facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Εισηγήσεις για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
 
 
 
 
Ημερομηνία: 09-05-2016

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εισηγήσεις για τους Κανονισμούς Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

 

  1. H ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι οι υφιστάμενοι Κανονισμοί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων χρήζουν εκσυγχρονισμού, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και η αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προς όφελος των μαθητών.
  2. Η ΟΕΛΜΕΚ συμφωνεί με τις γενικές αρχές και τη φιλοσοφία της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τους «ΠΕΡΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΤΟΥ 2016». Η ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει την ικανοποίησή της για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής διαμόρφωσης της πρότασης, στην οποία συμμετείχαν με εκπροσώπους τους η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμεων Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης και η ΠΣΕΜ, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη κατά το δύνατον συναίνεση κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της πρότασης.
  3. Ως προς το περιεχόμενο της πρότασης, η ΟΕΛΜΕΚ εισηγείται τις εξής τροποποιήσεις και προσθήκες:

 

  • Συνοπτικός τίτλος. Ερμηνεία

Σελ. 2

Άρθρο 2. Να προστεθεί ότι για την περίοδο της αποβολής του μαθητή σημειώνονται απουσίες.

 

Σελ. 4

«Κηδεμόνας είναι ένας εκ των δύο βιολογικών γονέων». Να προστεθεί πριν τη λέξη «κηδεμόνας» η λέξη «φυσικός» και πριν τη λέξη γονέων η φράση «ή θετών».

 

Σελ. 4.

Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης είναι η Οργάνωση που εκπροσωπεί σε παγκύπριο επίπεδο τους Συνδέσμου Γονέων των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.


  • Διοίκηση . Σχολικό έτος

Σελ. 6

Άρθρο 4 (7). Να διαγραφεί η εξής πρόταση «Νοείται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εγγραφές μπορούν να γίνουν αρχές Ιουλίου». Σε αυτές τις περιπτώσεις να εφαρμοστεί η πρόνοια της παραγράφου (8) (εκπρόθεσμες εγγραφές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου κλπ.)

 

  • Εγγραφές

Σελ. 11

Άρθρο 8

(2) (α) (iv) Να προστεθεί «Μαθητές που δεν γνωρίζουν την Ελληνική Γλώσσα εντάσσονται σε τάξεις υποδοχής για ταχύρρυθμη εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με σκοπό την ομαλή ένταξή τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

 

  • Μετεγγραφές

Σελ.20

Άρθρο 9 (8) (α) Αλλαγή «Όταν η μετοίκηση γίνεται λόγω της υπηρεσιακής μετάθεση ενός εκ των δύο γονέων» [όχι μόνο του πατέρα που λέει το κείμενο]

 

Σελ. 20 και 21

Άρθρο 9 (10) και 9 (11) Τελειόφοιτοι Λυκείου ή Τεχνική Σχολής που δεν απολύονται τον Ιούνιο [όχι Σεπτέμβριο που αναφέρει το κείμενο] δεν δικαιούνται να επανεγγραφούν κλπ

 

  • Προαγωγή, εξετάσεις μαθητών γυμνασιακού κύκλου

Σελ. 22

Άρθρο 10 (5) και 10 (6)

Να προστεθεί και στα δύο στο τέλος «Νοείται ότι ο μαθητής αυτός εξετάζεται στη διδαχθείσα ύλη και των δύο τετραμήνων»

 

Σελ. 23

Άρθρο 10 (12) [στο τέλος του] Για τους μαθητές που «παραπέμπονται λόγω ελλιπούς φοίτησης» να προστεθεί ότι «Νοείται ότι ο μαθητής αυτός εξετάζεται στη διδαχθείσα ύλη και των δύο τετραμήνων»

 

  • Προαγωγή, απόλυση και εξετάσεις μαθητών λυκειακού κύκλου

Σελ. 28

Άρθρο 11 (24)

Στο περιεχόμενο του απολυτηρίου να προστεθεί ως «(δ) Η διαγωγή έτους του μαθητή όπως καθορίζεται στο άρθρο 16 (1) των παρόντων κανονισμών».

 

  • Αποφάσεις Καθηγητικών Συλλόγων για προαγωγή ή απόλυση μαθητών

Σελ 29.

Άρθρο 12 (2)

Για τις αναβαθμολογήσεις

Να τροποποιηθεί ως εξής: «Ο Διευθυντής αποστέλλει μόνο στο Υπουργείο αντίγραφο του εξεταστικού δοκιμίου του μαθητή με καλυμμένο το όνομά του. Παραμένουν στο αρχείο του σχολείου η σχετική αίτηση που υποβλήθηκε από τους γονείς ή τον κηδεμόνα του μαθητή και η απόδειξη καταβολής του σχετικού τέλους».


  • Μη πλήρης φοίτηση

Σελ 31

Άρθρο 13 (8) Τροποποίηση «Για θέματα απουσίας του μαθητή γίνεται η ενημέρωση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη μέρα της απουσίας του μαθητή» αντί «εντός της ημέρας» που αναφέρει το κείμενο.

 

Άρθρο 13 (10) στο τέλος να αντικατασταθεί η πρόνοια «Σε μαθητή που συμμετέχει σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ δεν σημειώνονται απουσίες» με το εξής: «Σε μαθητή που συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ΠΣΕΜ σημειώνονται απουσίες, αλλά οι απουσίες αυτές δεν θεωρούνται ως πειθαρχικό παράπτωμα».

 

Άρθρο 13 (11) Τροποποίηση/προσθήκη «Στους μαθητές, των οποίων η φοίτηση έχει χαρακτηριστεί ως πλήρης φοίτηση απονέμονται τιμητικά διπλώματα». Το κείμενο αναφέρει μόνο τους τελειόφοιτους – κίνητρο και επιβράβευση των επιμελών μαθητών [κάτω από 24 απουσίες].

 

  • Εσωτερικοί κανονισμοί

Σελ. 34

Άρθρο 14 (3) (δ) Να διαγραφεί ότι μαθητής πέραν των δεκαέξι ετών μπορεί να δηλώσει ότι δεν υποχρεούται να συμμετάσχει σε ομαδικό εκκλησιασμό. Τέτοια δήλωση μόνο ο γονέας ή ο κηδεμόνας μπορούν να κάνουν, όπως προβλέπει και η διάταξη.

 

Άρθρο 14 (3) (θ) «Βαθμολογείται επίσης με μονάδα και μαθητής που αρνείται αδικαιολόγητα να πάρει μέρος σε διαγώνισμα [Να προστεθεί:] ή βρίσκεται στο σχολείο και δεν προσέρχεται στην τάξη κατά την ώρα του διαγωνίσματος».


  • Μαθητικά Συμβούλια Σκοποί κλπ

Σελ. 36.

Άρθρο 15 (9) «Τα Σ.Τ. σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων συγκαλούν συνεδρία του τμήματος [Να προστεθεί:] εκτός διδακτικού χρόνου».

Σελ. 40

Άρθρο 15 (49) (ii) Να διαγραφεί η πρόνοια ότι οι υποψηφιότητες για τα Σ.Τ. υποβάλλονται με τη λήξη των μαθημάτων της προηγούμενης ημέρας.

 

  • Διαγωγή μαθητών

Σελ. 43.

Άρθρο 16 (2) Να διαγραφεί η πρόνοια «Από το σχολείο δίνεται σχετικό πιστοποιητικό διαγωγής όταν ζητηθεί …. μετά την αποφοίτησή του». Διαγράφεται γιατί θα αναγράφεται η διαγωγή στο απολυτήριο.

 

  • Πίνακας – Κανονισμός 17 (3)

Σελ 46

Στον Πίνακα – Κανονισμό 17 (3) να προστεθεί στην παράγραφο 1. (β) και το «Αδικαιολόγητη απουσία από το σχολείο».


  • Πειθαρχικό Συμβούλιο

Σελ. 50

Άρθρο 18 (3)

«Επίσης, ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης, αν το απαιτήσει [ζητήσει] ο γονιός, ζητά γραπτή ενημέρωση από τον οικείο ψυχολόγο [Να προστεθεί:] εφόσον ο μαθητής παρακολουθείται από αυτόν».


  • Καθήκοντα και ευθύνες Διευθυντών

Σελ. 54

Άρθρο 21 (7)

Να προστεθεί ότι συνεργάζεται με τη Σχολική Εφορεία για «τη βελτίωση των συνθηκών μάθησης και εργασίας, την επίλυση κλπ»

 

Άρθρο 21 (22)

Να προστεθεί «Συγκαλεί τον Καθηγητικό Σύλλογος …. παρουσιάζεται ανάγκη ή το ζητήσει γραπτώς το 1/3 των μελών του Καθηγητικού Συλλόγου».

 

  • Καθήκοντα και αρμοδιότητες Βοηθών Διευθυντών

Σελ. 57

Να προστεθεί στο τίτλο του άρθρου 23 και η θέση «Βοηθών Διευθυντών Α΄ και Βοηθών Διευθυντών»

 

Σελ 60

Άρθρο 23 (9)

Να προστεθεί στα καθήκοντα του Διοικητικού Βοηθού Διευθυντή ως σημείο (η):

«Μετέχει στις συνεδριάσεις των Παιδαγωγικών Ομάδων των τμημάτων των οποίων έχει τη διοικητική ευθύνη».

 

Σελ. 61

Άρθρο 23 (10) (ιγ) Να διαγραφεί.

 

Άρθρο 23 (11)

Ο Διευθυντής κατανέμει στον [Να προστεθεί:] Βοηθό Διευθυντή Α΄ και στον Βοηθό Διευθυντή».

 

  • Καθήκοντα Καθηγητών και Εκπαιδευτών

Σελ. 61

Άρθρο 24 (4)

«Σε περιπτώσεις καθηγητών ή εκπαιδευτών, κατά τις οποίες παραχωρείται μη πιστοποιημένη άδεια απουσίας, υποχρεούνται μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, να κάμουν επιπλέον αριθμό αναπληρώσεων που να ισούται με τον αριθμό των απολεσθέντων περιόδων». Το «υποχρεούνται» να αντικατασταθεί με το «είναι δυνατόν εάν αυτό κριθεί αναγκαίο από το Διευθυντή του σχολείου».

 

Να διαγραφεί η φράση «που να ισούται με τον αριθμό των απολεσθέντων περιόδων».

 

Σελ. 62

Άρθρο 24 (9)

Προσθήκη παραγράφου 24 (9) (β). «Οποιαδήποτε έγγραφα υποβάλλονται ή αποστέλλονται από τον Διευθυντή και αφορούν σε υπηρεσιακά θέματα Καθηγητή ή Εκπαιδευτή του σχολείου του, κοινοποιούνται άμεσα στον ενδιαφερόμενο».

 

Γενικές παρατηρήσεις

Όπου υπάρχει στους Κανονισμούς η λέξη «ποινή» αυτή να αντικατασταθεί από τη φράση «παιδαγωγικό μέτρο»

 

4.  Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι παράλληλα με τη νομοθετική θεσμοθέτηση των Κανονισμών Λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης του 2016, πρέπει να προωθηθεί και η νομοθετική θεσμοθέτηση των Κανονισμών Μετακινήσεων των Καθηγητών, των Βοηθών Διευθυντών και των Βοηθών Διευθυντών Α. Ως εκ τούτου καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει άμεσες οδηγίες για προώθηση της σχετικής διαδικασίας, σε συνεννόηση με την ΟΕΛΜΕΚ.

 

 

Ο  Πρόεδρος                                                Η  Γεν.  Γραμματέας

Δημήτρης  Ταλιαδώρος                                Βαλεντίνα Σαλτέ

Λευκωσία,   9  Μαΐου  2016

ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝ

Αρ. πρωτ. 011-419.2016

0311-419.2016

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ