facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
 
 
 




 

 Απόφαση ΠΣΓΑ 17ης Δεκεμβρίου 2009 για τους φακέλους των εκπαιδευτικών

 

Η ΠΣΓΑ που συνήλθε στη Λευκωσία στις 17 Δεκεμβρίου 2009 έχοντας ως επιδίωξή της τη διαφάνεια, την προστασία της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών και την ίση μεταχείριση των εκπαιδευτικών λειτουργών με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, καταδικάζει τις οποιεσδήποτε ενέργειες στελεχών του ΥΠΠ οι οποίοι, με αβάσιμες, ατεκμηρίωτες κατηγορίες, επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική δράση και εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσης να συνεχίσει τις προσπάθειες και να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες με σκοπό να επιτευχθεί  τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία  θα εξασφαλίζει: 

  • Τη γνωστοποίηση των εκθέσεων (συνήθους και ειδικής) αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, που συντάσσονται από τους Διευθυντές και τους Επιθεωρητές, προτού αποσταλούν στην ΕΕΥ.
  • Τη σύσταση δευτεροβάθμιου οργάνου για την εξέταση των ενστάσεων των εκπαιδευτικών για τη βαθμολογία τους.  Στο δευτεροβάθμιο σώμα να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από την Γενική Εισαγγελία.
  • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διερεύνηση καταγγελιών εναντίον των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το οποίο:

α). Να αποκλείεται το ενδεχόμενο διερεύνησης ανώνυμων καταγγελιών.

β). Οι ανώνυμες καταγγελίες να μην καταχωρίζονται στο φάκελο του εκπαιδευτικού, αλλά να καταστρέφονται αμέσως.

γ). Οι  επώνυμες καταγγελίες να διερευνώνται μόνο εφόσον διαπιστωθεί πως ο καταγγέλλων είναι υπαρκτό πρόσωπο.  Σε αντίθετη περίπτωση η καταγγελία να θεωρείται ανώνυμη και να καταστρέφεται άμεσα.

δ). Ο καταγγέλλων να καλείται να επανακαταθέσει την καταγγελία του, προτού αρχίσει η διερεύνησή της.   Σε περίπτωση που αρνείται, η πρώτη καταγγελία του να μη γίνεται δεκτή.

ε). Σε περίπτωση που από τη διερεύνηση καταγγελίας φανεί ότι η κατηγορία ήταν ανυπόστατη, γιατί δόθηκαν ψευδή στοιχεία, παραπλανητικές ή ατεκμηρίωτες πληροφορίες, η υπηρεσία να προχωρά αυτεπάγγελτα σε πειθαρχική έρευνα εις βάρος του καταγγέλλοντος, εάν αυτός είναι δημόσιος λειτουργός. 

  • Την τήρηση ενός μόνον προσωπικού φακέλου για κάθε εκπαιδευτικό, στον οποίο αυτός να έχει πρόσβαση, σύμφωνα με καθορισμένες απλές διαδικασίες.
  • Το δικαίωμα του εκπαιδευτικού να πάρει αντίγραφα εγγράφων του προσωπικού του φακέλου, σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα (ημερομηνίας 13/2/2009).
  • Την τήρηση πειθαρχικού φακέλου μόνο στην περίπτωση διερεύνησης επώνυμων καταγγελιών από αποδεδειγμένα υπαρκτά πρόσωπα, στον οποίο να έχει επίσης πρόσβαση ο εκπαιδευτικός σύμφωνα με καθορισμένες απλές διαδικασίες.  Τα έγγραφα που θα περιέχονται στον πειθαρχικό φάκελο να μη διατηρούνται και στον προσωπικό φάκελο του εκπαιδευτικού δεδομένου ότι διαφέρει ο σκοπός των δύο αυτών φακέλων, σύμφωνα και με τη σύσταση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα αυτό (ημερομηνίας 8/12/09).
  • Το δικαίωμα του εκπαιδευτικού να έχει πρόσβαση στον υπηρεσιακό του φάκελο που τηρείται στην ΕΕΥ, όπως προκύπτει από τη σύσταση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το θέμα αυτό (ημερομηνίας 8/12/09).
  • Την άμεση κατάργηση των άρθρων 51 παράγραφος 2 και 55 παράγραφος 3 που αφορά στο δικαίωμα έκφρασης των εκπαιδευτικών. 

Η ΠΣΓΑ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στην άμεση τροποποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στο δικαίωμα πρόσβασης των εκπαιδευτικών σε όλους τους φακέλους και σε όλα τα έγγραφα που τους αφορούν και που τηρούνται στο ΥΠΠ ή στην ΕΕΥ κατ’ αναλογία με το άρθρο 15 παράγραφος 3 της Νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης (2008), η οποία τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, σύμφωνα με την οποία «Κάθε πολίτης της Ένωσης και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο κατοικεί ή έχει την καταστατική έδρα του σε ένα κράτος μέλος έχει δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα των θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης […]».

Αν δεν ικανοποιηθούν οι θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ στα πιο πάνω αιτήματα και δεν προωθηθούν οι διαδικασίες τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε η τροποποιημένη νομοθεσία να μπορεί να εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά, τότε η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

 

Λευκωσία,  17  Δεκεμβρίου  2009.

Αρ. πρωτ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009(ΦΑΚΕΛΟΙ)

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ