facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΒΙΑ
 
 
 




Απόφαση ΠΣΓΑ 17ης Δεκεμβρίου 2009
για την Σχολική βία και παραβατικότητα

 

Η παραβατικότητα στα σχολεία είναι μείζον ζήτημα για την Οργάνωσή μας όπως και για την κοινωνία.  Η ασφάλεια των καθηγητών κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους έργου, έτσι ώστε να επιτελούν τα καθήκοντα τους απρόσκοπτα, είναι για την ΟΕΛΜΕΚ εκ των ων ουκ άνευ.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς εις βάρος των εκπαιδευτικών δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο ιδιαίτερα την Οργάνωση των εκπαιδευτικών.  Οι θέσεις / εισηγήσεις της Οργάνωσής μας για την πρόληψη και την καταστολή της σχολικής βίας, οι οποίες εκφράστηκαν επανειλημμένα στο Συμβούλιο Δημοτικής – Μέσης Εκπαίδευσης, φαίνεται να μην ευαισθητοποιούν ιδιαίτερα το ΥΠΠ, πράγμα το οποίο μας ανησυχεί πολύ.

 

Η σύσταση επιτελικής ομάδας για αντιμετώπιση της σχολικής βίας και η πρόσληψη οκτώ σχολικών κοινωνικών λειτουργών για 8 σχολεία μόνο είναι μέτρα τα οποία δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ολότητά του.  Επιπρόσθετα για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και της παραβατικότητας η Οργάνωσή μας καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να υλοποιήσει τη δέσμευση του για επέκταση του θεσμού των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) σε τέσσερα (4) ακόμη σχολεία (Γυμνάσια – Λύκεια) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των σχολείων που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα σε οκτώ (8). 

Θεωρούμε επίσης ότι το ΥΠΠ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην επέκταση των προγραμμάτων ένταξης των αλλόγλωσσων μαθητών, έτσι ώστε να καλύπτονται όλοι οι αλλόγλωσσοι μαθητές σε όλα τα σχολεία. Θεωρούμε αντιπαιδαγωγικό να εντάσσονται στις σχολικές μονάδες αλλόγλωσσα παιδιά, τα οποία δεν θα έχουν φοιτήσει εκ των προτέρων σε τάξεις υποδοχής αλλόγλωσσων μαθητών. 

Η ΠΣΓΑ καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μετά το διάλογο που έχει γίνει στο Συμβούλιο Δημοτικής – Μέσης Εκπαίδευσης, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των μέτρων που εισηγείται η ΟΕΛΜΕΚ, καθώς και όσων περιλαμβάνονται στην έκθεση Καπαρδή. 

Επιπρόσθετα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά αξιολόγηση των διαδικασιών παραπομπής παιδιών στις διάφορες υποστηρικτικές υπηρεσίες και προγράμματα με στόχο την βελτίωση της νομοθεσίας και των προβλεπόμενων διαδικασιών. Η τοποθέτηση των Συμβούλων Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) ανά ένα στα Γυμνάσια και δύο στα Λύκεια θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του προβλήματος της βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς. 

Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των θέσεων της ΟΕΛΜΕΚ στα πιο πάνω θέματα η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. να αξιολογήσει  την κατάσταση και αν χρειαστεί να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα μη εξαιρουμένων και των δυναμικών.

 

Λευκωσία,  17  Δεκεμβρίου  2009.

Αρ. πρωτ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΣΓΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009(ΒΙΑ)

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ