facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Ενημέρωση για τη συνάντηση της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στις 26 Ιουνίου 2017
 
 
 
 
Ημερομηνία: 28-06-2017

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Website: www.oelmek.com.cy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού (26/6/2017) συζήτησε σειρά σοβαρών θεμάτων, που ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί.

 

Καταρχάς, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ εξέφρασε στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού την απογοήτευσή της από την μη ικανοποίηση του αιτήματός της για επαναδιορισμό των εκπαιδευτικών που θυματοποιούνται εξαιτίας του νέου Ωρολογίου Προγράμματος ή και άλλων πολιτικών του Υπουργείου. Δυστυχώς, 39 συνάδελφοί μας, που κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά, αλλά και για πολλά χρόνια, υπηρετούσαν στην Εκπαίδευση, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μείνουν άνεργοι, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ ξεκαθάρισε στον Υπουργό ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη θυματοποίηση αυτών των συναδέλφων και υπέδειξε τρόπους με τους οποίους μπορεί και το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί και το Δημόσιο Σχολείο να αναβαθμιστεί. Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν η εργαστηριοποίηση μαθημάτων, η μείωση του αριθμού των μαθητών/-τριών στα τμήματα της 4ης Ομάδας Προσανατολισμού στην Α’ Λυκείου και ο τερματισμός των υπεράριθμων τμημάτων και της μικτής γύμνασης των μαθητών / τριών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής.

 

Ταυτόχρονα, η Γραμματεία εξέφρασε τη διαφωνία της με την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με τους Εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου και κάλεσε τον Υπουργό να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε, πέραν των άλλων, ο ορισμός για τους Εκπαιδευτικούς Αορίστου Χρόνου να είναι ο ίδιος που ισχύει και για τους Κρατικούς Υπαλλήλους στη Δημόσια Υπηρεσία (Ν.70(Ι)2016). Δηλώθηκε, επίσης, με ξεκάθαρο τρόπο ότι για την ΟΕΛΜΕΚ Εκπαιδευτικοί Αορίστου Χρόνου θεωρούνται όλοι αυτοί που συμπληρώνουν συνολικά υπηρεσία τριάντα μηνών είτε ως έκτακτοι / συμβασιούχοι είτε ως αντικαταστάτες, ανεξαρτήτως αν η υπηρεσία τους είναι συνεχόμενη ή διακοπτόμενη.

 

Ως προς τα άλλα θέματα που τέθηκαν για συζήτηση, η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι οι προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου, αν και εφόσον υλοποιηθούν, τηρουμένων ασφαλώς και των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν προσδιοριστεί. Ειδικότερα:

1. Συμφωνήθηκε η αναπροσαρμογή/αναδιαμόρφωση των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των Γνωστικών Αντικειμένων, από την Α΄ Γυμνασίου έως και την Γ΄ Λυκείου, στον καθαρά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο (μία διδακτική περίοδος εβδομαδιαίως αντιστοιχεί σε 26 περιόδους ωφέλιμου διδακτικού χρόνου ετησίως). Με την υλοποίηση αυτής της απόφασης αντιμετωπίζεται μια σοβαρή παθογένεια του Κυπριακού Εκπαιδευτικού Συστήματος, που επισημαινόταν για χρόνια σε σωρεία εκθέσεων. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου οι καθηγητές θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά για τα διδακτέα της σχολικής χρονιάς 2017-2018.

2. Συμφωνήθηκε η διεύρυνση των όρων εντολής της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και αξιολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή, στην οποία μετέχει και η ΟΕΛΜΕΚ, με σκοπό να συζητηθούν και άλλα άρθρα των νέων Κανονισμών Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων, που θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017.  Τονίζεται ότι ο Κανονισμός που απαγορεύει στους/στις Καθηγητές/-τριες να διδάσκουν στο ίδιο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους δε θα εφαρμοσθεί για τη νέα σχολική χρονιά 2017-2018.  Ο κανονισμός αυτός θα συζητηθεί ξανά με βάση την πιο πάνω απόφαση στο πλαίσιο της πιο πάνω Επιτροπής.

3. Συμφωνήθηκε η έναρξη διαλόγου για αξιολόγηση των υφιστάμενων κριτηρίων που διέπουν τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών, με στόχο να αντιμετωπιστούν προβλήματα σχετικά με αδιαφανείς διαδικασίες και αναξιοκρατικές αποσπάσεις.

4. Συμφωνήθηκε η έναρξη διαλόγου για δημιουργία Κανονισμών Μετακινήσεων / Τοποθετήσεων για τους Διευθυντές και τους Β.Δ.Α’, με αφορμή καταγγελίες μελών της Οργάνωσης για ευνοιοκρατικές Τοποθετήσεις / Μετακινήσεις Διευθυντών και Β.Δ. Α΄. Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ δεν ικανοποιήθηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν σχετικά με τις τελευταίες Τοποθετήσεις/Μετακινήσεις Διευθυντών και Β.Δ. Α΄ και κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να επανεξετάσει το θέμα αυτό. Συμφωνήθηκε, επίσης, η άμεση προώθηση των Κανονισμών Μετακινήσεων/Τοποθετήσεων των Μόνιμων Απλών Καθηγητών.

5. Συμφωνήθηκε ο τερματισμός της προσφοράς των 10μηνων συμβολαίων, που δόθηκαν για τη σχολική χρονιά 2016-2017. Στο εξής θα προσφέρονται μόνο ετήσιες συμβάσεις.

 

Τα πιο πάνω θα τεθούν ενώπιον του ΚΔΣ της Οργάνωσης που θα συνέλθει την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017 και το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη των επόμενων βημάτων/ενεργειών της Οργάνωσης.

 

Σημειώνεται ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη από μια σειρά συναντήσεων με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και ότι στη συνέχεια η ατζέντα θα εμπλουτιστεί και από άλλα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και καιρό και απασχολούν τον εκπαιδευτικό κόσμο. Για δρομολόγηση λύσεων και σε άλλα τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα συμφωνήθηκε η διευθέτηση τακτικών συναντήσεων με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                       Ο  Γεν.  Γραμματέας

Γιάννος Σωκράτους                            Κώστας Χατζησάββας

Λευκωσία,   27   Ιουνίου   2017

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 0311-624.2017

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ