facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Παγκόσμιο Συνέδριο της Ε.Ι. 22 – 26/7/2011 στο Cape Town
 
 
 
 
Ημερομηνία: 02-08-2011

 

 

Παγκόσμιο Συνέδριο της Ε.Ι.

22 – 26/7/2011 στο Cape Town

 

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν 1800 εκπαιδευτικοί ως αντιπρόσωποι των Εκπαιδευτικών τους Οργανώσεων προερχόμενοι από 154 χώρες, από όλο τον Κόσμο.  Συμμετείχαν επίσης γύρω στους 600 – 700 εκπαιδευτικούς ως παρατηρητές.

 

22 Ιουλίου 2011 (πρώτη μέρα)

  • Κύριο μήνυμα του συνεδρίου ήταν «Building the Future through Quality Education».
  • Στην εισαγωγική της ομιλία η Πρόεδρος της Ε.Ι. Susan Hopgood (Αυστραλέζα) ανέφερε ότι δε μπορούμε να ανοίξουμε το συνέδριο αυτό χωρίς να αποδώσουμε το οφειλόμενο χρέος προς τον Νέλσον Μαντέλα για τους αγώνες του για ελευθερία και σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά για την Παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειες της για την παιδεία.  Τόνισε όμως ότι η παιδεία πρέπει να παραμείνει μακριά από την οικονομική κρίση και κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα κάθε παιδιού για ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.  Η Πρόεδρος της Ε.Ι. τάχθηκε υπέρ της Δημόσιας Εκπαίδευσης, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπέρ της εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, υπέρ της παροχής ίσων ευκαιριών.  Κάλεσε όλους να εργαστούν για μια ποιοτική εκπαίδευση για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κοινωνία.

 

Στο συνέδριο παρευρέθηκε ο αναπληρωτής Πρόεδρος της South Africa Kojalema Mortlanthe ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι η εκπαίδευση στη χώρα του είναι εθνικής προτεραιότητας.  Παρευρέθηκαν επίσης και άλλοι Υπουργοί της Κυβέρνησης.

 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ι. Fred Van Leeuwen ο οποίος ανέφερε ότι:

Πάρα πολλές χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, η Παλαιστίνη, το Ιράν κ.α διατηρούν αντιδημοκρατικές διαδικασίες κατά των εκπαιδευτικών.  Οι εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων των χωρών αυτών βρίσκονται μαζί μας.  Υπάρχουν επίσης, είπε, πολλές Αφρικανικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί η παιδεία τους.  Οι μισθοί των εκπαιδευτικών στις χώρες αυτές είναι πολύ χαμηλοί.  Χιλιάδες εκπαιδευτικοί απολύθηκαν.

 

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου επανεκλέγηκαν χωρίς ανθυποψήφιους η Πρόεδρος της Ε.Ι., οι 5 Αντιπροέδροι και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ι.

 

23 Ιουλίου 2011 (δεύτερη μέρα)

Έγινε ενημέρωση για τα οικονομικά της Ε.Ι. για την τετραετία 2007 – 2010.

Συνολικά έξοδα €35,4 εκατομμύρια

Συνολικά έσοδα €35,5 εκατομμύρια

 

Έγιναν τοποθετήσεις διαφόρων αντιπροσώπων για τα οικονομικά της Ε.Ι.  Αρκετοί αντιπρόσωποι, Ασιατικών και Αφρικανικών εκπαιδευτικών Οργανώσεων ζήτησαν να μειωθούν τα ποσοστά των εισφορών που καταβάλλουν οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις προς την Ε.Ι., λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η αντιπρόεδρος της Ε.Ι. (ειδική για τα οικονομικά) ανέφερε ότι εάν θέλουμε να έχουμε μια πανίσχυρη Ε.Ι. δε πρέπει να γίνουν περικοπές.

 

 

Οι σύνεδροι ψήφισαν για τις διάφορες αλλαγές στο καταστατικό της Ε.Ι. τις οποίες πρότεινε το εκτελεστικό συμβούλιο.

 

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο ψήφισε διάφορα ψηφίσματα για:

(ι)      την ισότητα και την αποτροπή της παραβατικότητας στην εκπαίδευση.

(ιι)     την ανεκτικότητα

(ιιι)    την ασφάλεια των εκπαιδευτικών

(ιv)    τις κλιματικές αλλαγές κ.α.

 

24/7/2011 (τρίτη μέρα)

Οι σύνεδροι χωρίστηκαν και παρακολούθησαν διαφορετικά συνέδρια με διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ συμμετείχαν στο συνέδριο με θέμα «Migrant Teachers Rights are workers rights».

 

Μέσα από το συνέδριο αυτό διεφάνηκε ότι πολλοί αλλοδαποί εκπαιδευτικοί και γενικά εργαζόμενοι δεν απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα από τους εργοδότες τους, λόγω της απουσίας κρατικών κανονισμών.  Αποτέλεσμα τούτου, χαμηλοί μισθοί και άρα έλλειψη ενδιαφέροντος από προσοντούχους εκπαιδευτικούς.

Η διεθνής μετανάστευση είναι παγκόσμιο φαινόμενο.  214 εκατομμύρια άτομα ή 3.1% του πληθυσμού της γης μένουν εκτός της χώρας τους.  Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους μετανάστες εκπαιδευτικούς.  Η κινητικότητα των εκπαιδευτικών βοηθά στην ανάπτυξη των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Στόχος της Ε.Ι. είναι να στηρίξει τα δικαιώματα των μεταναστών εκπαιδευτικών.

 

  • Μετά το πέρας του πρώτου συνεδρίου ακολούθησε Κοινή συνεδρία των εκπαιδευτικών οργανώσεων που ανήκουν στις χώρες – μέλη της Κοινοπολιτείας  “The Commonwealth Teachers’ Group”.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αυτού έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων της Κοινοπολιτείας.  Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις της Κύπρου συμμετέχουν στο γκρούπ των χωρών αυτών αφού η Κύπρος ανήκει στην Κοινοπολιτεία

 

25/7/2011 (τέταρτη ημέρα)

Έγιναν εκλογές για την ανάδειξη των υπολοίπων μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ε.Ι.  Υπέβαλαν υποψηφιότητα 13 άτομα για 9 θέσεις.

 

Συνεχίστηκε η συζήτηση για διάφορα ψηφίσματα που κατατέθηκαν είτε από Εκπαιδευτικές Οργανώσεις είτε από την Ε.Ι.

 

  • Κατάθεση ψηφίσματος από τις Τ/Κ εκπαιδευτικές οργανώσεις κατά της Τουρκικής Κυβέρνησης για τις ενέργειές της σε βάρος των Τ/Κ εκπαιδευτικών (συλλήψεις, φυλακίσεις, κ.α), τον συνεχιζόμενο εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη μας κ.ο.κ.  Οι Ε/Κ εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ τοποθετήθηκαν επί του ψηφίσματος και ανάγνωσαν κοινή δήλωση κατά της Τουρκικής Εισβολής η οποία για 37 χρόνια κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Όλοι οι σύνεδροι (2,500 χιλιάδες) παρακολούθησαν για 20 λεπτά περίπου ένα κατηγορητήριο κατά της Τουρκίας. 

26/7/2011 (πέμπτη ημέρα)

Εξέταση της ένστασης των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων κατά της απόφασης της Ε.Ι. να εγγράψει την «DAU-SEN» ως μέλος της Ε.Ι.

Δόθηκε σε όλους τους σύνεδρους από την Ε.Ι. το ιστορικό για την «DAU-SEN» και τις επιστολές για τις αντιδράσεις των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων.

 

Για το θέμα αυτό έγιναν αρκετές συναντήσεις των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ με Υπ. Εξωτερικών και Υπ. Παιδείας.  Έγιναν όλες οι ενέργειες που αποφασίστηκαν.  Ενημερώθηκε επίσης ο πρέσβης της Κύπρου στη Νότια Αφρική.  Η αντιπροσωπεία των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων συναντήθηκε την πρώτη ημέρα μαζί του και συζήτησε για όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.  Σίγουρα ήταν γνωστό ότι με βάση την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ε.Ι. (καταγράφεται στα πρακτικά) ότι το αποτέλεσμα δεν θα ήταν θετικό για την ένσταση που υπέβαλαν οι Ε/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις.  Από την πρώτη ημέρα η Ε/Κ αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Γ.Γ. της Ε.Ι. Fred Van Leeuwen, τον ειδικό συντονιστή της Ε.Ι. για την Ευρώπη Charlie Lennon, τον Martin Romer, τον Πρόεδρο της ETUCE και άλλα στελέχη της Ε.Ι για συζήτηση του θέματος.  Όλοι μας έλεγαν ότι η «DAU-SEN» πληρεί κριτήρια της Ε.Ι. και ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή η ένστασή μας.  Όλες οι λεπτομέρειες και το ιστορικό της ένστασής μας φαίνονται καταγραμμένες στα πρακτικά της Ε.Ι. 

Το προεδρείο της Ε.Ι. επέτρεψε στις Ε/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις να τοποθετηθούν για 5 λεπτά για την ένστασή τους.  Η κοινή τοποθέτηση των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων δήλωνε:  

 

α).     Την ένσταση των Ε/Κ Οργανώσεων για την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ε.Ι. (23/09/2008) να δεχτεί ως μέλος της Ε.Ι. τη Συντεχνία «DAU-SEN».

β).     Το γεγονός ότι η «DAU-SEN» δεν είναι εγγεγραμμένη συντεχνία στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και τα θέσμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

γ).     Η «DAU-SEN» λειτουργεί, δραστηριοποιείται και συνδικαλίζεται στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, το οποίο παράνομα κατέχεται από τις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις από το 1974.

δ).     Η απόρριψη της ένστασής μας αποτελεί παραγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κρατικής της υπόστασης.

ε).      Η αποδοχή της «DAU-SEN» αντίκειται σε αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις πρακτικές για τη διεθνή νομιμότητα.

στ).    Για τους πιο πάνω λόγους οι οποίοι περιέχονται αναλυτικά στην ένσταση αριθμός 3 (appeal n.3, Congress Book 2A) ζητήθηκε, όπως το Συνέδριο ψηφίσει την ένσταση κατά της εγγραφής της «DAU-SEN», η οποία έγινε από το Συμβούλιο της Education International.

 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις οι οποίες τόνισαν ότι πράγματι η Τουρκία κατέχει το 36% του εδάφους της Κύπρου.  Ανέφεραν επίσης οι Τ/Κ εκπαιδευτικοί (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της «DAU-SEN») πρωτοστατούν κατά της τουρκικής εισβολής με αποτέλεσμα να τους συλλαμβάνουν και να τους φυλακίζουν και κάλεσαν την Τουρκία να αφήσει μακριά τα χέρια της από την Κύπρο.  Εκπρόσωπος της «DAU-SEN» ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων  συμπεριφέρονται ως κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι ως συνδικαλιστές σχετικά με την ένστασή τους και ευχαρίστησε το συμβούλιο της Ε.Ι. για την τοποθέτησή του, να εμμένει στην απόφαση του για παραμονή στην «DAU-SEN» στην Ε.Ι. 

Ο Γεν. Γραμματέας της Ε.Ι. εκ μέρους του Εκτελεστικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς τις Ε/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις και προς το Παγκόσμιο Συμβούλιο ανέφερε ότι η «DAU-SEN» πληρεί όλα τα κριτήρια της Ε.Ι. και γι’ αυτό αποφάσισαν να τη δεκτούν ως μέλος τους.  Οι αποφάσεις της Ε.Ι., δεν επηρεάζονται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα και δε μπορεί ν’ αποκλείσει τη συμμετοχή μιας συντεχνίας με κριτήριο την αναγνώρισή της ή μη από το επίσημο κράτος.  Η απόφαση αυτή όπως είπε δεν είναι ούτε κατά των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων ούτε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Δήλωσε σεβασμό στην ιδιαίτερη κατάσταση της Κύπρου αλλά η Ε.Ι. δεν θεωρεί τα πολιτικά ζητήματα προϋποθέσεις ή παραμέτρους εξέτασης μιας αίτησης για εγγραφή μέλους.  Η Ε.Ι. εξετάζει μόνο δύο παράγοντες της όποιας συντεχνίας αιτείται συμμετοχή: (ι). τα δημοκρατικά εσωτερικά θέσμια της συντεχνίας (ιι) την ανταπόκριση της συντεχνίας στους σκοπούς της Ε.Ι. 

Ο Fred Van Leeuwen τόνισε ότι η Ε.Ι. πάντα στηρίζει κάθε εργαζόμενο εκπαιδευτικό, στηρίζει τους καταπιεσμένους εκπαιδευτικούς οι οποίοι αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και ανέφερε ότι η ένσταση των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων πρέπει ν’ απορριφθεί. 

Στη συνέχεια τέθηκε από την Πρόεδρο της Ε.Ι., στην ολομέλεια του συνεδρίου, προς έγκριση ή απόρριψη η ένσταση των ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ.  Η ψηφοφορία έγινε δια ανατάσεως της χειρός όπως όλα τα θέματα χωρίς καταμέτρηση.  Η ένσταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ολομέλειας και η «DAU-SEN» παραμένει ως μέλος της Ε.Ι. όπως αποφάσισε το εκτελεστικό συμβούλιο της Ε.Ι. το Σεπτέμβριο του 2008. 

Την ίδια ημέρα συζητήθηκαν και στηρίχθηκαν και άλλα ψηφίσματα υπέρ της ανεκτικότητας, της διαφορετικότητας, το μέλλον του επαγγέλματος των εκπαιδευτικών, την ενίσχυση του διεθνούς συνδικαλισμού μέσα από την Παγκοσμιοποίηση κ.α.

 

Συμπεράσματα

Οι Ε/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις πρέπει να συμμετέχουν στα διάφορα συνέδρια της ETUCE και της Ε.Ι. 

Χρειάζεται να δοθεί μεγάλη σημασία στις διεθνείς σχέσεις από μέρους των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων διότι φάνηκε ξεκάθαρα και σ’ αυτό το Συνέδριο ότι οι εκπρόσωποι των Τ/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για αναβάθμιση τους και εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους δίδεται.  Οι Τ/Κ Εκπαιδευτικές Οργανώσεις συμμετέχουν με πολυμελείς αντιπροσωπείες σε τέτοια συνέδρια και διεκδικούν εκλογή τους σε διάφορα πόστα για τους γνωστούς λόγους.  Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί επίσης στα συνέδρια που διοργανώνονται για τις Εκπαιδευτικές Οργανώσεις που ανήκουν στην Κοινοπολιτεία.  Διεφάνη για πολλοστή φορά ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ι. και της ETUCE γνωρίζουν πάρα πολύ καλά το κυπριακό πρόβλημα αλλά το διαχωρίζουν από το συνδικαλισμό.  Η συζήτηση για δυο μέρες μπροστά σε 2500 σύνεδρους για την Τουρκική εισβολή και κατοχή ήταν αναμφίβολα θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία και καταδικαστική για την Τουρκία, πράγμα το οποίο αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή των Ε/Κ Εκπαιδευτικών Οργανώσεων στα διάφορα εκπαιδευτικά συνέδρια. 

Το ΥΠΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει επιτέλους να απαιτήσει από τα Πανεπιστήμια της Κύπρου (Δημόσια ή Ιδιωτικά) να υποβάλουν αίτηση για να ενταχθούν στην Ε.Ι. έτσι ώστε να εκπροσωπείται η Ανώτερη / Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου.  Οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης δε μπορούν να εκπροσωπούν την Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Στους σύνεδρους διανεμήθηκε το ενημερωτικό φυλλάδιο της ΟΕΛΜΕΚ και το φυλλάδιο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για το Κυπριακό πρόβλημα.

 

Κώστας Χατζησάββας

Ζαχαρίας Παπαζαχαρίου

Αντιπρόσωποι ΟΕΛΜΕΚ στο Παγκόσμιο Συμβούλιο της Ε.Ι.

 

Λευκωσία, 2  Αυγούστου  2011.

Αρ. πρωτ.  6th world congress(praktika july 2011)

Τ.Κ. 22159, 1518 ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590
ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550
E-MAIL: info@oelmek.com.cy

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ