facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για την περίοδο 24.6.2021 - 16.12.2021
 
 
 
 
Ημερομηνία: 21-12-2021

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΠΣΓΑ  ΟΕΛΜΕΚ  16ης Δεκεμβρίου 2021

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για την περίοδο 24.6.2021 - 16.12.2021

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες,

Εκ μέρους του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ σας καλωσορίζω στη σημερινή Τακτική Συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων (ΠΣΓΑ), η οποία δυστυχώς πραγματοποιείται εν μέσω Πανδημίας.

Όπως αναφέρει το Καταστατικό της Οργάνωσής μας, είναι υποχρέωση μου να ενημερώσω το σώμα αυτό, για τις δραστηριότητες του ΚΔΣ, που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από την περασμένη ΠΣΓΑ στις 24 Ιουνίου 2021, μέχρι και σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2021.

Πριν από την παρουσίαση των θεμάτων, σας ενημερώνω ότι από τις 24 Ιουνίου μέχρι σήμερα η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε σε τριάντα πέντε (35) Συνεδρίες, ενώ το ΚΔΣ σε έξι (6). Η Γραμματεία επίσης συμμετείχε σε συναντήσεις με τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Υγείας, το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, με τις άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, τις Συντεχνίες του Δημοσίου, με τους Συνδέσμους ειδικοτήτων της ΟΕΛΜΕΚ, με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και άλλους φορείς. Η Οργάνωσή μας, επίσης, εκπροσωπήθηκε σε όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής  καθώς επίσης και σε δύο συνεδρίες των Επιτροπών Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

1. Πανδημία και προβλήματα που προκαλούνται στα σχολεία.

Κανείς δε μπορούσε να διανοηθεί ότι ο συγκεκριμένος ιός θα προκαλούσε τόσα προβλήματα ανά το Παγκόσμιο.  Η τήρηση του συνδυασμού μέτρων φαίνεται να είναι ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της Πανδημίας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που επιμέναμε στην τοποθέτηση και μονοθέσιων θρανίων, ως ένα σημαντικό μέτρο, σε όλες τις τάξεις και παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΠΑΝ και των Σχολικών Εφορειών ότι θα τοποθετούνταν αρχικά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2020 και αργότερα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, δυστυχώς διαπιστώνουμε μέχρι και σήμερα ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη σε όλα τα Σχολεία μονοθέσια θρανία, παρά το γεγονός ότι ειδικοί έκαναν αναφορά για νέο κύμα της Πανδημίας τους χειμερινούς μήνες.

Κατανοούμε πλήρως τη μεγάλη αναστάτωση που προκαλείται στα σχολεία από τον έλεγχο rapid test που διενεργείται κάθε 72 ώρες. Κατανοούμε το συνεχές τρέξιμο του εκπαιδευτικού προσωπικού για τον έλεγχο αλλά και τις αδιάλειπτες συστάσεις προς τους μαθητές για τήρηση των μέτρων και κατά συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση των εξωδιδακτικών καθηκόντων των Καθηγητών, των Βοηθών Διευθυντών, των Βοηθών Διευθυντών Α’ και των Διευθυντών, οι οποίοι καθημερινά επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προς υλοποίηση των υγειονομικών μέτρων. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν ως αρνητικό αποτέλεσμα  την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, πράγμα το οποίο δυστυχώς στο ΥΠΠΑΝ δεν το αντιλαμβάνονται.

Η Οργάνωσή μας, έθεσε τα ζητήματα αυτά στους Υπουργούς Υγείας και Παιδείας στις 11/8/2021 και ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο από τους ειδικούς κατά πόσο θα μπορούσε ο έλεγχος rapid test να πραγματοποιείται μόνο για τα σχολεία, μια φορά την εβδομάδα.  Ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο αυτό και θα πράξουν αναλόγως της επιδημιολογικής εικόνας στα σχολεία κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες. Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2021 ήταν αρκετά καλή, εντούτοις, ο Υπουργός Υγείας δεν προέβη σε καμία διαφοροποίηση αναφορικά με τον έλεγχο rapid test. Δυστυχώς, η κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα έχει επιδεινωθεί και η προσπάθεια όλων μας, παρά τις πολλές δυσκολίες, στρέφεται πλέον στην λειτουργία των Σχολείων μας, με την φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

2). Νομοσχέδιο για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα των εκπαιδευτικών και γενικά των κρατικών υπαλλήλων.

Ως γνωστό στις 20.5.2021 οι συντεχνίες του Κρατικού Τομέα (ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ – ΠΑΣΥΔΥ – ΣΑΚ) υπέγραψαν τη Συμφωνία – Πλαίσιο για επίλυση του συνταξιοδοτικού ζητήματος. Η Οργάνωσή μας, όπως και οι άλλες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, διαπιστώνουμε καθυστέρηση στην προώθηση του ζητήματος αυτού στη Βουλή για ψήφιση, παρά τα συνεχή διαβήματά μας προς το Υπουργείο Οικονομικών. Από την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών, η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στο αίτημα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και τις διαβουλεύσεις που έκαναν, ώστε να εντάξουν τα μέλη τους (εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς) στο ίδιο συνταξιοδοτικό σχέδιο που εμείς έχουμε συμφωνήσει και έχουμε υπογράψει με το Υπ. Οικονομικών. Υπενθυμίζω ότι ΣΕΚ και ΠΕΟ, μέχρι πρόσφατα, ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του Ταμείου Προνοίας. Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ΣΕΚ και ΠΕΟ υπέγραψαν τη συμφωνία και αναμένουμε από το Υπ. Οικονομικών να στείλει το Νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και τέλος στη Βουλή για ψήφιση.

Η Οργάνωσή μας, παρακολουθεί πολύ στενά από κοινού με τις άλλες συντεχνίες  το ζήτημα αυτό και ελπίζουμε να κλείσει οριστικά το συντομότερο δυνατόν.

Σχετικά με το θέμα αυτό θέλω να αναφέρω ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε, όταν το Νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, ώστε να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν και εκείνοι οι συνάδελφοί μας, που έχουν αφυπηρετήσει χωρίς να λάβουν συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Υπενθυμίζω ότι τόσο ο τέως Υπουργός Οικονομικών, όσο και νυν, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δεσμεύονταν για λύση του προβλήματος αυτού.

 

3). Πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς αναλογιστικές μειώσεις.

Πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι οι αναλογιστικές μειώσεις (πέναλτυς) που επιβάλλονται στην Κρατική Σύνταξη και στο Εφάπαξ ποσό σε περίπτωση πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών, πρέπει να τερματιστούν. Το σχέδιο για πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς μειώσεις, εφαρμόστηκε πριν 2 χρόνια για μία μόνο χρονιά, χωρίς την ύπαρξη οικονομικών δυσκολιών παρά τις διαχρονικές  κινδυνολογίες κάποιων ότι θα πληγεί η οικονομία της Κύπρου.

Η Οργάνωσή μας, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για το ζήτημα αυτό, αφού θεωρούμε ότι ο υποχρεωτικός εγκλωβισμός των εκπαιδευτικών μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση το Δημόσιο Σχολείο. Νοείται, βεβαίως, ότι το διάστημα αυτό έχουμε επικεντρωθεί όλοι στην επίλυση του συνταξιοδοτικού.                     Οι προσπάθειες μας για το ζήτημα αυτό θα εντατικοποιηθούν μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, όπως επίσης και για άλλα ζητήματα που έχουν σχέση τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα όπως π.χ. η στρέβλωση για τον τρόπο υπολογισμού της κρατικής σύνταξης με βάση το μέσο όρο των μισθών καριέρας κοκ.

Υπογραμμίζω ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχαμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, η κατάργηση των πέναλτυς ήταν ένα από τα θέματα που προβάλλαμε. Οι θέσεις μας για το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρες. Πρέπει όμως και η ίδια η Κυβέρνηση και όσοι αρχηγοί κομμάτων αντιδρούν στο αίτημα αυτό, να αντιληφθούν τα πολλαπλά θετικά αποτελέσματα προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου, τα οποία υπερτερούν έναντι οποιασδήποτε οικονομίστικης προσέγγισης.

 

4). Τερματισμός των αποκοπών που επιβάλλονται στους μισθούς.

Μετά τη συμφωνία που κάναμε πριν τέσσερα χρόνια με το Υπουργείο Οικονομικών, τον Ιανουάριο του 2022 θα επιστραφεί στους Καθηγητές ένα ακόμη μέρος (ποσό) από το συνολικό ποσό των αποκοπών που επιβάλλεται στους μισθούς μας, από το 2011.  Ο Δεκέμβριος του 2022 είναι ο τελευταίος μήνας των αποκοπών.

 

5). Καταβολή φιλοδωρήματος στους Συμβασιούχους  Εκπαιδευτικούς

Μετά από τροποποίηση της Νομοθεσίας οι Συμβασιούχοι Εκπαιδευτικοί έχουν αποκτήσει δικαίωμα σε καταβολή φιλοδωρήματος από την ημερομηνία τροποποίησης της σχετικής Νομοθεσίας, δηλαδή από τις  16.11.2018. Για την καταβολή του φιλοδωρήματος διενεργείται αποκοπή στο μηνιαίο μισθό ύψους 3%. Εννοείται ότι όταν θα ενταχθούν στο επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο,  θα καταβάλουν επιπρόσθετα ακόμη 2%              (συνολικά  5%), ενώ το ποσοστό που καταβάλλουν στο ΤΚΑ, θα μειωθεί από 8.3% σε 4.2%. Σε κάθε περίπτωση η αποκοπή αυτή είναι προς όφελος τους.

 

6).  Σχέδιο Αξιολόγησης Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτικού Έργου.

Η Οργάνωσή μας, στις 22.10.2021 κατέθεσε γραπτώς στον Υπουργό Παιδείας πολυσέλιδο έγγραφο με τις προκαταρκτικές της απόψεις, επί της πρότασης του ΥΠΠΑΝ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, εκφράζοντας την ετοιμότητα για την έναρξη διαλόγου, για να συζητήσουμε δια ζώσης το σοβαρό αυτό ζήτημα, για το οποίο μέχρι σήμερα δεν έγινε κανένας ουσιαστικός διάλογος. Αξίζει να σημειωθεί  ότι η μόνη Οργάνωση που κατέθεσε γραπτώς τις θέσεις της στα σημεία που έθεσε ο Υπουργός είναι η ΟΕΛΜΕΚ. Στην απάντησή μας προς τον Υπουργό καταστήσαμε σαφές ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης του διαλόγου με την Οργάνωσή μας και μονομερή προώθηση του θέματος εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική αντίδρασή μας .

Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον  Υπουργό Παιδείας στις 19.11.2021, στην παρουσία και της ΟΛΤΕΚ, του ζητήσαμε να ορίσει Επιτροπή εκ μέρους του ΥΠΠΑΝ για έναρξη διαλόγου με την ΟΕΛΜΕΚ για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών , πράγμα το οποίο αποδέχτηκε. Η Οργάνωση μας, κατά συνέπεια, για το ζήτημα αυτό αναμένει πρόσκληση από το ΥΠΠΑΝ.

 

7).   Αξιολόγηση τελειόφοιτων μαθητών.

Από το Μάιο του 2021, θέτουμε στον Υπουργό Παιδείας το ζήτημα της αξιολόγησης της τελειόφοιτων μαθητών μας. Ζητήσαμε  αναστολή των απολυτήριων εξετάσεων στο τέλος κάθε τετραμήνου για τη Γ’ Λυκείου, μόνο για τη σχολική χρονιά 2021 / 2022, ώστε οι τελειόφοιτοι να αποφύγουν τις τρείς κεντρικές εξετάσεις (δυο για σκοπούς απόλυσης  και μία για σκοπούς  Πρόσβασης), όπως προνοούν οι Νομοθεσίες, και να παρακαθήσουν μόνο για τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Το αίτημα αυτό τέθηκε πολλές φορές στον Υπουργό Παιδείας αλλά και σε όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση παρά τις κοινές προσπάθειες μας με την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων.

Στις 6.10.2021, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε εκτάκτως στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στην οποία ήταν καλεσμένος ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε. Όλα τα κόμματα πλην ενός, στήριξαν το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων, όμως η αναστολή προϋποθέτει πρόταση Νόμου από το Υπουργείο Παιδείας, πράγμα το οποίο δεν έγινε ποτέ.

Υπενθυμίζω ότι το αίτημα μας για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνων για την Γ’ Λυκείου, είχε στόχο την έναρξη ενός ουσιαστικού  διαλόγου, με όλους τους εμπλεκόμενους με την Παιδεία φορείς, για την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου αξιολόγησης των τελειόφοιτων μαθητών, που να ικανοποιεί τόσο το απολυτήριο όσο και τη πρόσβαση στα Δημόσια ΑΑΕΙ της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα των τριών κεντρικών εξετάσεων για τη Γ΄ Λυκείου, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, μια ψυχοφθόρα διαδικασία για μαθητές και διδάσκοντες καθηγητές  που πραγματικά τρέχουν να καλύψουν ύλη που δεν καλύπτεται, ο Υπουργός Παιδείας σε γραπτή τοποθέτησή του στις 5.11.2021, ανέφερε ότι έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για Νομοτεχνικό έλεγχο, ώστε από την νέα σχολική χρονιά οι τελειόφοιτοι να παρακάθονται σε δύο απολυτήριες εξετάσεις ενώ ο βαθμός πρόσβασης θα προκύπτει από την αναγωγή των βαθμών απόλυσης.

Τίθεται, συνεπώς, εύλογα το ερώτημα προς τον Υπουργός Παιδείας γιατί δεν κάλεσε σε διάλογο τους εμπλεκόμενους με την παιδεία φορείς, αυτό δηλαδή που ζητήσαμε και ζητούμε, ώστε από κοινού όλοι να βρούμε την καλύτερη λύση, που σίγουρα υπάρχει, για την αξιολόγηση των τελειόφοιτων μαθητών, αφού αναγνωρίζει την ύπαρξη προβλήματος. Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί τόση σπουδή να καταθέσει το νομοσχέδιο αυτό, που ακυρώνει τη φιλοσοφία για διαχωρισμό των απολυτήριων εξετάσεων από τις εξετάσεις πρόσβασης, που οι ίδιοι εισηγήθηκαν και ψήφισαν τον Ιανουάριο του 2017.

 

8). Πλαίσια μάθησης / Αναλυτικά Προγράμματα σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, μετά τις έντονες αντιδράσεις μας για την αναντιστοιχία των πλαισίων μάθησης σε σχέση με τον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο, ειδικά για την Γ’ Λυκείου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας μεταξύ της ΟΕΛΜΕΚ, του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης και του Γενικού Επιθεωρητή. Οφείλουμε να αναφέρουμε ότι αυτό που ζητούσαμε αρχικά, από τον Υπουργό Παιδείας, ήταν η διεξαγωγή ενός αποτελεσματικού διαλόγου μεταξύ των Συνδέσμων των ειδικοτήτων των εξεταζόμενων μαθημάτων με τους οικείους Επιθεωρητές, για λήψη άμεσων αποφάσεων για αναπροσαρμογή της ύλης, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, το ΥΠΠΑΝ δεν αποδέχτηκε, για τους δικούς του λόγους.

Η Οργάνωσή μας, κατά συνέπεια, κατέθεσε γραπτώς τις εισηγήσεις των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων των εξεταζόμενων μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου. Στις 30/9/2021 το ΥΠΠΑΝ απέστειλε στην ΟΕΛΜΕΚ τις αποφάσεις του για αναπροσαρμογή της ύλης.

Σημειώνουμε ότι το ΥΠΠΑΝ προέβη σε κάποιες αναπροσαρμογές σε τρείς ειδικότητες, οι οποίες όμως δεν μπορούν, δυστυχώς, να χαρακτηριστούν ικανοποιητικές. Για τις άλλες ειδικότητες καμία διαφοροποίηση. Θέλω να τονίσω ότι το πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων (φιλολογικών, Μαθηματικών, Χημείας κλπ) ειδικά στη Γ΄ Λυκείου, εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό το διαπιστώνει κανείς όχι μόνο από τις απόψεις των συνδέσμων, αλλά από τους ίδιους τους διδάσκοντες, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή αγωνία και άγχος για την κάλυψη της ύλης.

Η Οργάνωσή μας, επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά, ότι πραγματική λύση στο σοβαρό αυτό ζήτημα, θα προκύψει μόνο αν το ΥΠΠΑΝ αποδεχτεί να γίνει διάλογος μεταξύ των Συνδέσμων των ειδικοτήτων και των οικείων Επιθεωρητών και αυτός θα είναι ο άμεσος στόχος της Οργάνωσής μας.

 

9). Παραβίαση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων για τη λήξη των μαθημάτων για τις απολυτήριες εξετάσεις β΄ τετραμήνου για τη Γ΄ Λυκείου και κατά συνέπεια του Νόμου περί Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς πρόσβασης.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης διδακτικού χρόνου από την εφαρμογή των Νομοθεσιών για τις τρείς κεντρικές εξετάσεις για τη Γ΄ Λυκείου και με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ ημερομηνίας 11.8.2021, σχετικά με τον προγραμματισμό της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, είναι εμφανής η παραβίαση των Κανονισμών Λειτουργίας των Σχολείων από πλευράς ΥΠΠΑΝ αναφορικά με τη λήξη των μαθημάτων για το β τετράμηνο  για τη Γ΄ Λυκείου,  επεκτείνοντας το διδακτικό χρόνο.

Συνεπεία της παραβίασης αυτής παραβιάζονται ταυτόχρονα και τα χρονοδιαγραμμάτα που προνοούνται για την ολοκλήρωση των Παγκύπριων Εξετάσεων για σκοπούς Πρόσβασης, όπου με βάση τη Νομοθεσία τελειώνουν τέλος Ιουνίου όπως και όλες οι σχολικές εργασίες.

Για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, η Οργάνωσή μας υπέβαλε στο Υπουργό Παιδείας από τον Αύγουστο την εισήγησή της, για τροποποίηση της Νομοθεσίας  των Π.Ε.Π. Ταυτόχρονα έχουμε αναφέρει στον Υπουργό Παιδείας πολλές φορές, γραπτώς και προφορικώς, ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παραβίαση Νομοθεσιών που ενδέχεται να επηρεάσουν το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών ή να θέσουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία των Π.Ε.Π.

Στη συνάντηση που είχαμε στις 19.11.2021 με τον Υπουργό Παιδείας για το ζήτημα αυτό, μας ανέφερε ότι όλες οι εξετάσεις/σχολικές εργασίες θα λήξουν κανονικά τέλος Ιουνίου. Το ίδιο ανέφερε και ο ΔΜΕ στη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 29.11.2021, από τον οποίο ζητήσαμε να μας ενημερώσουν για τις ακριβείς ημερομηνίες το συντομότερο. Το θέμα αυτό χρήζει συνεχούς παρακολούθησης.

 

10). Κατανομή των θέσεων Προαγωγής για τους Β.Δ. και Β.Δ.Α΄ για τη σχολική χρονιά 2022/2023

Η ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωση της στις 5.11.2021, αλλά και δια ζώσης, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της προς τον Υπουργό Παιδείας, για το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν και πάλι οι θέσεις προαγωγής για τη Μέση Εκπαίδευση, χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε ενημέρωση και συζήτηση του ΥΠΠΑΝ με την Οργάνωσή μας.

Σημειώνουμε ότι ως ΟΕΛΜΕΚ ζητήσαμε τόσο γραπτώς όσο και προφορικά, εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενημέρωση από το ΥΠΠΑΝ για τα ακριβή κριτήρια που χρησιμοποιεί, για τον καθορισμό της κατανομής των διαφόρων θέσεων προαγωγής στις διάφορες ειδικότητες. Επισημαίνουμε ότι θέτουμε το πιο πάνω αίτημα, όχι για να καθορίσει η Οργάνωσή μας την κατανομή, αλλά για να διασφαλιστεί ότι αυτή γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και ότι δεν αδικείται καμία ειδικότητα.

Δυστυχώς, το ΥΠΠΑΝ δεν ανταποκρίθηκε στα επανειλημμένα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να τίθεται εύλογα το ερώτημα για τους λόγους της άρνησής του, καθώς και να υπάρχουν σκιές για τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Επιπρόσθετα η έλλειψη διαφάνειας αναφορικά με την κατανομή των θέσεων προαγωγής, δυστυχώς δημιουργεί  υπόνοιες για ευνοιοκρατικές και όχι αξιοκρατικές διαδικασίες, που δεν στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια.

 

11). Μία επιπρόσθετη θέση για σκοπούς προαγωγής, για τη θέση του Διευθυντή

Πληροφοριακά σας ενημερώνουμε ότι πέραν των 23 θέσεων που έχουν προκηρυχθεί για τη θέση του Διευθυντή από 1.9.2022, όπως ήδη έχει ανακοινώσει η ΕΕΥ, μετά από τις ενέργειες που κάναμε ως ΟΕΛΜΕΚ,  έχει επιστραφεί στη Μέση Γενική Εκπαίδευση η μία  θέση Διευθυντή, η οποία με υστερόβουλες ενέργειες από πλευράς του ΥΠΠΑΝ κλάπηκε κυριολεκτικά από εμάς και δόθηκε στους Επιθεωρητές. Η Οργάνωσή μας, εν μέσω πολλών δυσκολιών εξαιτίας των αντιδράσεων του Υπουργείου Παιδείας, μετά από μία πολύμηνη διαδικασία αλλά με επιμονή και σωστούς χειρισμούς, κατάφερε να επιστραφεί η θέση αυτή στη δική μας βαθμίδα και να καταργηθεί από τους επιθεωρητές.

Αναμένουμε, συνεπώς, την προκήρυξη της επιπρόσθετης αυτής θέσης τον νέο χρόνο, επειδή έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, αποκαθιστώντας έτσι το συμφωνημένο αριθμό των 119 θέσεων Διευθυντών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης.

 

12). Υπόσχεση ΔΜΕ για δέκα (10) νέες θέσεις για τους ΣΕΑ , από τη νέα σχολική χρονιά.

Στις 8 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης στην παρουσία του Συνδέσμου των Καθηγητών ΣΕΑ , της ΥΣΕΑ και της ΕΜΕ, όπου συζητήθηκαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι ΣΕΑ. Η ΟΕΛΜΕΚ και ο Σύνδεσμος των καθηγητών ΣΕΑ εξέφρασαν, για μία ακόμη φορά, την ικανοποίηση τους  για τη συμφωνία που έγινε πριν από δύο χρόνια ( μία διδακτική περίοδο για κάθε 15-17 μαθητές) και ζήτησαν την αυστηρή τήρηση της συμφωνίας αυτής, ώστε οι συνάδελφοι ΣΕΑ να μπορούν να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά  στις ανάγκες των μαθητών. Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Λούης Κυπριανός κατανοώντας τα αυξημένα καθήκοντα, ένεκα των πολλαπλών προβλημάτων που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι ΣΕΑ εντός των Σχολείων, υποσχέθηκε 10 επιπρόσθετες θέσεις  από την νέα Σχολική Χρονιά. Ελπίζουμε η υπόσχεση αυτή να υλοποιηθεί και να μην παραμείνει μια απλή υπόσχεση.

 

13). Επίλυση του αιτήματος των 24 μόνιμων καθηγητών που παρέμειναν χωρίς διδακτικά καθήκοντα

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ως ΟΕΛΜΕΚ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ήταν αυτό των 24 μόνιμων συναδέλφων ( κυρίως καθηγητές της ιταλικής γλώσσας), οι οποίοι λόγω αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, απώλεσαν τα διδακτικά τους καθήκοντα και τοποθετούνταν σε διάφορες θέσεις στο Υπουργείο.

Ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ τόσο με τους επηρεαζόμενους συναδέλφους όσο και με το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία ικανοποιώντας την επιθυμία των συναδέλφων να τοποθετηθούν όπου αυτοί θέλουν, είτε στα σχολεία με ειδικά καθήκοντα είτε απόσπαση στο ΥΠΠΑΝ.

 

14). Ο Υπουργός Παιδείας αποδέχτηκε το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ για Δημιουργία Τάξεων Υποδοχής, από τη νέα σχολική χρονιά, για μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Η πρακτική που εφαρμόζεται από το ΥΠΠΑΝ να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό αλλόγλωσσων μαθητών σε συγκεκριμένα Γυμνάσια, προκαλεί σοβαρά εκπαιδευτικά προβλήματα, καθώς επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παραβατικών συμπεριφορών με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί να επικεντρώνονται περισσότερο στην επίλυση των διαφορών των μαθητών που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και σε αρκετές περιπτώσεις από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, παρά στο εκπαιδευτικό τους έργο.

Για την Οργάνωση μας, το θέμα αυτό θεωρείται πολύ σοβαρό αφού πέραν των εκπαιδευτικών ζητημάτων, τίθενται πλέον και θέματα ασφάλειας τόσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό όσο και τους μαθητές στο σύνολό τους.

 

Το Πρόγραμμα, όπως εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια μετά τις αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ, είναι σίγουρα πολύ βελτιωμένο. Εντούτοις τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται. Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας τη λήψη μέτρων, με στόχο την εξάλειψη των προβλημάτων που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα Γυμνάσια, όπως:

(α).  Κατανομή του αριθμού των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία σε διάφορα Γυμνάσια και όχι συγκέντρωσή τους σε 1 ή 2 Γυμνάσια ανά Επαρχία.

(β).  Μικρός αριθμός μαθητών εντός των μεταβατικών τάξεων

(γ).  Τακτική παρουσία της ΟΑΠ, ΥΕΨ, εκπροσώπους του Γραφείου Ευημερίας για στήριξη των μαθητών αυτών και των  σχολείων.

 

Τονίζω ότι, ξεκάθαρη και πάγια θέση της Οργάνωσής μας εδώ και χρόνια, για τα παιδιά αυτά, είναι η δημιουργία Τάξεων Υποδοχής. Στις 19 Νοεμβρίου 2021, το ζήτημα αυτό τέθηκε εκ νέου στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας, ο οποίος αποδέχτηκε το αίτημα μας, δικαιώνοντας τη θέση μας,  για δημιουργία Τάξεων Υποδοχής, από την ερχόμενη σχολική χρονιά, για  μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Θέση μας είναι ότι οι μαθητές αυτοί θα πρέπει να διδάσκονται πρώτα την ελληνική γλώσσα για να αποκτήσουν την ικανότητα να τη διαχειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αναλυτικών προγραμμάτων και  ακολούθως να εντάσσονται  στις κανονικές αίθουσες διδασκαλίας.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ που συνεδρίασε στις 9.12.2021, κωδικοποίησε τις βασικές αρχές για τον τρόπο λειτουργίας των Τάξεων Υποδοχής . Στη συνάντηση που είχαμε στις 29.11.2021 με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, συμφωνήσαμε στη έναρξη διαλόγου, το συντομότερο δυνατόν, για να καταθέσουμε   τις απόψεις μας για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

 

15).Προβλήματα που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις στο Λύκειο (4η Ο.Μ.Π. στην Α’ Λυκείου, 5η Κατεύθυνση στη Β’ και Γ’ Λυκείου), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση του εκπαιδευτικού έργου.

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τα οποία εντοπίστηκαν από τους εκπαιδευτικούς από τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής της νέας δομής του Λυκείου,  τα γνωρίζουν πολύ καλά και τα αναγνωρίζουν στο Υπουργείο Παιδείας. Μετά από συνεχείς πιέσεις και αντιδράσεις της Οργάνωσής μας προς το ΥΠΠΑΝ, για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Παιδείας απάντησε γραπτώς στις 13 Ιουλίου 2021, ως εξής:

«Πριν την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2022/2023) θα ενημερωθεί και η ΟΕΛΜΕΚ με συγκεντρωτικά στοιχεία (από τις αξιολογήσεις στα τετράμηνα) και θα προταθούν για διαβούλευση προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση των προγραμμάτων και των σπουδών στο Λύκειο».

Οι εισηγήσεις της  Οργάνωσής μας προς το ΥΠΠΑΝ  για το σοβαρό αυτό πρόβλημα στις συγκεκριμένες κατευθύνσεις που υφίσταται μέχρι σήμερα και αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τους διδάσκοντες καθηγητές,  ήταν η αισθητή μείωση των μαθητών ανά τάξη.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Παιδείας στις 19.11.2021, όπου τέθηκε ξανά το θέμα αυτό, ο Υπουργός ως λύση για τα προβλήματα αυτά, μας ανακοίνωσε την πρόθεση του να δημιουργήσει 7η κατεύθυνση στο Λύκειο και ένα παρόμοιο πρόγραμμα για τους μαθητές της Β και Γ Γυμνασίου,  χωρίς βεβαίως  να παρουσιάσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Κατεύθυνση αυτή θα δίνει διέξοδο σε μαθητές που επιθυμούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.

Η Οργάνωσή μας, αναμένει πρόσκληση από τον Υπουργό Παιδείας για αναλυτική ενημέρωση για τις προθέσεις του αυτές. Θέλω να τονίσω ως ΟΕΛΜΕΚ θα αξιολογήσουμε τις εισηγήσεις που θα υποβληθούν, όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε  τις όποιες αλλαγές και κυρίως αλλαγές που δεν θα δίνουν λύση στις κατευθύνσεις αυτές.

 

16). Απαιτούμε υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, για τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας/σχολικών χώρων

Εδώ και χρόνια η Οργάνωσή μας πιέζει το Υπουργείο Παιδείας για τοποθέτηση κλιματιστικών στα Σχολεία μας. Η αύξηση των θερμοκρασιών καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την εκπαιδευτική διαδικασία εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Στις 23/9/2020, ο Υπουργός Παιδείας  ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, την πολιτική απόφαση για τοποθέτηση κλιματιστικών εντός των αιθουσών διδασκαλίας.

Ένα χρόνο μετά, αναμένουμε επιτέλους από τον Υπουργό Παιδείας να ανακοινώσει τα στάδια για την τοποθέτηση των Κλιματιστικών στα σχολεία. Κατανοούμε πλήρως τις τεχνικές δυσκολίες λόγω έλλειψης υποδομών στα σχολικά κτίρια για άμεση τοποθέτηση κλιματιστικών. Απαιτούμε, όμως, σε πρώτο στάδιο την έναρξη τοποθέτησης κλιματιστικών εκεί που είναι δυνατόν, υλοποιώντας την εξαγγελία της πολιτικής απόφασης από την Κυβέρνηση ή άλλους τρόπους, αν υπάρχουν, για θερμική άνεση εντός των αιθουσών και  εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων την κάλυψη όλων των σχολικών μονάδων.

 

17).Υπερπληθυσμός μαθητών σε Γυμνάσια / Λύκεια – Μετακινούμενα τμήματα.

Αναδείξαμε στο χρονικό αυτό διάστημα, ξανά, τον υπερπληθυσμό μαθητών σε μεγάλο αριθμό Γυμνασίων/Λυκείων, όπου ο αριθμός των μαθητών σε σχέση με την πραγματική χωρητικότητά των σχολικών κτιρίων είναι αυξημένος, πράγμα το οποίο δημιουργεί πέραν των άλλων προβλημάτων και το φαινόμενο των μετακινούμενων τμημάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήσαμε ότι για να μην μετακινούνται τμήματα λόγω της Πανδημίας «καταλήφθηκαν» οι αίθουσες εργαστηρίων και χρησιμοποιούνται ως κανονικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται τα εργαστηριακά μαθήματα, γεγονός που πλήττει την ποιότητα της διδασκαλίας.

Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού μαθητών επισημάνθηκε και από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της, τους μήνες  Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021, σε Γυμνάσια και Λύκεια σε όλες τις Επαρχίες.

Το θέμα αυτό ήταν αντικείμενο συζήτησης σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής 6 Οκτωβρίου 2021, στην οποία παρευρέθηκε η Οργάνωση μας, το ΥΠΠΑΝ, ο προϊστάμενος των Τεχνικών υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ και άλλοι φορείς. Ως ΟΕΛΜΕΚ τονίσαμε τα πολλαπλά προβλήματα που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό στα σχολεία μας και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής, την άμεση παρέμβαση τους και την αναγκαιότητα για υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων για ανέγερση νέων Γυμνασίων/Λυκείων. Ταυτόχρονα επεκρίναμε το ΥΠΠΑΝ για την κωλυσιεργό τακτική που ακολουθεί. Πληροφοριακά σας αναφέρω ότι υπάρχουν αποφάσεις για ανέγερση νέων Γυμνασίων:

  • στην Πάφο για τη στέγαση του Νικολαϊδειου Γυμνασίου. Όπως μας ανέφεραν το νέο Γυμνάσιο θα είναι έτοιμο το 2024.
  • Ανατολικά της Λεμεσού,
  • στο Παραλίμνι,
  • στη Λάρνακα ( στο χώρο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής  Σχολής )

 

18). Ασφάλεια εντός των σχολικών χώρων/Ζητούμε τοποθέτηση επιτηρητών Ασφαλείας και στα Γυμνάσια.

Η αποτίμηση του έργου των επιτηρητών ασφαλείας στα Λύκεια κρίνεται θετική. Επιβάλλεται η τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας (φύλακες) και στα Γυμνάσια, κατά προτεραιότητα σε εκείνα που παρουσιάζουν έντονα προβλήματα παραβατικότητας.

Η παρουσία επιτηρητών ασφαλείας και στα Γυμνάσια θα συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό των παραβατικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται από μερίδα μαθητών, καθώς επίσης και στον έλεγχο όσων εισέρχονται εντός των Γυμνασίων ή όσων επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα.

Το αίτημα αυτό τέθηκε πλείστες φορές τόσο στον Υπουργό Παιδείας όσο και στο Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 29.11.2021, αντιμετώπισε με θετικό τρόπο το αίτημα της Οργάνωσης μας για τοποθέτηση επιτηρητών ασφαλείας σε 5 Γυμνάσια, που είναι εκτεθειμένα είτε λόγω παραβατικών  συμπεριφορών από μαθητές είτε από εξωσχολικούς.

 

19). Εργαστηριοποίηση Μαθημάτων

α). Πορεία διαμαρτυρίας των Καθηγητών της Βιολογίας  στο ΥΠΠΑΝ

Στις 4 Νοεμβρίου 2021, οι Καθηγητές της Βιολογίας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία προς το ΥΠΠΑΝ για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, για τη μη ικανοποίηση του μακροχρόνιου αιτήματος τους για εργαστηριοποίηση του μαθήματος. Στην πορεία παρευρίσκονταν όλα τα μέλη της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ και μέλη του ΚΔΣ.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2021, οι συνάδελφοι Βιολόγοι κατείλθαν σε δίωρη στάση εργασίας με έγκριση του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, ύστερα από εισήγηση του Συνδέσμου των καθηγητών της Βιολογίας.

Ως ΟΕΛΜΕΚ θέλουμε να εκφράσουμε για ακόμα μια φορά την δυσαρέσκειά μας, για το γεγονός ότι, παρά τις μακροχρόνιες  προσπάθειές μας, το ΥΠΠΑΝ αν και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της εργαστηριοποίησης του μαθήματος, δεν προχωρά στην υλοποίησή της.

Σχετικά με το θέμα αυτό τρείς επιστολές  του ΥΠΠΑΝ  με ημερομηνίες 16.12.2015, 14.12.2020 και 15.2.2021, έχουν ακριβώς το ίδιο λεκτικό:

«Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης συμφωνεί με την άποψη του Συνδέσμου Βιολόγων-Φυσιογνωστών (ΟΕΛΜΕΚ) ότι η εργαστηριοποίηση του μαθήματος Βιολογίας στις τάξεις Γυμνασίου και Λυκείου θα προσφέρει αναμφίβολα σημαντικά οφέλη στους/στις μαθητές/τριες οι οποίοι/ες θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να δραστηριοποιηθούν και να έχουν ενεργό εμπλοκή στα πειράματα»

«Στόχος του ΥΠΠΑΝ είναι η λήψη αποφάσεων για σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, με γνώμονα την ισότιμη μεταχείριση ανάμεσα στη Φυσική, Χημεία και Βιολογία».

Παρά τα πιο πάνω, το ΥΠΠΑΝ δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να τηρεί στάση αναποφασιστικότητας, κωλυσιεργίας και υπεκφυγών. Το θέμα αυτό τέθηκε ξανά  στη συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης στις 29.11.2021, χωρίς κανένα ουαιαστικό αποτέλεσμα.

β). Αίτημα του Συνδέσμου της Χημείας για επανάκτηση της εξωδιδακτικής περιόδου για προετοιμασία και μετεργασία των εργαστηρίων της Χημείας

Η Οργάνωσή μας, στη συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης στις 29.11.2021, έθεσε το αίτημα του Συνδέσμου των Καθηγητών της Χημείας για επιστροφή της εξωδιδακτικής περιόδου στους καθηγητές Χημείας των Γυμνασίων και της δεύτερης εξωδιδακτικής περιόδου στους καθηγητές των Λυκείων, ώστε αυτοί να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες και μετεργασίες των εργαστηρίων αποδοτικότερα, ασφαλέστερα και ανθρώπινα προς όφελος των μαθητών και των ιδίων.

Συγκεκριμένα, στους καθηγητές της Χημείας που διδάσκουν στα Λύκεια παραχωρείται για σκοπούς  προετοιμασίας των εργαστηρίων μία εξωδιδακτική περίοδος. Στα Γυμνάσια, δυστυχώς, δεν παραχωρείται καμία εξωδιδακτική περίοδος για προετοιμασία των εργαστηρίων. Υπενθυμίζουμε ότι παλαιότερα ( μέχρι το 2015) παραχωρούνταν μία στα Γυμνάσια και δύο στα Λύκεια για κάθε καθηγητή.

Στις 9/9/2021 και 18/10/2021 η ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε επιστολές στον Υπουργό Παιδείας, για ορισμό ημερομηνίας για συνάντηση, δυστυχώς, όμως,  μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Το αίτημα αυτό τέθηκε στον Διευθυντή Μέσης στις 29.11.2021, ο οποίος ανέφερε ότι θα ζητήσει τις απόψεις της ΕΜΕ Χημείας.

Πολιτική του ΥΠΠΑΝ για την εργαστηριοποίηση

Δυστυχώς, μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν στις πρόσφατες συναντήσεις  για την εργαστηριοποίηση  της Βιολογίας και της Χημείας, αλλά και από προηγούμενες συναντήσεις που αφορούσαν άλλα μαθήματα,  έχει διαφανεί ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις από πλευράς του ΥΠΠΑΝ για το θέμα της εργαστηριοποίησης. Νοείται βεβαίως ότι αίτημα για εργαστηριοποίση υπάρχει για τα μαθήματα της Τέχνης, της Γλώσσας κλπ, της Φυσικής για πλήρη εργαστηριοποίηση, καθώς επίσης και αίτημα του Συνδέσμου των Μαθηματικών για  μείωση του αριθμού των μαθητών στις κατευθύνσεις για τα Μαθηματικά. Το ΥΠΠΑΝ οφείλει να ξεκαθαρίσει την πολιτική του και ως ΟΕΛΜΕΚ θα επιδιώξουμε να έχουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, για τα θέματα της εργαστηριοποίησης.

 

20). Θέματα ασφάλειας εντός των εργαστηρίων του μαθήματος Σχεδιασμός / Τεχνολογία.

Η ΟΕΛΜΕΚ για πολλά χρόνια θέτει επιτακτικά το ζήτημα ασφάλειας και υγείας στα εργαστήρια που διδάσκεται το μάθημα του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας στη Μέση Εκπαίδευση. Μετά από πιέσεις και αλλεπάλληλες ενέργειες της Οργάνωσής μας και του Συνδέσμου Σχεδιασμού/Τεχνολογίας προς το Υπουργείο Παιδείας, αποφασίστηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο ΥΠΠΑΝ, η Διενέργεια Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας στα εργαστήρια του Σχεδιασμού και Τεχνολογίας.  Η μελέτη αυτή προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας στις 17 Δεκεμβρίου 2019 και τα  αποτελέσματα  της παραδόθηκαν στις αρχές Μάρτιου 2021 στο ΥΠΠΑΝ, το οποίο, δυστυχώς, παρά τα συνεχή διαβήματα και επιστολές της ΟΕΛΜΕΚ και του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, αρνείται κατηγορηματικά και αδικαιολόγητα να ενημερώσει τους επηρεαζόμενους για τα πορίσματα της μελέτης, το περιεχόμενο της οποία άπτεται θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας τόσο των μαθητών όσο και των Καθηγητών, κυρίως, όταν εντός των εργαστηρίων η διδασκαλία γίνεται σε υπεράριθμες ομάδες.

Στις 29 Νοεμβρίου 2021, το θέμα αυτό τέθηκε ξανά στη συνάντηση που είχαμε με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος για πρώτη φορά μας ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας του ζήτησε να του ετοιμάσει συνοπτική έκθεση για τη Μελέτη και να του υποβάλει την εισήγησή του.

 

21). Ξεχωριστή, κατά φύλο, γύμναση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής

Με επιστολή μας στις 20/7/2020, προς τον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, μεταξύ άλλων, γράφαμε:

«Υπενθυμίζουμε ότι η θέση του Υπουργείου Παιδείας για το ζήτημα αυτό, όπως αυτή είναι καταγεγραμμένη στην επιστολή του ΥΠΠΑΝ προς την ΟΕΛΜΕΚ με ημερομηνία 24/10/2011, είναι η ξεχωριστή κατά φύλο γύμναση στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και ότι θα γίνεται καλύτερος καταμερισμός μαθητών / τριών στα τμήματα, ώστε να διευκολύνονται οι συνδιδασκαλίες τμημάτων ανά φύλο στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής και να αποφεύγεται η μεικτή γύμναση καθώς και τα υπεράριθμα τμήματα»

Στις 28 Ιουλίου 2020, το ΥΠΠΑΝ απάντησε στην επιστολή μας  με το ίδιο σχεδόν τρόπο, όπως πιο πάνω, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αριθμός των τμημάτων μιας τάξης είναι περιττός ή στις λίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει αδυναμία οργάνωσης συνδιδασκαλιών, η διδασκαλία γίνεται σε τμήματα μεικτής γύμνασης».

Η Οργάνωσή μας, δυστυχώς, εκείνο που διαπιστώνει είναι την παραβίαση σε αριθμό Σχολείων, από πλευράς του ΥΠΠΑΝ, της συμφωνίας την οποίαν το ίδιο το ΥΠΠΑΝ υπέγραψε.

Το θέμα αυτό τέθηκε, επίσης, στη συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης στις 29.11.2021. Πρέπει να σας πω ότι το ΥΠΠΑΝ, πριν από τη συνάντηση με τον ΔΜΕ και μάλιστα πριν από τις 19.11.2021 όταν είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, ζήτησε από όλα τα σχολεία ενημέρωση για το ζήτημα αυτό.

Θέση της ΟΕΛΜΕΚ για το θέμα αυτό είναι η εφαρμογή της συμφωνίας για τη ξεχωριστή κατά φύλο γύμναση σε όλα τα σχολεία, πράγμα το οποίο απαιτήσαμε από τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης , από τη νέα σχολική χρονιά.

 

22).Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου  / Άρση των αδικιών σε βάρος τους, σε σχέση με τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία.

Η Οργάνωσή μας θεωρεί ότι η υφιστάμενη Νομοθεσία, Περί της Ρύθμισης Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Εργοδοτουμένων Ορισμένων Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (70(Ι)2016),  όπως ορίζει τη «δημόσια υπηρεσία», εξαιρεί και αφήνει εργασιακά ακάλυπτους τους εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου που εργάζονται στο Δημόσιο Σχολείο.

Η διάκριση αυτή συνιστά παραβίαση των δύο βασικών αρχών του Δικαίου, δηλαδή την Αρχή της Ισότητας και την Αρχή Ίσης μεταχείρισης, οι οποίες έχουν το θεμέλιο τους, εκτός από τους διεθνείς κανόνες δικαίου, τις συνταγματικές διατάξεις της χώρας μας.

Το θέμα αυτό γράφτηκε στη Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ύστερα από αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ. Συζητήθηκε στην εν λόγω Επιτροπή την Τετάρτη 17.11.2021 και ως ΟΕΛΜΕΚ ζητήσαμε ισότιμη αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία. Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ζήτησε από το ΥΠΠΑΝ και την ΕΕΥ να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους.

Σημειώνουμε ότι στις 20 Οκτωβρίου 2021, στείλαμε επιστολή στο Γεν. Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ με αίτημα τον ορισμό ημερομηνίας για συνάντηση για να συζητήσουμε το θέμα αυτό, όμως  μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν πήραμε καμία απάντηση.

 

23). Θετική εξέλιξη για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου σχετικά με τις άδειες ασθενείας

Αναφορικά με τις άδειες ασθενείας, μετά από αναφορά που κάναμε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η εκπρόσωπος του ΥΠΠΑΝ ανέφερε ότι έχουν υποβάλει αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένουν έγκριση, ώστε και οι Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.

 

24). Προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση

Στις 16 Μαρτίου 2021, η Οργάνωσή μας, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας αναφορικά με τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου Συστήματος Διορισμού στην Εκπαίδευση και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης. Στην επιστολή μας τονίζαμε πως αν τα πράγματα αφεθούν να λειτουργήσουν ως έχουν, πολύ σύντομα δεν θα είναι διαχειρίσιμες αυτές οι παρενέργειες και οι στρεβλώσεις, με θύματα τους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς και από τους δυο υφιστάμενους Καταλόγους Διορισμού.

Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 κατά την οποία τέθηκε το αίτημα από τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής προς το ΥΠΠΑΝ για σύσταση Επιτροπής με τη συμμετοχή και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, για να εξετάσει τα προβλήματα και να καταθέσει εισηγήσεις για πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.

Παρά το γεγονός ότι η Οργάνωσή μας, θέτει συνεχώς το ζήτημα αυτό στο Υπουργείο Παιδείας, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Η Οργάνωσή μας, θεωρεί πραγματικά μεγάλη αδικία για τους συνάδελφους καθηγητές, που πέρασαν τις  εξετάσεις και εγγράφηκαν στους Πίνακες Διορισίμων, διορίστηκαν και υπηρέτησαν στο Δημόσιο Σχολείο, να κινδυνεύουν να μην επαναδιοριστούν μετά από δύο χρόνια, επειδή κάποιοι άλλοι υποψήφιοι ενδεχομένως να τους περάσουν στον κατάλογο, λόγω των εξετάσεων που διενεργούνται κάθε δύο χρόνια.

Το σοβαρό αυτό ζήτημα τέθηκε προς συζήτηση στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ στις 25.11.2021. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο τη διαμόρφωση μιας θέσης εκ μέρους της ΟΕΛΜΕΚ, που να διασφαλίζει τη συνέχιση της εργασίας των επηρεαζόμενων καθηγητών, τερματίζοντας αυτή τη σε βάρος τους  ψυχοφθόρα διαδικασία.

Για το θέμα αυτό  πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των επηρεαζόμενων συναδέλφων στις 11 Δεκεμβρίου 2021,  στην παρουσία της ΟΕΛΜΕΚ, όπου μετά από διεξοδική συζήτηση λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, που στόχο έχουν την επίλυση των διαφόρων στρεβλώσεων που παρουσιάζονται.

 

25).Επιβάλλεται η αύξηση του αριθμού των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων

Η Οργάνωσή μας θέτει συνεχώς προς το ΥΠΠΑΝ, το αίτημα για αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων. Ο αριθμός των συμβασιούχων είναι πολύ μεγάλος και συνεπώς  πρέπει σημαντικός αριθμός των συμβασιούχων συναδέλφων να μονιμοποιηθεί (αυτό εξυπακούει αύξηση των Μόνιμων Οργανικών Θέσεων). Υπογραμμίζουμε ότι ο μέσος όρος εκτάκτων εκπαιδευτικών ανέρχεται στα κράτη/μέλη της ΕΕ στο 5%, ενώ στην Κύπρο προσεγγίζει το 15%.  Θεωρούμε ότι η αύξηση του αριθμού των μόνιμων θέσεων θα συμβάλει σημαντικά σε δύο σημεία:

α). Τη σταθερότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού σε μια σχολική μονάδα.

β). Στην επίλυση σε σημαντικό βαθμό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι καθηγητές που διορίζονται τόσο από τον Κατάλογο Διορισίμων όσο και από τον Κατάλογο Διοριστέων και οι οποίοι κινδυνεύουν με μη επαναδιορισμό.

 

26). Αξιοποίηση του Τεμαχίου γης της ΟΕΛΜΕΚ στο Παραλίμνι

Σε συνέχεια των όσων σας αναφέραμε στην ΠΣΓΑ τον Ιούνιο 2021, σας ενημερώνουμε ότι από κοινού ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, δώσαμε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία τα σχετικά έντυπα για προσφορά για το κόστος  Παροχής Υπηρεσιών (Μελέτη- Επίβλεψη) Συμβούλων Μελετητών Αρχιτέκτονα, Πολιτικού Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Τοπογράφου Μηχανικού και Επιμετρητή Ποσοτήτων για την ανέγερση 30 οργανωμένων διαμερισμάτων στο Παραλίμνι,  προς όφελος των μελών της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ., όσα δηλαδή μπορούν να ανεγερθούν με βάση το καθαρό εμβαδόν και τους συντελεστές δόμησης και κάλυψης. Το τεμάχιο  αυτό ανήκει κατά 8/9 στην ΟΕΛΜΕΚ, ενώ το 1/9 στην ΟΛΤΕΚ.

Τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία παρέδωσαν στην ΟΕΛΜΕΚ στις 26/11/2021, τις προσφορές τους, οι οποίες κυμαίνονται από τις 84.000 μέχρι τις 106.000 ευρώ.

Οφείλω να σας ενημερώσω ότι  για να φτάσουμε σ΄αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα, καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια με υπομονή και επιμονή.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, οι Γραμματείες της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ συναντηθήκαμε με ένα κτηματομεσίτη και ένα developer, ο οποίος ενδιαφέρεται για το τεμάχιο της ΟΕΛΜΕΚ με ανταλλαγή άλλο δικό του τεμάχιο, στην ίδια περιοχή, με συντελεστή δόμησης 90% και ανέγερση αριθμού διαμερισμάτων που αναλογούν στην διαφορά της αξίας του τεμαχίου της ΟΕΛΜΕΚ και της ΟΛΤΕΚ, σε σχέση με το δικό του. Μας ανέφερε, επίσης, το τεμάχιο της ΟΕΛΜΕΚ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με το να γίνει ανταλλαγή με ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που έχει υπόψη του ότι πωλείται.

Όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, πρέπει να έχουμε εκτίμηση για την αξία της τεμαχίου μας με τα σημερινά δεδομένα. Η Οργάνωσή μας, αποφάσισε ήδη να ζητήσει εκτίμηση από δύο εκτιμητές γης. Αρχές Ιανουαρίου, συμφωνήσαμε σε νέα συνάντηση. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ανοίξαμε το ζήτημα αυτό για πρώτη φορά μετά από 37 ολόκληρα χρόνια και θα κάνουμε ότι μπορούμε να το προωθήσουμε, προς όφελος των μελών μας.

 

27). Ιστορικό γεγονός η εγγραφή «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ»

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη ΣΕΚ με τη συμμετοχή 40 περίπου ατόμων που εκπροσωπούσαν όλες τις συντεχνίες (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, Αγροτικές Συντεχνίες, Αστυνομία/Στρατός, κλπ), ενώ αργότερα στο μέτωπο αυτό εντάχθηκε και η ΠΑΣΥΔΥ. Από τη σύσκεψη αυτή ορίστηκε 17μελές προσωρινό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ, με στόχο να ετοιμαστεί ό,τι απαιτείται για την υποβολή αίτηση προς τον Έφορο Συνεργατισμού, για εγγραφή της Νέας Πιστωτικής Εταιρείας για προώθηση του Συνεργατισμού. Πράγματι το Συμβούλιο αυτό, υπέβαλε την αίτηση στις 28 Ιουλίου 2021, για εγγραφή της Εταιρείας  «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ».

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι ο Έφορος Συνεργατισμού ενέκρινε την αίτησή μας και σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του, την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, παρέδωσε στις Συντεχνίες το Πιστοποιητικό Εγγραφής της «ΠΑΓΚΥΠΡΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ ΛΙΜΙΤΕΔ». Το ιστορικό αυτό γεγονός, για το οποίο η συμβολή της ΟΕΛΜΕΚ ήταν σημαντική,  ανοίγει το δρόμο για επαναδημιουργία του Συνεργατισμού, υπάρχει όμως ακόμη αρκετός δρόμος για την επίτευξη του στόχου αυτού.

 

28). Εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη θεοδωράκη

Ευθύνη της Οργάνωσής μας , ως Εκπαιδευτική Οργάνωση, η πραγματοποίηση και  Πολιτισμικών/Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.  Στο πλαίσιο αυτό πήραμε την απόφαση να οργανώσουμε  εκδήλωση προς τιμή του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Για την εκδήλωση αυτή ενημερώσαμε τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, οι οποίες αποδέχτηκαν εισήγηση μας, για να γίνει από κοινού.

Η εκδήλωση που έχει τίτλο « Μίκης Θεοδωράκης: Το  Μεγαλειώδες συναπάντημα Μουσικής και Γραμμάτων», θα πραγματοποιηθεί στο Λανίτειο Θέατρο στη Λεμεσό, την Ημέρα της Γιορτής των Γραμμάτων 30.1.2022, η ώρα 7μμ. Έχουν ήδη εκδοθεί οι προσκλήσεις, τα posters, και τα φυλλάδια.

Θα παραστούν και θα απευθύνουν  χαιρετισμό ο Πρέσβης της Ελλάδας και ο Υπουργός Παιδείας, ενώ για τη ζωή του Μίκη θεοδωράκη θα μιλήσει η συγγραφέας/ποιήτρια Έλλη Παιονίδου. Τραγούδια του μουσικοσυνθέτη θα ερμηνεύσουν εκπαιδευτικοί της Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

 

29). Έμπρακτη συμπαράσταση της ΟΕΛΜΕΚ προς τους Καθηγητές της Αγγλικής Σχολής, στη Λευκωσία.

Οι Καθηγητές  που εργάζονται στην Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία ζήτησαν μέσω της Συντεχνίας τους, τη βοήθεια της ΟΕΛΜΕΚ για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν λόγω της αυταρχικής και αντιδημοκρατικής διοίκησης  του Ιρλανδού Διευθυντή  και του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής, οι οποίοι αρνούνταν  να συζητήσουν με τη Συντεχνία των Καθηγητών εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα.

Η Οργάνωσή μας, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των συναδέλφων της Αγγλικής Σχολής στηρίζοντάς τους είτε με συμβουλές είτε με  τη συμμετοχή και την παρουσία μας σε όλες τις διαμαρτυρίες/στάσεις εργασίας ( 30.9.2021 , 4.10.2021 , 5.10.2021, 6.10.2021 ) που έκαναν κατά της διοίκησης.

Η Συντεχνία των Καθηγητών της Αγγλικής Σχολής, εις ένδειξη εκτίμησης για όσα κάναμε γι΄αυτούς ζήτησαν να εγγραφούν μέλη της ΟΕΛΜΕΚ ή να καταβληθεί προσπάθεια για την εξεύρεση μιας ιδιαίτερης σχέσης  που να συνδέει τη Συντεχνία τους με την ΟΕΛΜΕΚ.

 

30). Διεθνείς Σχέσεις/Διεθνή Συνέδρια

Λόγω της Πανδημίας η ETUCE ( Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων), ακύρωσε όλα τα συνέδρια με τη φυσική παρουσία των εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2021, η  ETUCE διοργάνωσε στις Βρυξέλλες, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με φυσική παρουσία εκπροσώπων των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, το Κλείσιμο του Συνεδρίου «Εκπαιδευτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και Σχολεία χωρίς Αποκλεισμούς: αγκαλιάζοντας τη διαφορετικότητα στην εκπαίδευση».

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Κάθε μαθητής είναι σημαντικός, κάθε εκπαιδευτικός είναι σημαντικός». Κατά τις εργασίες του συνεδρίου διαμορφώθηκε το Σχέδιο Δράσης της ETUCE για την Ισότητα, τη Διαφορετικότητα και την Ένταξη.

Το Σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων, καλύπτει τις ακόλουθες προτεραιότητες:

Α. Εναγκαλισμό της διαφορετικότητας μεταξύ των παιδιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των ακαδημαϊκών, των Διευθυντών των σχολείων.

Β. Διδασκαλία για δημοκρατική πολιτότητα και θεμελιωδών αξιών μέσω της εκπαίδευσης.

Γ. Ένταξη μεταναστών και προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο.

Δ. Ένταξη μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύνολο.

Την ΟΕΛΜΕΚ εκπροσώπησε το μέλος του ΚΔΣ, Παύλος Καζάκος.

 

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2021,  πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Συνέδριο της ETUCE , με τη φυσική παρουσία εκπροσώπων των συντεχνιών, με θέμα «Η Ψηφιοποίηση στην Εκπαίδευση». Στο συνέδριο αυτό παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στα θέματα ψηφιοποίησης, η οποία αναδύθηκε ως ευρωπαϊκός στόχος. Αναλύθηκαν διεξοδικά τα πολλά οφέλη που προκύπτουν, η διευκόλυνση που προσφέρει στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στην κοινωνία, καθώς και η συνδρομή του τεχνολογικού εγγραμματισμού των αποφοίτων καθώς εισέρχονται στην αγορά εργασίας ή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο:

Α. Η ψηφιοποίηση είναι σημαντική γιατί αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο εκσυγχρονισμού στη μάθηση για τους αυτονόητους λόγους.

Β. Τα Ευρωπαϊκά Κράτη χρειάζεται να ομογενοποιήσουν τους τεχνολογικούς εξοπλισμούς και υποδομές, ενισχύοντας τα λιγότερο προνομιούχα κράτη τόσο με τεχνογνωσία όσο και με οικονομική υποστήριξη.

Γ. Η ψηφιοποίηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τον εκπαιδευτικό και τη διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών και των διδασκόντων. Η τεχνολογία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά καλό και απαραίτητο εργαλείο, το οποίο εν μέσω Πανδημίας υπήρξε σωτήριο για την εκπαίδευση, τους ανθρώπους, τις κοινωνίες και την οικονομία.  Όμως θα πρέπει να γίνει σαφές, ότι αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για το σχολείο και όχι το βασικό για τη μάθηση, κυρίως στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Την ΟΕΛΜΕΚ εκπροσώπησε το μέλος του ΚΔΣ, Έλενα Χ΄΄Γέρου.

 

31). Ενημερωτικές επισκέψεις στα Σχολεία

Από τις 15 Οκτωβρίου του 2021 μέχρι σήμερα, η Γραμματεία της Οργάνωσής μας, επισκέφθηκε για ενημέρωση περισσότερα από  50 Γυμνάσια/Λύκεια σε όλες τις Επαρχίες.  Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ευελπιστούμε να επισκεφθούμε και τα υπόλοιπα σχολεία  τόσο για να ενημερώσουμε τα μέλη μας όσο και για να ακούσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η Γραμματεία της Οργάνωσή μας, επισκέπτεται άμεσα κάθε σχολική μονάδα, στην οποία καλείται από οποιοδήποτε μέλος ή μέλη μας, για επίλυση της όποιας διαφοράς παρουσιάζεται και σχετίζεται με τις εργασιακές συνθήκες ή περιβάλλον με ότι αυτό συνεπάγεται. Η Οργάνωσή μας, επίσης, καθηκόντως, δέχεται στα γραφεία της κάθε μέλος της ή ομάδα μελών της που αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε προσωπικό ή εργασιακό πρόβλημα. Η Οργάνωσή μας έχει υποχρέωση να ενεργεί με αυτό τον τρόπο και έτσι θα συνεχίσει να ενεργεί.

 

32).Συναντήσεις με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα

Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2021,  συναντήθηκε με όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα. Στις συναντήσεις αυτές στις οποίες παρευρίσκονταν οι αρχηγοί και άλλοι αξιωματούχοι των Κομμάτων, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν: το Εκπαιδευτικό έργο, την πανδημία, τον υπερπληθυσμό στα Σχολεία, την Αξιολόγηση των τελειόφοιτων μαθητών, το συνταξιοδοτικό, πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς αναλογιστικές μειώσεις, τα κλιματιστικά, την ανάγκη για αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων, θέματα ασφάλειας των σχολείων, τα προβλήματα του νέου συστήματος διορισμού, τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου.

 

33). Συναντήσεις Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

Λόγω των υγειονομικών μέτρων οι συναντήσεις μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικών   Οργανώσεων πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως. Οι συζητήσεις που γίνονταν κυρίως επικεντρώνονταν στα θέματα της Πανδημίας. Την Παγκόσμια Ημέρα του Εκπαιδευτικού, στις 5.10.2021 εκδώσαμε κοινή ανακοίνωση με θέμα : Οι εκπαιδευτικοί στην καρδιά της ανάκαμψης της Εκπαίδευσης». Οι εκδηλώσεις την ημέρα του Εκπαιδευτικού, ήταν αφιερωμένες στους εκπαιδευτικούς που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Στις 21.10.2021 οι Ε/Κ και Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Εκπαιδευτικού, διοργανώσαμε εκδήλωση στο «Σπίτι της Συνεργασίας».

 

34). Εικονίδιο στην Ιστοσελίδα μας για προσφορές/εκπτώσεις για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ

Για ενημέρωσή σας, σας πληροφορούμε ότι πριν τρείς περίπου εβδομάδες έχουμε αναρτήσει στην Ιστοσελίδα μας εικονίδιο με τίτλο « Προσφορές/Εκπτώσεις για τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ». Η προσπάθεια αυτή γίνεται από κοινού με την ΟΛΤΕΚ. Έχουμε απευθυνθεί σε διάφορες  Εταιρείες και ανάλογα με τις απαντήσεις τους θα ενημερώνουμε και την Ιστοσελίδα. Υπενθυμίζω ότι για να δικαιούται το μέλος της ΟΕΛΜΕΚ των προσφορών αυτών, πρέπει να παρουσιάζει την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΟΕΛΜΕΚ.

 

35). Πρόταση πρώην στελέχους της ΟΕΛΜΕΚ προς ΟΕΛΜΕΚ,ΠΟΕΔ,ΟΛΤΕΚ

Πρόταση πρώην στελέχους της ΟΕΛΜΕΚ στις τρείς Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, για παραχώρηση της περιουσίας του για δημιουργία  ενός Ιδρύματος,  με την οικονομική αρωγή και των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, για  ενίσχυση απόρων μαθητών, στήριξη δυσπραγουσών οικογενειών από το γενικό σύνολο, παραχώρηση υποτροφιών, οικονομική στήριξη εκπαιδευτικών για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κλπ. Το θέμα αυτό θα τέθηκε ενώπιον του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για συζήτηση.

 

Αγαπητοί/ες  συνάδελφοι/σσες,

 

Τα ζητήματα που καθημερινά διαχειρίζεται η Οργάνωσή μας, είναι πάρα πολλά που σίγουρα δεν μπορούν να λεχθούν σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίοδο η Γραμματεία της Οργάνωσή μας, διαχειρίστηκε κάθε ζήτημα, από το πιο ασήμαντο μέχρι και το πιο σημαντικό με κάθε σοβαρότητα, κάθε υπευθυνότητα και πάνω από όλα με επαγγελματισμό, χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιασδήποτε ειδικότητας.

 

Πέραν των εκπαιδευτικών ή συνδικαλιστικών θεμάτων που αφορούν τα μέλη μας, ως Γραμματεία αλλά και ως ΚΔΣ, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και χρόνια προβλήματα που αφορούσαν το προσωπικό της ΟΕΛΜΕΚ , έπρεπε να δώσουμε λύσεις και δώσαμε τις σωστές λύσεις, οι οποίες στηρίζονται πλέον σε πολύ καλές βάσεις για το μέλλον. Το καθημερινό πρόγραμμα μας, ήταν πραγματικά πολύ πιεστικό, οι δε ώρες τις οποίες σπαταλούμε για να φέρουμε σε πέρας το έργο μας ήταν απεριόριστες. Και αυτό το κάνουμε με μεγάλη χαρά αφού στόχος μας είναι να υπηρετούμε την Οργάνωσή μας και να βρισκόμαστε δίπλα από τα μέλη μας. Αυτό, μεταξύ άλλων,  αποδεικνύεται από την παρουσία μας σε όλες τις συνελεύσεις των Συνδέσμων των Ειδικοτήτων, στις συγκεντρώσεις Ομάδων Καθηγητών με κοινά προβλήματα, σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, καθώς, επίσης, από τις επισκέψεις μας σε σχολεία όλων των Επαρχιών για να ενημερώσουμε και να ακούσουμε κάθε πρόβλημα, εκπαιδευτικό  αλλά και προσωπικό.

 

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με τις συντεχνίες ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ/ΣΤΡΑΤΟ, θέλω να σας ενημερώσω ότι αυτές είναι άριστες και ότι μαζί θα συνεχίσουμε  την πορεία για την επίτευξη και των επόμενων κοινών στόχων μας.

 

Θέλω συνάδελφοι να ευχαριστήσω τα μέλη της Γραμματείας, με τα οποία βρισκόμαστε μαζί σε πολύωρες συνεδρίες και συζητούμε για όλα τα θέματα, για τη συνεργασία που είχαμε και τις αποφάσεις που λαμβάναμε είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία.

Το ίδιο θέλω να ευχαριστήσω και τα μέλη του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ για το δημιουργικό τους ρόλο εντός του ΚΔΣ, τις θέσεις τους και τις εισηγήσεις που κατέθεταν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, οι οποίες πρέπει να πω ότι διεξάγονται σε πολύ καλό επίπεδο, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

Θέλω, επίσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μας προς το προσωπικό της Οργάνωσής μας, τη Μαρία Λεωνίδου, τη Μαρία Σολωμού, την Παναγιώτα και την Άννα  για την υπευθυνότητά τους και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες που καθημερινά εμείς τους αναθέτουμε, αλλά και για την ανταπόκρισή τους προς τα μέλη μας.

 

Τέλος αγαπητοί/ές συνάδελφοι/σσες, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας αλλά και τις οικογένειες σας, Καλά Χριστούγεννα, Καλό Νέο Έτος με Υγεία και Χαρά και είθε το 2022 να μας απαλλάξει τόσο από την Πανδημία  όσο και από την τούρκικη κατοχή.

 

Κώστας Χατζησάββας

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

16.12.2021

 

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ