facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Μήνυμα ΟΕΛΜΕΚ για τη στάση εργασίας στις 19 Δεκεμβρίου 2012
 
 
 
 
Ημερομηνία: 19-12-2012

 

Παράκληση να διαβαστεί σε συνεδρία του Καθηγητικού Συλλόγου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

 

Η επίθεση κατά των εργαζομένων και η απαίτηση να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ειδικά οι εκπαιδευτικοί, είναι ξεκάθαρη μέσα από τα απαράδεκτα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο της Τρόικας που προωθεί η Κυβέρνηση στη Βουλή και ψηφίζουν τα κόμματα.

Απορρίπτουμε τη λογική και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων οικονομικής εξυγίανσης και δημοσιονομικής αναπροσαρμογής που επιβάλλει η Τρόικα, μέσω μνημονίων, στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στο δανεισμό τους.

Όπου εφαρμόστηκαν, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ελλάδα, Πορτογαλία, κ.λ.π., όχι μόνο δεν πέτυχαν τους στόχους τους αλλά επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση.

Κυβέρνηση και κόμματα, αυτοί που εμείς εκλέξαμε, δείχνουν δημόσια να διαφωνούν και να αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο φαίνεται σιωπηρά να έχουν συμφωνήσει ότι θα υιοθετήσουν όλα τα συμφωνηθέντα της Κυβέρνησης με την Τρόικα, επικαλούμενοι το άλλοθι της ανυπαρξίας εναλλακτικής επιλογής. Γνωρίζουμε ότι και τροποποιήσεις μπορούν να επιφέρουν στα νομοσχέδια και το μνημόνιο να το βελτιώσουν, εφόσον δεν αλλάζουν τα τελικά ποσά. Προφανώς δεν το επιθυμούν, για να μην ακουμπήσουν  τις επαγγελματικές ομάδες που πάντα προφυλάσσουν.

Η έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας ήταν για μια ακόμα φορά καταπελτική και άκρως αποκαλυπτική ως προς την κακοδιαχείριση και τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως για παράδειγμα είναι οι δικηγόροι, οι οποίοι τεκμηριωμένα κατονομάζονται, αλλά και οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι φοροδιαφεύγουν προκλητικά σε γνώση των αρμοδίων και επωφελούμενοι της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα, η Γενική Ελέγκτρια επισημαίνει ότι το ποσό των ανείσπρακτων οφειλών προς το Κράτος ανέρχεται στο €1.6 δις, ενώ Κυβέρνηση και κόμματα περιορίζονται σε δηλώσεις εντυπώσεων και προκλητικά στρέφονται εναντίον της κοινωνίας, της υγείας και της εκπαίδευσης, του σκελετού δηλαδή αυτής της χώρας.

 

Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το μνημόνιο της Τρόικας, γιατί:

Δεν είναι ικανοποιητική η οικονομική συνεισφορά όλων των ενεργών, οικονομικά ομάδων του πληθυσμού.  Την πληρώνουν μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο.

-      Δεν φορολογείται ο μη παραγωγικός πλούτος ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο ή έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό.  Ειδικά στα θέματα φοροδιαφυγής απαιτούμε λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για εντοπισμό και είσπραξη παλαιών ποσών αλλά και διασφάλιση αποτελεσματικών ελέγχων από τούδε και στο εξής ειδικά για τομείς οι οποίοι διακινούν καθημερινά εκατομμύρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.

-      Δεν είναι δίκαιη και αποτελεσματική η φορολόγηση αξιωματούχων του κράτους και ανώτερων στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

-      Δε λαμβάνεται υπόψη στα μέτρα το οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός εξαρτώμενων προσώπων, ανήλικων παιδιών ή παιδιών που βρίσκονται σε σπουδές.

-      Προχωρεί σε αποκοπή εισοδημάτων από τη μάζα του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ο οποίος χρησιμοποιεί τα εισοδήματά του, για κάλυψη καθημερινών αναγκών του.

 

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που προωθούνται είναι καταστροφικά για τα μέλη μας, κυρίως όμως για την ποιότητα της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Θεωρούμε ως πρωταρχική μας ευθύνη, φύσει και θέσει, να θωρακίσουμε το δημόσιο σχολείο και να αντισταθούμε σε πολιτικές διάλυσης του μέσα από περικοπές κονδυλίων, αλλά και να περιφρουρήσουμε, γενικότερα, την κοινωνία απέναντι στις προσπάθειες κατάλυσης του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, που επιδιώκονται μέσα από το Μνημόνιο.

 

Με αυτά τα δεδομένα η ΟΕΛΜΕΚ:

-      Εκφράζει την έντονη διαφωνία της με την αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών, διότι δημιουργεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφήνει στην ανεργία εκατοντάδες συνάδελφους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για χρόνια εργάζονται στην Εκπαίδευση.

-      Διαφωνεί ριζικά με την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων. Το δικαίωμα αυτό των εργαζομένων είναι από τις βασικότερες υποχρεώσεις του κάθε εργοδότη έναντι των εργoδοτουμένων του. Ζητούμε από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του δικαιώματος αυτού.

-      Διαφωνεί και με τις όποιες σκέψεις για αύξηση των αριθμού των μαθητών ανά τμήμα. Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλούμε τους Οργανωμένους Γονείς αλλά και το Μαθητικό Κίνημα σε ένα από κοινού αγώνα για να αποτραπούν τέτοια αντιπαιδαγωγικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

-      Είναι αντίθετη με την κατάργηση ή τροποποίηση νομίμων και συνταγματικά κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

 

Καλούμε Κυβέρνηση, Πολιτικά Κόμματα αλλά και υποψήφιους Πρόεδρους να ενεργήσουν άμεσα προστατεύοντας την παιδεία του τόπου και να δεσμευτούν ταυτόχρονα ότι θα προφυλάξουν και στο μέλλον την παιδεία και θα την στηρίξουν, για να στηρίξουν την κοινωνία. Καλούμε τους πάντες να υιοθετήσουν την πολιτική των μη περικοπών στην Παιδεία. Η Παιδεία, είναι ο μοναδικός φορέας ανάπτυξης και επένδυσης για το μέλλον και επιβάλλεται να παραμείνει αλώβητη και να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.

Ως εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουμε τον αγώνα με όσα μέσα έχουμε στη διάθεσή μας μη αποκλειομένης και της κλιμάκωσης της δυναμικής αντίδρασης, για να μη μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί μας, για να προστατεύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση.

 

 

 

 

Ο  Πρόεδρος                                               Ο  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης Ταλιαδώρος                                  Θέμης Πολυβίου

Λευκωσία,     18  Δεκεμβρίου 2012.

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ.   0311-1483.2012

Τ.Θ. 28917,   2084   ΑΚΡΟΠΟΛΗ,   ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590, ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy Webside: www.oelmek.com.cy



 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ