facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
ΠΣΓΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ
 
 
 




Απόφαση της Έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ για τα Οικονομικά Μέτρα της 9ης Σεπτεμβρίου 2011

 

Η Έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία συνήλθε στη Χοιροκοιτία στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, αφού συζήτησε το θέμα της εξυγίανσης της Κυπριακής Οικονομίας και των Οικονομικών Μέτρων και ιδιαίτερα το Β’ πακέτο αποφάσισε τα εξής:

Η ΟΕΛΜΕΚ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις οικονομικές εξελίξεις και με λύπη παρατηρεί ότι η όλη προσπάθεια εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και στη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Τόσο τα μέτρα που λήφθηκαν με το πρώτο πακέτο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, όσο και αυτά που προτείνονται στο δεύτερο, δεν εξυπηρετούν τον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα, ούτε βάζουν τις βάσεις για υγιή ανάπτυξη της οικονομίας, αντίθετα αποτελούν μια πρόσκαιρη ταμειακή τακτοποίηση, μια παράταση για κάποιους μήνες, οπότε αναμένεται ουσιαστικά να ξαναπαρουσιαστεί πρόβλημα.

 

Για λόγους που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο έχουν στοχοποιηθεί κυρίως από ανώτατους αξιωματούχους κομμάτων και γνωστούς οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι εκφράζονται προκλητικά και προσβλητικά εναντίον τους και με εκβιαστικό τρόπο απαιτούν δρακόντειες περικοπές από τα εισοδήματα τους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πλούτο, το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ανάμεσα τους και οι 13.000 εκπαιδευτικοί καταβάλλουν στο ακέραιο τις οφειλές τους προς το Φόρο Εισοδήματος και τους έχει επιβληθεί μείωση στους μισθούς που ξεπερνά το 7% και το οποίο αντιστοιχεί με το μισθό ενός μήνα, με βάση το πρώτο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την κερδοφορία τους θα καταβάλουν (αν γίνει κατορθωτό) το ευτελές ποσό των €350 ετησίως.

 

Με μεγάλη λύπη διαπιστώνουμε ότι και το δεύτερο πακέτο επικεντρώνεται στους δημόσιους υπαλλήλους, με πρόταση για παγοποίηση της Α.Τ.Α. για δυο χρόνια, 25% μείωση στο 13ο μισθό, μείωση των κλιμάκων εισδοχής των νεοεισερχομένων κλπ. Ταυτόχρονα, η πρόταση για στοχευμένες κοινωνικές παροχές, όπως είναι το επίδομα τέκνου και οι φοιτητικές χορηγίες, αποκλείουν σχεδόν όλους τους εκπαιδευτικούς των οποίων το εισόδημα είναι δηλωμένο, την ίδια στιγμή που αυτά θα λαμβάνονται όχι μόνο από δικαιούχους αλλά και από φοροφυγάδες.

Τόσο το πρώτο όσο και το β’ πακέτο περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και φορολογίες, γεγονός που θα οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και όχι σε ανάπτυξη που πρέπει να είναι ο στόχος.

Επειδή θεωρούμε ότι ως δημόσιοι λειτουργοί δε φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας και επειδή ήδη έχουν επιβληθεί σημαντικότατες περικοπές στις απολαβές μας, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε οποιαδήποτε άλλη μείωση ή απώλεια δικαιωμάτων.

Προειδοποιούμε κόμματα και κυβέρνηση ότι, αν προχωρήσουν σε νέα μέτρα που επηρεάζουν τα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας, τότε θα αντιδράσουμε δυναμικά.

Η OΕΛΜΕΚ θεωρεί απαράδεκτη τη μείωση των κλιμάκων των νεοεισερχομένων κατά 10%, γιατί είναι πράξη άδικη και δημιουργεί εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων και άνισης μεταχείρισης των εκπαιδευτικών.

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε λήψη μέτρων, ορισμένα εκ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

  • Διοργάνωση δημοσιογραφικής διάσκεψης για ορθή ενημέρωση των πολιτών από κοινού με τις υπόλοιπες Εκπαιδευτικές Οργανώσεις με τις οποίες πρέπει απαραίτητα να συμπορευόμαστε.
  • Επαφή με τις άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις και ιδιαίτερα την ΠΑΣΥΔΥ με επιδίωξη την κοινή γραμμή.
  • Αποχή από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα, όπως είναι εφημερεύσεις, αναπληρώσεις, εκδηλώσεις, γιορτές, συνέδρια, συνεδρίες εκτός διδακτικού χρόνου.
  • Αποχή από σεμινάρια εκτός σχολείου που επιβαρύνουν οικονομικά τους εκπαιδευτικούς.
  • Μη κατάθεση βαθμολογίας τετραμήνων.
  • Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για προβλήματα συνταγματικότητας των μέτρων που ψηφίστηκαν με το πρώτο πακέτο Οικονομικών Μέτρων και ιδιαίτερα το συνταξιοδοτικό.
  • Λήψη απεργιακών μέτρων και διοργάνωση κινητοποιήσεων από κοινού με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές οργανώσεις.
  • Εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της Οργάνωσης για την υλοποίηση των πιο πάνω μέτρων και άλλων που θα κρίνει αναγκαία.


Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας


Δημήτρης Ταλιαδώρος                Θέμης Πολυβίου

 

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2011.

Αρ. πρωτ. ΠΣΓΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011(ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ)



Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590
ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550
E-MAIL: info@oelmek.com.cy

 
 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ