facebook
 
 
 
 
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΩΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ ΣΑΣ
 
Μήνυμα Εκπαιδευτικών Οργανώσεων για την 5η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών
 
 
 
 
Ημερομηνία: 03-10-2014

 

 

Τ.Θ. 28917,

2084 ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ

ΤΗΛ. 22- 378480 , 22-379590,

ΦΑΞ. 22-379430, 22-379550

E-MAIL: info@oelmek.com.cy

Webside: www.oelmek.com.cy

Διευθυντές / Διευθύντριες

Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης

 

Παρακαλούμε να διαβαστεί το πιο κάτω μήνυμα σε συγκέντρωση καθηγητών/μαθητών

5η Οκτωβρίου

Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού 2014

 

Από το 1994 η Διεθνής των Εκπαιδευτικών, η UNESCO και κατ’ επέκταση οι ανά τον κόσμο Εκπαιδευτικές Οργανώσεις αλλά και οι επίσημοι Φορείς της Εκπαίδευσης έχουν ορίσει την 5η Οκτωβρίου κάθε χρόνου ως την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού. Η συγκεκριμένη μέρα ορίστηκε ως ανάμνηση της 5ης Οκτωβρίου του 1966, κατά την οποία συνομολογήθηκε μεταξύ του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ILO και της UNESCO το ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ του Εκπαιδευτικού.

 

Συγκεκριμένα τη μέρα αυτή, συγκλήθηκε από την UNESCO σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας ειδικό Διακυβερνητικό Συνέδριο το οποίο υιοθέτησε το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υπευθυνοτήτων που συνιστούν και κατοχυρώνουν το στάτους του εκπαιδευτικού.

 

Στη διακήρυξη υποδεικνύονται τα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα για την αρχική εκπαίδευση αλλά και τη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την εργοδότηση και τις συνθήκες διδασκαλίας, μάθησης και εργασίας.

 

Περιλαμβάνει αναλυτικά συστάσεις για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, σε διάφορά επίπεδα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την εκπαίδευση μέσα από την οδό των διαπραγματεύσεων με τις εκπαιδευτικές αρχές.

 

Η υιοθέτηση της πιο πάνω συνομολόγησης συνιστά ταυτόχρονα και μια δέσμη κατευθυντήριων γραμμών προώθησης και προαγωγής του στάτους του εκπαιδευτικού προς εξυπηρέτηση του στόχου για Ποιοτική Εκπαίδευση.

 

Ως εκ τούτου είναι η μέρα αυτή μια ευκαιρία να υπενθυμίζεται ο σημαντικός ρόλος των εκπαιδευτικών στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα.

 

Για την Παγκόσμια Μέρα Εκπαιδευτικού 2014 η Διεθνής των Εκπαιδευτικών διακηρύσσει την υποστήριξη της αλλά και την υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών ανά τον κόσμο τόσο σε συλλογικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, για ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Είναι διακηρυγμένος στόχος για τον 21ο αιώνα, ο οποίος αναλύεται στο Πλαίσιο για την Εκπαίδευση του 21ου αιώνα, που συνομολογήθηκε τον Απρίλιο του 2000, στο Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο της UNESCO, στη Σενεγάλη. Στο Dakar Framework Education For Action: Education for All – Meeting our Collective Commitments επισημαίνεται πως η Εκπαίδευση είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, αποτελεί κλειδί για βιώσιμη ανάπτυξη, διαρκή ειρήνη και σταθερότητα τόσο μέσα στην κάθε χώρα ξεχωριστά όσο και ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη. Είναι δε ουσιαστικό μέσο για ενεργό και αποτελεσματική συμμετοχή στην κοινωνία και την οικονομία του 21ου αιώνα, η οποία επηρεάζεται από τη ραγδαία παγκοσμιοποίηση.

 

Παράλληλα και προσθετικά η UNESCO στο δικό της μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού, που συνιστά την 20ή επέτειο από την πρώτη διακήρυξη, καλεί την παγκόσμια κοινωνία να επενδύσει στο μέλλον επενδύοντας στους εκπαιδευτικούς. Μόνο μέσα από τέτοιες πολιτικές μπορεί να υλοποιηθεί, λέει η πλέον αρμόδια για την Εκπαίδευση, τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό Οργάνωση του ΟΗΕ, η πολιτική για Εκπαίδευση για Όλους. Η UNESCO, τονίζει η Irina Bokova, Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, εργάζεται για να μπορεί να προσφέρει στους μαθητές σε όλα τα επίπεδα εκείνους τους εκπαιδευτικούς με την καλύτερη υποστήριξη.

 

Μόνο οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται υπό τις πλέον κατάλληλες εργασιακές συνθήκες, και αυτές περιλαμβάνουν σίγουρα καλές συμβάσεις εργασίας και μισθοδοσία, καθώς και προοπτικές εξέλιξης και προαγωγής, που εργάζονται στις πλέον ευνοϊκές συνθήκες διδασκαλίας σε συνδυασμό με υψηλής ποιότητας κατάρτιση και ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση μπορούν να προσφέρουν αυτό που οι μαθητές δικαιούνται να απολαμβάνουν σε όλο τον κόσμο αλλά και σε όλο το φάσμα της κοινωνίας.

 

Αυτή τη μέρα επιθυμούμε να καλέσουμε την Πολιτεία, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, να στηρίξει οικονομικά την παιδεία και να θεωρήσει τις δαπάνες για την παιδεία ως επένδυση, η οποία θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα για να εξέλθει η πατρίδα μας από την οικονομική κρίση και την οικονομική ύφεση.

 

Τιμώντας φέτος την Παγκόσμια Μέρα του Εκπαιδευτικού, επεκτείνοντας τα μηνύματα τόσο της Διεθνούς Οργάνωσης των Εκπαιδευτικών όσο και της UNESCO, οι Εκπαιδευτικές Οργανώσεις της Κύπρου καλούν τόσο την Πολιτεία όσο και τους λοιπούς εκπαιδευτικούς εταίρους σε συστράτευση για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και όλων των συνιστωσών και παραμέτρων του Εκπαιδευτικού Οικοδομήματος, έτσι ώστε οι πολίτες τούτου του τόπου να απολαύσουν την Παιδεία που δικαιούνται και ενισχυμένοι με τα πλέον κατάλληλα εφόδια και μέσα να απαντήσουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην κάθε πρόκληση της καθημερινότητας, να ενεργοποιηθούν στο κοινωνικό γίγνεσθαι καταφάσκοντας το καλό κ’ αγαθό και να βγουν νικητές στη ζωή που ξανοίγεται μπροστά τους.

 

Εκ μέρους των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων

ΠΟΕΔ – ΟΕΛΜΕΚ - ΟΛΤΕΚ

 

5 Οκτωβρίου 2014

 
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ