facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Απόφαση έκτακτης ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ 5.5.2022
 
 
 
 
Ημερομηνία: 06-05-2022

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΠΣΓΑ ΟΕΛΜΕΚ 5.5.2022


Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε χθες Πέμπτη, 5/5/2022, εκτάκτως, αφού συζήτησε τις τρεις επιστολές που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στην Οργάνωση στις 4, 5 και 13 Απριλίου 2022, κατέληξε στις πιο κάτω διαπιστώσεις και αποφάσεις:

1. Κοινό χαρακτηριστικό των τριών επιστολών είναι η έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των αποφάσεων του ΥΠΠΑΝ, οι οποίες προβλέπουν έως και ριζικές αλλαγές αλλά και ανατροπές εκπαιδευτικών πολιτικών, που υιοθέτησε η ίδια η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια (βλ. Προγράμματα Σπουδών, νέα δομή Λυκείου, Αναλυτικά και Ωρολόγια Προγράμματα).

2. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική λήψης μονομερών αποφάσεων, χωρίς να προηγηθεί διάλογος για πτυχές που άπτονται εκπαιδευτικών αλλά και συνδικαλιστικών ζητημάτων. Όπως προκύπτει από τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας είναι έκδηλη η προχειρότητα με την οποία προσεγγίζονται σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν είτε τους/τις μαθητές/-τριες, όπως για παράδειγμα η απόφασή του να θέσει φραγμούς στην πορεία των μαθητών/-τριών στην εκπαίδευση από την ηλικία των 14 ετών ή / και να αποκλείσει σημαντική μερίδα εξ αυτών, από το να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις μαθησιακές τους ανάγκες και τις σπουδές που επιθυμούν να ακολουθήσουν (βλ. εισήγηση για κατάργηση τριών κατευθύνσεων του Λυκείου), είτε τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, είτε γενικά το Δημόσιο Σχολείο. Χαρακτηριστικό στοιχείο της προχειρότητας είναι και το γεγονός ότι σε μια εβδομάδα ο Υπουργός Παιδείας απέστειλε αρχικά τις δυο πρώτες επιστολές με σειρά τελεσίδικων και μονομερών αποφάσεων, τις οποίες διαφοροποίησε ή/και αναίρεσε μερικώς λίγες ημέρες αργότερα (βλ. επιστολή ημερομηνίας 13.4.2022), πάλι μέσα από ασαφείς και ατεκμηρίωτες αποφάσεις, που μετονομάστηκαν πλέον, υπό το βάρος των αντιδράσεων της ΟΕΛΜΕΚ, σε εισηγήσεις.

3. Μέσα από το περιεχόμενο των επιστολών αποδεικνύεται το γεγονός ότι ο Υπουργός Παιδείας αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκαλούν οι εξετάσεις τετραμήνων. Ενώ παραδέχεται ουσιαστικά ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, την οποία επισημαίνουμε εδώ και καιρό (ειδικά από την ενδιάμεση κεντρική εξέταση), αλλά και από το γεγονός ότι με την εφαρμογή τους δεν έχουν επιτευχθεί οι αρχικοί στόχοι, που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έθετε, σκοπεύει να θυσιάσει στο βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα της εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται για παράδειγμα οι εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων γνωστικών αντικειμένων, που απαιτούνται για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών/-τριών.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε, για μια ακόμα φορά, τον Υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί επιτέλους τις απόψεις και τους προβληματισμούς των θεσμικών φορέων αναφορικά με τις εξετάσεις τετραμήνων και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο μαζί τους (βλ. Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Ακαδημαϊκή Κοινότητα, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Οργανωμένοι Γονείς, ΠΣΕΜ κ.λπ.) για διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών /-τριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών μας.

4. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας για διάλογο με το ΥΠΠΑΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα ζητήματα της Παιδείας μας. Ένα διάλογο ουσιαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και συστηματικό με συγκεκριμένους στόχους και σταθερά βήματα, που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας, είναι και παραμένει η προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου.

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ να προχωρήσει στη λήψη μέτρων αντίδρασης, μη αποκλειομένων και δυναμικών, σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας προχωρήσει σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που πλήττουν μαθητές/-τριες, εκπαιδευτικό προσωπικό και υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο.  Οι όποιες εξελίξεις σχετικά με τα πιο πάνω θα αξιολογηθούν και στην τακτική ΠΣΓΑ του Ιουνίου 2022, για λήψη αποφάσεων.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                      Ο  Γεν.  Γραμματέας

Κώστας Χατζησάββας                                  Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος

Λευκωσία,   6  Μαΐου  2022

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.  ΠΣΓΑ ΜΑΪΟΥ 2022(ΑΠΟΦΑΣΗ)

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ