απαντήσεις τους  ενημερώνουμε και την Ιστοσελίδα μας.

Υπενθυμίζω ότι για να δικαιούται το μέλος της ΟΕΛΜΕΚ των προσφορών αυτών, πρέπει να παρουσιάζει την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ.

 

23). Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνή Συνέδρια-Συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ Οργανώσεων

Λόγω της Πανδημίας τα συνέδρια της Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ETUCE, με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων μέχρι σήμερα δύο μόνο συνέδρια για την αειφόρο περιβαλλοντική ανάπτυξη και τον ρόλο των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.  Τα συνέδρια αυτά πραγματοποιήθηκαν το ένα στις Βρυξέλλες στις 29/4/2022 και το άλλο στην Δανία στις 2/6/2022.  Η Οργάνωσή μας εκπροσωπήθηκε και στα δυο αυτά συνέδρια. 

 

Θέμα των συνεδρίων αυτών ήταν «η ανάπτυξη περιβαλλοντικού γραμματισμού στις νεότερες γενιές και στην υποστήριξη των σχολείων στην εφαρμογή της έννοιας των «πράσινων σχολείων» με βάση τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Στα συνέδρια αυτά τονίστηκε ο ρόλος των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων στην αντιμετώπιση της βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης αλλά και στον εντοπισμό των κύριων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο εκπαιδευτικός τομέας και οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση λόγω της περιβαλλοντικής και κλιματικής αλλαγής.

 

Οι συναντήσεις μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως λόγω των μέτρων. Οι συζητήσεις επικεντρώνονταν κυρίως στα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων την περίοδο της Πανδημίας και σε θέματα περιβάλλοντος.

 

24). Ενημερωτικές επισκέψεις στα Σχολεία

Παρά τις δυσκολίες λόγω κορωνοϊού,  η Γραμματεία της Οργάνωσής μας, επισκέφθηκε και κατά το εξάμηνο αυτό 20 περίπου Γυμνάσια/Λύκεια σε όλες τις Επαρχίες  τόσο για  ενημέρωση  των μελών μας όσο και για να ακούσουμε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Γραμματεία της Οργάνωσή μας, επισκέπτεται άμεσα κάθε σχολική μονάδα, στην οποία καλείται από οποιοδήποτε μέλος ή μέλη μας, για επίλυση της όποιας διαφοράς παρουσιάζεται και σχετίζεται με τις εργασιακές συνθήκες ή  οποιοδήποτε άλλο ζήτημα. Η Οργάνωσή μας, επίσης, καθηκόντως, δέχεται στα γραφεία της κάθε μέλος της ή ομάδα μελών της που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε προσωπικό ή εργασιακό πρόβλημα όπως επίσης και κάθε Σύνδεσμο που ζητά συνάντηση με τη Γραμματεία. Η Οργάνωσή μας έχει υποχρέωση να ενεργεί με αυτό τον τρόπο και έτσι θα συνεχίσει να ενεργεί.

 

Αγαπητοί/ες  συνάδελφοι/σσες,

 

Τα ζητήματα που καθημερινά διαχειρίζεται η Οργάνωσή μας, είναι πάρα πολλά και σίγουρα δεν μπορούν να λεχθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίοδο η Γραμματεία της Οργάνωσή μας, διαχειρίστηκε κάθε ζήτημα, από το πιο ασήμαντο μέχρι και το πιο σημαντικό με κάθε σοβαρότητα, με λογική και υπευθυνότητα.

 

Το καθημερινό μας πρόγραμμα, ήταν πραγματικά πολύ πιεστικό λόγω και των επιπρόσθετων προβλημάτων που προκαλούσε η Πανδημία, οι δε ώρες τις οποίες σπαταλούμε για να φέρουμε σε πέρας το έργο μας ήταν απεριόριστες. Και αυτό το κάνουμε με μεγάλη χαρά αφού στόχος μας είναι να υπηρετούμε την Οργάνωσή μας, να βρισκόμαστε δίπλα από τα μέλη μας. Αυτό, μεταξύ άλλων,  αποδεικνύεται από την παρουσία μας σε όλες τις συνελεύσεις των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων, στις συγκεντρώσεις Ομάδων Καθηγητών με κοινά προβλήματα, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, σε πολλές εκδηλώσεις που προσκαλούμαστε να παρευρεθούμε, σε σωρεία συναντήσεων, σε επισκέψεις  σε σχολεία όλων των Επαρχιών για να ενημερώσουμε και να ακούσουμε κάθε πρόβλημα, εκπαιδευτικό  αλλά και προσωπικό.

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με τις συντεχνίες του κρατικού τομέα ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ΣΤΡΑΤΟ, θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτές είναι άριστες και ότι μαζί θα συνεχίσουμε  την πορεία για την επίτευξη και των επόμενων κοινών στόχων μας. Η συνέχιση του κοινού αυτού πανίσχυρου μετώπου αποτελεί πραγματικά την εγγύηση για νέες επιτυχίες.

 

Άριστες είναι και οι σχέσεις μας με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων όπως επίσης με την ΠΣΕΜ αλλά και την συντεχνία των Καθηγητών της Αγγλικής Σχολής ESSA.

 

Συνάδελφοι/συναδέλφισσες,

 

Η ΟΕΛΜΕΚ είναι μια τεράστια Οργάνωση με ιστορία, η οποία του χρόνου συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής. Οφείλω να ομολογήσω ότι η Οργάνωσή μας τυγχάνει σεβασμού από την κοινωνία μας και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πολλές Οργανώσεις θέλουν να βρίσκονται σε επικοινωνία μαζί μας. Είμαι ενεργό στέλεχος της ΟΕΛΜΕΚ για περισσότερο από δύο δεκαετίες και έχω περάσει από όλες τις θέσεις της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ από το 2001 και μετά.  Γνωρίζω πολύ καλά πόσες δυσκολίες περάσαμε, πόσα γεγονότα είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να πετύχουμε όσα πετύχαμε που βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας μας αλλά και την ποιότητα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αισθάνομαι την ανάγκη να πω αυτά τα πράγματα, ώστε οι νέοι συνάδελφοι να γνωρίζουν ότι τα εκπαιδευτικά και συνδικαλιστικά κεκτημένα που έχουμε, τα πετύχαμε με πολλούς αγώνες δεκαετιών και ότι ούτε τα βρήκαμε έτοιμα ούτε μας τα χάρισε κανένας. Αντίθετα προσπαθούν να μας αφαιρέσουν, όπως όλοι είδατε το  2018,  τα έτη 2011/2013  κοκ. Είναι γι΄ αυτό το λόγο που όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε και να βρισκόμαστε δίπλα στην Οργάνωσή μας. Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε για να λυθούν τα διάφορα αιτήματα είναι τεράστιες λαμβάνοντας υπόψη και το δύσκολο περιβάλλον που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.  Νοείται, βεβαίως, ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας προς υλοποίηση των εκπαιδευτικών και συνδικαλιστικών μας στόχων.  Ταυτόχρονα, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε και μάχες προς αντιμετώπιση κάθε αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όπως επίσης και κάθε προσπάθειας που επιχειρεί πολύ συχνά το ΥΠΑΝ για παραβίαση του εργασιακού μας καθεστώτος, όπως δοκίμασε πολλές φορές το διάστημα αυτό.

 

Θέλω συνάδελφοι να ευχαριστήσω τα μέλη της Γραμματείας, με τα οποία βρισκόμαστε μαζί σε πολύωρες συνεδρίες και συζητούμε για όλα τα θέματα, για τη συνεργασία που είχαμε και τις αποφάσεις που λαμβάναμε είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία. Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, το φίλο Θέμη Πολυβίου, ο οποίος δυστυχώς αποχωρεί από την Οργάνωσή μας λόγω αφυπηρέτησης. Ο Θέμης όπως τον γνώρισα όλα τα χρόνια που συνυπάρξαμε είτε στη Γραμματεία είτε στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, ήταν ο άνθρωπος της συναίνεσης  και της συνεργασίας. Είχε τις δικές του απόψεις,  έλεγε πάντοτε τη γνώμη του και σεβόταν τη διαφορετική άποψη. Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, πρέπει να πω ότι η συνεργασία μας ήταν άψογη. Αγαπητέ Θέμη σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στη Οργάνωσή μας, σου εύχομαι κάθε καλό και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσεις να είσαι κοντά στην Οργάνωσή μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Το ίδιο θέλω να ευχαριστήσω και τα μέλη του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για το δημιουργικό τους ρόλο εντός του ΚΔΣ, τις θέσεις τους και τις εισηγήσεις που κατέθεταν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, οι οποίες πρέπει να πω ότι διεξάγονται σε πολύ καλό επίπεδο, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη. Επειδή θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές στην Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, όπως στη θέση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, θέλω να ευχηθώ στο νέο Πρόεδρο της Οργάνωσής μας κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, θα σταθούμε δίπλα του, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα και όλες τις προκλήσεις που θα βρούμε μπροστά μας.

 

Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μας προς το προσωπικό της Οργάνωσής μας, τη Μαρία Λεωνίδου, τη Μαρία Σολωμού, την Παναγιώτα και την Άννα  για την υπευθυνότητά τους και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες που καθημερινά εμείς τους αναθέτουμε, αλλά και για την ανταπόκρισή τους προς τα μέλη μας.

 

 

Κώστας Χατζησάββας

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

21.06.2022

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ